Bloggen Life improvement

Bloggen met een schema

Ik vond het altijd een beetje onnodig om een schema en vaste rubrieken te hebben op mijn blog. Ik vond altijd dat ik moest bloggen wanneer ik zin had, en waarover ik zin had. Ik ben namelijk sterk van mening dat bloggen vooral een leuke hobby moet blijven, en dus absoluut geen verplichting. Maar dit werkt helemaal niet voor mij. Als ik een paar dagen niet geblogd heb, weet ik al snel niet meer waar ik moet beginnen. Met als gevolg dat er nóg langer niets online komt. Ik houd nou eenmaal van structuur, en ook wel van vooruitschrijven. En daarom ben ik het gewoon nog eens gaan proberen: ik heb een schema voor mijn blog gemaakt.

Ik heb periodes waarin ik voor vier weken blogposts kan bedenken, en periodes waarin ik absoluut niets weet. En in die periodes waarin ik niets weet, is het juist handig om een soort houvast te hebben. Dat ontdekte ik voor het eerst toen ik besloot om mijn project 365 op maandag in te plannen. Dus ook al wist ik helemaal niets: ik had altijd mijn project 365 nog. En als ik weet dat ik op bepaalde momenten over bepaalde onderwerpen ‘moet’ bloggen, is het makkelijker voor mij om weer nieuwe ideeën te verzinnen.

Maar ook als ik juist vol inspiratie zit, is het handig om een schema te hebben. Zo kan ik zorgen dat er een goede balans tussen mijn posts zit, en ik dus niet vijf keer achter elkaar over iets blog wat met bakken te maken heeft. En natuurlijk is het handig voor het vooruitschrijven. Is het allemaal nog een beetje vaag voor je? Ik zal je mijn schema laten zien!

 

Maandag: Project 365 van de afgelopen week.

Dinsdag: Een lijstje. Ik heb een aantal vaste lijstjes, zoals typisch Lisa en makes me happy. Op de eerste dinsdag van de maand komt mijn artikel over de afgelopen maand online. Misschien niet handig, twee persoonlijke posts achter elkaar, maar persoonlijk is het hoofdonderwerp van mijn blog dus dat maakt niet zo veel uit.

Woensdag: niks. Als ik een korte persoonlijke update of iets wat geen vol artikel waard is, zoals een quote, online wil zetten, doe ik dat. Maar op woensdag hoeft er van mij geen artikel online te zijn.

Donderdag: een gewone blogpost. Dat kan dus alles zijn, want zoals je wel weet schrijf ik over zeer uitlopende onderwerpen.

Vrijdag: niks. Of iets kleins, zoals op woensdag.

Zaterdag: een gewone blogpost.

Zondag: ook een gewone blogpost, maar voor deze dag probeer ik net iets meer moeite in mijn post te steken. Gewoon, omdat ik zondag de meeste bezoekers krijg. Misschien een stomme reden, maar ik zie het zo: zondag is een dag waarop iedereen rustig aandoet. Geen school, geen bijbaantje, en  misschien lag een groot deel van mijn lezers wel laat in bed na een feestje. Op zondag nemen de meeste van jullie tijd voor een uitgebreid blogrondje, en dan is het wel leuk dat er iets extra leuks online staat toch?

 

Ik zie dit schema als een houvast, niet als een verplichting. Als de nieuwe maand op woensdag begint, is het niet handig om dinsdag pas de post over afgelopen maand online te zetten. Dan kan ik de post van dinsdag en donderdag omwisselen. Tijdens Berlijn had ik mijn posts op woensdag en vrijdag, omdat er een post minder kwam. En als ik geen zin of tijd heb om zaterdag iets online te zetten, of als ik het niet red om mijn project 365 op maandag te doen: jammer dan. Het idee dat er twee dagen zijn waarop er niets online hoeft te komen én dat ik houvast heb, werkt voor mij gewoon fijn.

Je hebt ook andere vormen van houvast. Bijvoorbeeld een aantal rubrieken waar je altijd op terug kunt vallen wanneer je niets weet. Dat is voor mij project 365 en mijn lijstjes, maar het kan ook een wishlist of inspiratiepost zijn. Dit kan handig werken, maar er zijn ook blogs met een overload aan dit soort posts, en dat is ook weer zonde. Je kunt wel doelen voor jezelf stellen, maar bedenk wel dat het nog altijd kwaliteit boven kwantiteit is. Mijn doel is vijf posts per week, maar als dat niet lukt? Jammer dan!

Ik wilde het altijd anders doen: bloggen wanneer ik wil en geen posts inplannen. Maar dit werkt voor mij honderd keer fijner. Misschien wordt bloggen minder leuk door een schema, maar ik ga er juist meer plezier in beleven, juist omdat ik van structuur en discipline houd. Ik zou zeggen: probeer het eens! Bedenk  wat voor posts je graag online zet, hoe vaak per week je dat wilt doen en bedenk enkele rubrieken. Als je site uit alleen maar terugkomende artikelen bestaat wordt het ook saai, maar een paar vaste dingen per week of maand kan je best helpen. En als het niet werkt is het jammer! Uiteindelijk is het jouw blog, en jij bent de enige die kan bepalen hoe je het liefste blogt.

Maak jij gebruik van een schema, of een andere vorm van houvast (zoals vaste rubrieken)? Of blog je alleen waarover je wilt, wanneer je wilt?

 

Deze blogpost zou je ook wel een onderdeel van mijn blogposts over productiviteit kunnen noemen. Ik ga niet verder met die serie, maar ik vind het wel leuk om over dat onderwerp te bloggen. Daarom zijn al mijn gerelateerde posts getagd met productiviteit, zodat je ze makkelijk kunt opzoeken. 

7 Reacties

 • Beantwoorden
  MySuperSweetLife
  25 mei 2013 op 07:50

  Klinkt goed! Veel plezier met bloggen ;)
  Liefs

 • Beantwoorden
  Miranda
  25 mei 2013 op 08:43

  Ik heb niet echt een schema, ene week verschijnt er bijna elke dag een artikel, andere week maar 2 of 3x, ik blog over alles wat in me opkomt en werk soms vooruit, en vaak ook niet.

 • Beantwoorden
  Stephanie
  25 mei 2013 op 09:48

  Ik schrijft altijd gewoon waar ik op dat moment zin in heb. Wel probeer ik elke maand vaste dingen te plaatsen zoals instagram en post project overzicht maar ik vind het heerlijk om geen vaste dingen te ‘moeten’ plaatsen.

 • Beantwoorden
  Carola
  25 mei 2013 op 12:14

  Ik maak sinds een maand ook gebruik van een schema, vind dat zoveel fijner! Ik schrijf het ook allemaal netjes in een Notitieboekje, en vink het af zodra het artikel af is. Ook schrijf ik zo goed als altijd vooruit, tenzij ik zoiets heb van, ”ik heb er geen zin in, het voelt als een verplichting” dan wacht ik lekker tot de volgende dag. Want het bloggen moet natuurlijk wel fijn en leuk blijven vind ik!

 • Beantwoorden
  Savannah
  28 mei 2013 op 16:07

  Het enige schema dat ik maak zijn de blogposts die ik in plan, ik blog over alles wat ik leuk vind dus genoeg om over te schrijven en met mijn lezers te delen!:) Liefs. x

 • Beantwoorden
  Marjolein
  28 mei 2013 op 20:03

  YEEEH je kunt het Lisaaa:D

 • Beantwoorden
  Elza
  30 mei 2013 op 16:43

  Heel herkenbaar dit, de meeste ideeën verzin ik zelf altijd random op school bijv. En als ik dan een nieuw iets wil schrijven achter de computer, weet ik het dan weer niet. Frustrerend!
  Ik ga nu ook een klein schattig notitie boekje kopen, erg handig! x

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.