Life improvement Travel

Mijn travel essentials + inpaktips

Ik weet niet hoe vaak ik dit al gezegd heb: maar morgen ga ik naar Berlij!. Dat betekent natuurlijk ook dat ik dit weekend druk bezig was met het inpakken van mijn spullen. Ik vind dat echt leuk om te doen: ik maak er altijd een challenge van om zo weinig mogelijk mee te nemen. Natuurlijk ben ik geen reisexpert, want ik ben nog maar zestien jaar oud. Maar ik ga meestal wel twee keer per jaar op vakantie en ik ga morgen voor de vierde keer een week weg met school. Mijn tas/koffer inpakken doe ik eigenlijk al heel lang zelf, en sinds een paar jaar bemoeit mijn moeder zich er helemaal niet meer mee.

Natuurlijk is iedere vakantie anders. In de meivakantie verblijven we meestal in een huisje of een hotel, ik heb op excursie drie keer een (mid)week bij een gastgezin doorgebracht en in de zomervakantie gaan we kamperen of rondreizen. Zo ben ik drie jaar geleden drie weken met een camper naar de westkust van de Verenigde Staten geweest, verbleef ik twee jaar geleden in vijf verschillende onderkomens (zowel qua locatie als qua type onderkomen) en ga ik deze zomer drie weken rondtrekken door Engeland en Ierland, weer in vijf verschillende verblijven. Maar hoe we ook reizen, waar we ook heen gaan en hoe groot mijn koffer ook is: er zijn een aantal dingen die ik altijd meeneem.

Een opgeladen telefoon, iPod en camera, kabeltjes/opladers en een extra geheugenkaartje – eigenlijk zou een extra accu voor mijn camera ook in dit rijtje passen, maar als scholier ben ik even niet bereid om zestig euro neer te leggen voor een accu. Verder spreekt het wel voor zich. Op zomervakantie zou ik mijn tablet ook nog wel meenemen voor wat extra vermaak, maar op excursie met je twee beste vriendinnen in een kamer is dat echt niet nodig. Controleer of je apparaten daadwerkelijk opgeladen zijn en vergeet de laders niet uit het stopcontact! Ook een veelgemaakte fout: je geheugenkaartje in je computer laten zitten. Controleer dat de avond van tevoren, en neem sowieso een extra geheugenkaartje mee. Zonde om foto’s weg te moeten gooien omdat je kaartje vol is. Ik heb er eentje van 4 gigabyte en eentje van 8 gigabyte, voor vijf dagen ruim voldoende.  Als je een laptop of iPad met camera converter hebt, red je het zeker. Maar als je je kaartje er vergeet uit te halen, heb je in elk geval nog een kaartje in je (camera)tas. Als je in een groepskamer in een hostel zit, is het misschien slim om een stekkerdoos mee te nemen. Controleer ook of je een wisselstekker nodig hebt (en als je er  maar eentje hebt, neem dan ook een stekkerdoos mee).

Hoe druk je programma ook is, het is altijd fijn om iets mee te nemen waar je jezelf mee kunt vermaken, zoals een boek of een puzzelboekje. Soms wil je misschien even alleen zijn, of een uurtje ontspannen. Je kunt ook elektronische boeken, spelletjes of films/series op je apparaat zetten, maar ik vind het ook altijd fijn om zoiets bij me te hebben.

Notitieboekjes en pennen – Omdat het altijd handig is om wat dingetjes op te kunnen schrijven. In mijn grote Moleskine heb ik al wat leuke adresjes opgeschreven, en dat kleine notitieboekje neem ik mee om van alles op te kunnen schrijven, zoals artikelideetjes. Ook handig als je bijvoorbeeld een spelletje wilt doen onderweg.

Een paraplu – Deze paraplu heeft het al zwaar te verduren gehad. Hij is al meerdere keren met me meegeweest op reis en tijdens dagjes werk. De bovenkant is eraf, de hoes is kwijt en hij vervormt soms een beetje, maar hij werkt nog. Een paraplu is altijd handig, want het kan overal regenen.

Droogshampoo – Twee jaar geleden ontdekt en sindsdien ga ik niet meer zonder weg. Door een onregelmatig ritme en veel vet eten wordt mijn haar sowieso al sneller vet, maar sowieso heb je op excursie niet altijd zin om je haren te wassen. Nu hoef ik in principe maar één keer mijn haar te wassen als ik in tijdnood zit, al was ik het liever twee keer.

Reisverpakkingen – Dit is wel een bekende, maar het scheelt zó veel gewicht! Als ik drie weken ga kamperen, neem ik wel een grote fles douchegel mee die ik dan aan het einde weggooi, want na een dag zwemmen is het niet prettig om zuinig te moeten doen met douchegel. Voor vijf dagen citytrip/excursie heb je aan een flesje ruim voldoende, aan een half flesje ook. Ik heb gewoon oude flesjes bewaard en opnieuw gevuld: die dure flesjes in de winkel zijn niet nodig. En als je toch in nood zit: douchegel en shampoo kun je overal wel kopen, tenzij je gaat backpacken natuurlijk.

Verder zit er standaard in mijn toilettas: tandenborstel en haarborstel, iets hydraterends zoals bodylotion, een klein flesje conditioner, zonnebrand voor gezicht en lichaam, extra elastiekjes (voor als die om mijn pols knapt), gezichtsreiniger en dagcrème (klein potje), mascara, een tester parfum, een wegwerpscheermesje en wattenschijfjes (make-upremover gebruik ik niet)  mee. Lippenbalsem, zakdoekjes en deodorant heb ik bij de hand. Ook neem ik een reisföhn mee, en teenslippers voor onder de douche. Klinkt als veel, maar probeer het maar eens met minder te doen!

Wat algemene tips:

 • Check het weerbericht van je bestemming voor je vertrekt, maar blijf kritisch: ook al wordt er alleen maar zon voorspeld, neem toch iets tegen de regen mee.
 • Neem niet een te kleine koffer/tas mee. Als je drie uur bezig bent met alles fatsoenlijk in je koffer krijgen, heb je waarschijnlijk nog langer nodig om alles weer in te pakken bij vertrek. Als je niet afhankelijk bent van de voorschriften van je vliegmaatschappij, is het handig om net een iets grotere tas pakken. In die drie uur kun je namelijk nog een heleboel leuke dingen doen! En wat dacht je van je geshopte spullen? Mijn koffer is wel een extreem voorbeeld van hoe het groter kan: maar ik hoef alles er alleen maar in te gooien en ik ben klaar om te gaan!
 • Kijk goed naar de eisen van je vliegmaatschappij (als je gaat vliegen natuurlijk). Elke maatschappij hanteert andere maten/gewichten qua handbagage. En bij Delta Airlines deden ze totaal niet moeilijk dat ik nog een tas naast mijn handbagagetas had, terwijl je meestal al je spullen (dus ook je handtas) in je trolley moet stoppen bij de controle.
 • Wat algemene inpaktips: rol dingen zoals pyjama’s, joggingbroeken, handdoeken en truien op, prop je ondergoed als laatste in de hoekjes en doe je dikste dingen (jas, goede schoenen) aan onderweg.
 • Laat dingen die je niet nodig hebt, zoals huissleutels en al die pasjes in de portemonnee thuis. Is alleen maar onhandig en kan alleen maar gestolen worden.
 • Neem wat contant geld mee (in de goede valuta natuurlijk) voor de eerste dag(en). De eerste keer Londen kon ik sowieso al niet pinnen en ik kon ook nog eens nergens een wisselkantoor vinden. De tweede keer heb ik ook heel lang gezocht naar een wisselkantoor. Sowieso van tevoren checken of je pinpas het doet in het buitenland, maar deze keer naar Berlijn neem ik dus wel contant geld mee.
 • Check van tevoren of je accommodatie beddengoed en handdoeken verstrekt.
 • Neem basics mee die makkelijk te combineren zijn. Zwarte hemdjes zijn voor mij essential nummer één. Voor het uitgaan moet je natuurlijk wel wat leuke dingen meenemen, maar houd het simpel en zorg dat je kleding ook onderling te combineren is. Zonde als er een vlek op één van de kledingstukken zit en je meteen de halve inhoud niet meer mee kan nemen. Op een strandvakantie hoef je natuurlijk meer veel mee te nemen, als je van plan bent te gaan shoppen op je citytrip ook niet.
 • Denk bij alles wat je meeneemt kritisch na: ben ik écht van plan hakken aan te doen en me uitgebreid op te maken? Hoe vaak gebruik ik haarmousse (of haarmasker, of haarolie, of scheerschuim) als ik niet op vakantie ben? En ga ik echt mijn nagels lakken bij de tent?

Wat dingen die verder handig zijn om mee te nemen:

 • Een rugtas. Ik neem waarschijnlijk een klein rugzakje mee in mijn koffer die ik gewoon overdag gebruik. Als ik een schoudertas én een cameratas heb, ga ik aardig scheef lopen denk ik. 
 • Als je in een gastgezin verblijft: een cadeautje als dank voor de gastvrijheid. Stroopwafels doen het altijd goed, ook al hebben gastgezinnen die met scholen samenwerken al tien keer stroopwafels gehad. Vooral die van de broodafdeling van de AH, met zo’n typische delftsblauwe verpakking.
 • Een paar plastic tassen voor schoenen, handdoeken en vieze spullen.
 • Een reisgids met kaarten. Cliché, maar wel handig als je nog nooit, of nog niet zo vaak, op de plek van bestemming geweest bent. Een taalgidsje kan ook handig zijn.
 • Ga je kamperen? Ducttape komt altijd van pas.
 • En vergeet natuurlijk je paspoort en verzekeringspas niet!

Natuurlijk ga ik ook nooit op reis zonder mijn heerlijk comfortabele trui!

Dit artikel is wel iets langer geworden dan ik van tevoren had bedacht, maar ik hoop dat jullie het handig vonden! Wat is jouw essential als je op vakantie gaat?

8 Reacties

 • Beantwoorden
  Dina
  12 mei 2013 op 07:16

  Oh ja, oh ja, oh ja.. Een paraplu is zeker een goed idee. Die moet ik niet vergeten als ik naar Wenen ga.
  Veel plezier in Berlijn, ben erg benieuwd!

 • Beantwoorden
  Charile
  12 mei 2013 op 09:43

  Leuk!

 • Beantwoorden
  Carola
  12 mei 2013 op 11:21

  Leuk om te zien! Die trui ziet er fijn uit!

 • Beantwoorden
  Lisa
  12 mei 2013 op 12:02

  Kan je iets schrijven over de westkust in VS? Ik ga namelijk volgend jaar en we beginnen nu al met plannen, dus ik kan wel wat tips gebruiken :)

 • Beantwoorden
  Kiki
  12 mei 2013 op 17:52

  Leuk lijstje! Deze ga ik gebruiken als ik over 3 weken naar Mallorca ga :) liefs

 • Beantwoorden
  LAURA
  12 mei 2013 op 18:51

  Ik heb een keer geen boek mee genomen (doe ik toch niets mee!) ik heb het geweten haahah

 • Beantwoorden
  Tamarah
  14 mei 2013 op 14:28

  Heel veel plezier in Berlijn! En handige tips zeg! En dat boek is echt geweldig.. wel heb ik er een traantje bij weg moeten pinken!

 • Beantwoorden
  Marjolein
  21 mei 2013 op 20:10

  Dat boek is liefdeeee <3 Wat een handig artikel!

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.