Lisa loves Websites & apps

Handige app: photogrid

Collages maken is toch altijd zo’n gedoe. Normaal maak ik mijn foto’s met Picasa. Dit programma maakt automatisch de collages voor je, maar je kunt niet kiezen hoe je wilt dat je ‘grid’ eruitziet, en je kunt ook geen foto’s wisselen. Je kon niet kiezen welk deel van je verticale foto je in het vierkante vakje wilde hebben, en zo waren er nog wel een paar dingetjes waar ik me aan ergerde. Toen ik een paar maanden geleden eens PhotoGrid op mijn tablet installeerde, was ik verkocht. Geen gedoe meer met je foto’s importeren, opslaan via Instagram in je browser of uploaden via Dropbox: de collages maak je gewoon op je telefoon of tablet! En dan zijn er ook nog eens heel veel mogelijkheden. Maak jij altijd collages van je Instagramfoto’s en heb je de perfecte manier nog niet gevonden? Lees dan snel verder!

Ik had verwacht dat deze app een stuk minder fijn zou werken op mijn telefoon (want dat wordt meestal zo’n gepriegel) maar niets is minder waar! Ik kon heel makkelijk alles aanpassen. Toen ik had besloten dat ik een artikel over deze app moest schrijven, ontdekte ik nog veel meer functies. Voor de instelling met de meeste functies, kies je de optie Grid HD. Dan kun je kiezen of je een vierkant grid wil (met vierkante foto’s), een iets verticale of een iets horizontale. Als je een horizontale foto hebt past hij er alsnog niet helemaal in, maar je kunt hem makkelijk slepen zodat het goede deel van de foto in je collage komt.

Eerst kies je de foto’s. Je kunt makkelijk

foto’s uit verschillende mappen selecteren, zonder dat je vorige selectie verloren gaat. Dan krijg je een grid met vijf knoppen eronder. Met de eerste kies je de vorm, met de tweede kun je  tekst toevoegen en met de derde kun je de indeling aanpassen. Er worden op basis van het aantal foto’s dat je hebt geselecteerd een heleboel indelingen getoond. Niet alleen de standaard vier vierkantjes dus. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor scheve lijnen, of een grote foto en de rest er klein omheen. Met de vierde optie kun je een achtergrondje voor je grid kiezen en met de vijfde kun je kiezen hoe dik je de buitenlijn wilt, hoe dik de binnenlijnen en hoe rond je de hoeken wil. Als je op de foto klikt, kun je hem slepen, roteren, spiegelen én wisselen met een andere foto. Als dat nog niet genoeg opties zijn, weet ik het ook niet meer.

Vervolgens kun je je collage opslaan in PNG en JPG. Er zijn twee resoluties: 720 pixels en 1024 pixels. Even ter illustratie: de foto’s op mijn blog zijn 680 pixels breed. Niet echt geschikt om op canvas af te laten drukken dus, maar voor op je blog of Facebook is de grootte ideaal. Je kunt er ook voor kiezen om je collage direct met Facebook, Pinterest, Instagram en alle andere social media te delen.

PhotoGrid is hier te downloaden in de Play Store, en hier in de App Store.

Welk programma gebruik jij voor het maken van collages?

7 Reacties

 • Beantwoorden
  dina
  11 mei 2013 op 07:21

  Deze app is inderdaad erg handig.

 • Beantwoorden
  LAURA
  11 mei 2013 op 11:32

  Dit is dus de app die ik al heel lang zoek! DANKJE
  Ik gebruik op de computer photobucket maar ik irriteer me mateloos dat ik niet kan schuiven met de verhoudingen :(

 • Beantwoorden
  Carola
  11 mei 2013 op 11:42

  Wat een leuke app! Ik gebruik gewoon photoshop.

 • Beantwoorden
  jessy
  11 mei 2013 op 12:46

  Wat handig zeg! Ik kende het helemaal niet

 • Beantwoorden
  Vienna
  11 mei 2013 op 13:52

  Erg handig!

 • Beantwoorden
  Miranda
  11 mei 2013 op 14:00

  Handige app, ik heb hem ook op mijn telefoon en nog een aantal andere fotobewerkingsprogramma,s. In deze heb ik me nog niet zo verdiept maar zie dat het hoog tijd word om dat te doen.

 • Beantwoorden
  Anna
  11 mei 2013 op 21:26

  Wat een handige app! Heb ‘m gelijk gedownload haha.

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.