Life improvement Productiviteit & plannen

Op zoek naar de perfecte planmethode

Ik hou van plannen. Ik pas wel op dat het niet te ver gaat, want ik wil niet bekend staan als controlfreak, maar in drukke periodes neem ik altijd even de tijd om een goede planning te maken. Meestal heb ik dan ook wel vrij goed overzicht van wat me te wachten staat. Ik vind het dan ook heel leuk om te zien hoe anderen hun planning maken en mijn nieuwe verslaving is Filofax-filmpjes kijken. Toch heb ik de perfecte methode nog niet gevonden.

Mijn planning nu

Mijn huidige planning staat in mijn collegeblok. Dit is handig, want zo heb ik hem altijd bij me en hoef ik naast al mijn boeken en examenbundels niet nog extra gewicht mee te sjouwen. Aan het begin van dit jaar had ik een agenda, maar dat werkt niet helemaal voor mij. Al mijn maakwerk kan ik op internet zien en ik heb graag groter overzicht. Daarom heb ik in mijn collegeblok een grote to do-list van wat ik allemaal moet doen en ook een maandplanning.

Oké, sommige mensen zouden hier helemaal gek van worden. Maar in periodes waar ik heel veel aan mijn hoofd heb, heb ik alles liever op papier dan in mijn hoofd. Mijn to do-list heeft drie categorieën: school, dingen die ik moet regelen en leuke dingen. Die leuke dingen zijn groen en zorgen ervoor dat eraan herinnerd wordt dat het leven niet alleen maar stom is. Dat klinkt pessimistisch, maar je snapt wat ik bedoel haha.

(Ik heb het schrijven van deze blogpost echt veel te lang uitgesteld, haha)

Alle dingen zet ik in een maandplanning. Ik markeer ze met dezelfde kleuren. Ik heb de categorie blog er trouwens bewust uit gelaten, anders wordt het dus wel te veel. Wel heb ik vakjes op de dagen dat ik een blogpost online wil hebben, die ik door kan kruisen als ik er eentje heb ingepland.

Verder maak ik voor dagen of weekenden nog aparte to do-lijstjes, op mijn telefoon of in een notitieboekje.

Wat vind ik niet fijn?

En daar gaat het dus mis. Ik vind het toch niet helemaal fijn dat mijn to do-lijstjes bijvoorbeeld geen systeem hebben. Ik wil overzicht van wat ik heb gedaan om zo uit te vogelen wat voor mij haalbaar is op een dag. En mijn losse notitites zitten weer in een andere app, of tussen mijn geschiedenisaantekeningen, of in een apart notitieboekje… Mijn systeem is dus eigenlijk maar half af. En volgend jaar zal ik waarschijnlijk mijn aantekeningen op een computer maken, wat betekent dat een planning in een collegeblok niet meer werkt.

Wat wil ik?

Een overzichtelijk systeem voor mijn planning, to do-lijstjes en eventueel wat losse aantekeningen.

Planmethodes

Tsja, er zijn duizenden planmethodes. Ik zal er even een paar toelichten.

De planning van Jennifer

Ik raakte eigenlijk geïnspireerd voor deze post toen ik de planning van Jennifer zag. Het ziet er zo netjes en overzichtelijk uit, en alles staat in één boekje. Eigenlijk lijkt het een beetje op de volgende methode, maar dan is het heel simpel zonder allerlei tekentjes. Ik zou zeker even deze blogpost lezen, want het ziet er zo mooi en overzichtelijk uit!

 

Bullet Journal

In een bullet journal kun je eigenlijk alles kwijt. Je hebt een maandplanning, een to do-lijstjes per dag en je kunt allerlei andere lijstjes en korte notities maken. In je bullet journal maak je een inhoudsopgave, zodat je alles makkelijk terug kunt vinden. Je kunt zelf een beetje je systeem bedenken en daardoor kan dit systeem voor iedereen wel werken.

Het enige nadeel is dat ik het meteen goed wil doen, terwijl het vaak wel even puzzelen is met hoe je het systeem het beste kan indelen. Ik ben dan echt panisch dat mijn systeem mislukt en dus mijn hele planning, haha. Ik kwam op deze methode via de blog van Lisanne.

Bron

Filofax

Eigenlijk is een filofax ideaal, want je kunt zelf kiezen wat voor papier je erin doet. Een dagagenda zodat je veel ruimte hebt, en een maandagenda voor het overzicht. Verder kun je er allemaal papier voor bijvoorbeeld to do-lijstjes instoppen. Het is alleen of duur, of je bent veel tijd kwijt aan zelf pagina’s maken (en dan is het alsnog duur, omdat je zo’n perforator en zo moet kopen). En als je een beetje de ruimte wilt, moet je een grotere agenda nemen en dat is niet handig in je tas. Nee, dit is hem toch niet helemaal.

Een digitale agenda

Als je iets wilt dat niet veel ruimte inneemt, kun je misschien het beste voor een digitale agenda gaan. Die heb je altijd bij je! Met een agenda en een app voor to do-lijstjes heb je alles bij je. Je kunt hem openen op je telefoon, computer en tablet. En als iets is mislukt kun je het zonder te krassen weer weghalen. Toch lijkt me dit niet fijn. Ik wil kunnen strepen, markeren en pijlen kunnen trekken en dat is een stuk minder leuk digitaal.

 

Welke ik ga kiezen, weet ik nog niet precies. Voor nu lijkt een bullet journal het meest handig. Ik kan er altijd nog mijn eigen twist aan geven, zodat hij wel perfect werkt. Maar ach, voor nu is het misschien beter om eerst die lange to do-list af te werken.

Nu komt natuurlijk nog de grote vraag: hoe maak jij je planning? Heb je er een speciale methode voor (zo ja, deel hem!) of bestaat hij uit allemaal losse lijstjes en aantekeningen? 

13 Reacties

 • Beantwoorden
  Linda
  1 maart 2014 op 12:57

  Ik heb precies hetzelfde als jou, haha. Ben ook nog heel erg op zoek! Wil daar binnenkort ook een keer over gaan schrijven, denk ik. Nu is het een beetje een mix tussen Bullet Journal en deze manier van Mascha: http://www.beautygloss.nl/2013/09/13/filmpje-asmr-to-do-lijstjes-maken/

  Zij zet er daar ook bij hoeveel tijd ze gokt dat iets in beslag neemt en hoeveel het daadwerkelijk kostte en dat zou ik ook nog wat beter moeten doen, want nu zijn alle lijstjes meestal iets te enthousiast gemaakt en krijg ik de helft van wat er op staat niet af ;-).

  • Beantwoorden
   Lisa
   1 maart 2014 op 13:07

   Oh dat is handig! Ik hou soms wel een logboek bij tijdens bijvoorbeeld de toetsweek zodat ik ook kan zien hoe lang ik ergens mee bezig ben. Toch plan ik heel snel te veel in op een dag, haha. Ik ga die blogpost eens bekijken, dankjewel voor de tip!

 • Beantwoorden
  Miranda
  1 maart 2014 op 13:04

  Ik heb een notitieboek voor mijn blog, daar schrijf ik alles in op en ik heb een notitieboek voor gewoon huis en boodschappen dingen. Ik streep af wat ik gedaan heb en dit werkt eigenlijk perfect voor mij,

 • Beantwoorden
  Sharon
  1 maart 2014 op 13:20

  De perfecte methode vinden is altijd lastig idd! Misschien kan je Droptask proberen? Dit online programma vind ik momenteel heel erg fijn en het ziet er ook nog eens heel leuk uit :). Daarnaast is het ook erg overzichtelijk.

 • Beantwoorden
  Over van alles en nog wat
  1 maart 2014 op 13:36

  Ik heb een Moleskine agenda en daar staan aan de linkerkant een overzicht van die week en rechts gewoon lijntjes. Links schrijf ik dan het ”huiswerk” (toetsen dus) en rechts schrijf ik de planning van die week (als ik dat voor die week nodig vind). Vervolgens heb ik heel veel notitieblaadjes op mijn bureau liggen, dus als ik op een bepaalde dag wat taken af wil werken dan schrijf ik die daarop en dan vink ik ze af. Dit werkt bij mij het beste want ik kan echt niet een hele week precies uit plannen wat ik op welke dag wil doen zegmaar :)

 • Beantwoorden
  Laura
  1 maart 2014 op 16:52

  Ik maak soms to do lijstjes, voor één week (elke dag een bladzijde van een notitieboekje) meet ‘weeknotities’ en ‘weekendnotities’ op losse pagina’s voor als ik nog wat wil opschrijven. Maar soms vergeet ik er dan in te kijken. Ik leef heel erg op de dag (ben ook altijd bang dat ik randomly iets vergeet).

 • Beantwoorden
  charile
  1 maart 2014 op 18:07

  Ik ben een echte planner freak hihi!

  Ik gebruik mijn agenda voor dingen als werk, deadlines, tentamens etc (ik doe nu hbo trouwens, maar op de middelbare deed ik hetzelfde)

  Naast mijn agenda heb ik altijd een notitieboekje, heb vanochtend nog een nieuwe gekocht bij de hema! Daar schrijf ik per dag wat ik moet doen. Een kolom voor school en een kolom ‘overig’ zoals stofzuigen etc. Ik maak er zelf vakjes voor en dan kleur ik ze in. Tijdens mijn examens heb ik hier een enorme rust aan gehad, gewoon per dag drie dingen leren en het hielp ontzettend goed.

  Veel succes! Ik ben benieuwd wat je uiteindelijk gaat doen, misschien leuk om er iets over te schrijven :)

 • Beantwoorden
  Jeske
  1 maart 2014 op 18:24

  Ik vind het ook heerlijk om me bezig te houden met plannen etc. Maar steeds werden mijn notitieboekjes onoverzichtelijk of had ik nog steeds losse memoblaadjes op mijn bureau liggen. Toen kwam ik op internet het filmpje over een Bullet Journal tegen en het leek me zo’n handig systeem dat ik het ook ben gaan gebruiken. Nog niet zo lang, maar mijn boekje is heerlijk geordernd en ik kan het zeker aanraden!

 • Beantwoorden
  Tamarah
  3 maart 2014 op 09:48

  Grappig om te lezen. Ik gebruik een notitieboekje waar ik mijn blogideeën in op schrijf want dan heb ik ook wat ruimte om er wat bij te schrijven over de inhoud van het blogartikel. Mijn boodschappenlijstjes maak ik vaak in de App MyShopi omdat deze echt super handig in gebruik is. Ook gebruik ik de App Wunderlist. Deze is super handig om lijstjes te categoriseren.

 • Beantwoorden
  Dalindcy
  3 maart 2014 op 14:18

  Ik heb sinds kort een Filofax. Voor mij de perfecte manier om alles op 1 plek te hebben. Ik heb een tabblad voor m’n agenda, dagelijkse planning, to-do lijstjes (voor dingen die ik door de week moet doen maar niet echt een vaste dag voor heb). Een tabblad voor m’n notities, blog, en uitgaven. Het is inderdaad duur, maar goed, ik ga deze de aankomende jaren ook wel gebruiken. :)

 • Beantwoorden
  Jessy
  14 maart 2014 op 12:46

  Och plannen… daar ben ik niet zo goed in.
  Ik moet nu eigenlijk ook leren voor mijn schoolexamens volgende week.. ha.. ha.. ha.. (lang leve het examenjaar vwo!)
  Ik heb een mini-agenda van de hema waar ik niets in schrijf, want mijn agenda is verspreid over talloze to-do lijstjes: CHAOS, maar wel fijn op de één of andere manier. Het is wel fijn om elke avond een to-do lijst te maken voor morgen en alles af te strepen. Het werkt wel en ik heb nauwelijks meer een agenda nodig. (Ik heb ook gewoon een studiewijzer van school enzo. en belangrijke events heb ik op fb staan dus dat is makkelijker).

 • Beantwoorden
  valerie
  21 maart 2014 op 17:25

  he ik heb ook een eigen site maar ik heb dit er niet op staan ik heb heelleboel vragen voor je
  vraag 1 wil je me is laten zien op een filmje hoe je dat doet ?
  vraag 2 messchien planningejn maken voor je huiswerk
  dit waren mijn vragen niet veel maar ik kan niet alles in een keer a;fast bedankt doe bye bye

 • Beantwoorden
  Leanne
  7 april 2015 op 16:46

  Ik herken dit enorm. Ik wou ook eerst één manier om to-do lijstjes te maken. Maar hier ben ik mee gestopt. Het ligt eraan hoeveel ik moet doen en waar ik zin in heb waar ik mijn to-do lijstjes maken, soms op de computer, soms op papier, soms in mijn agenda. Ik heb laatst een filmpje gemaakt met waar ik allemaal to-do lijstjes in maak.

  Zo ga ik voor elke keer dat ik een to-do lijstje maken kijken wat de beste manier is om een to-do lijstje te maken!

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.