Life improvement other Productiviteit & plannen

Eindexamens: mijn planmethode

Een tijdje geleden schreef ik in een blogpost dat ik op zoek was naar de perfecte planmethode, omdat die van mij niet zo handig was en de eindexamens eraan zouden komen. Uiteindelijk heb ik niks met die methodes gedaan en weer een eigen planning gemaakt. Ja, ik ben er nogal vroeg bij. Maar de afgelopen dagen sloeg de stress een beetje toe, dus heb ik vandaag een paar uur besteed aan het maken van een goede planning. Je mag me best een control freak noemen, maar ik ben er blij mee. En omdat ik jou er misschien wel mee kan helpen, deel ik mijn planning graag met jullie!

Ik ben geen expert. en iedereen maakt een planning op zijn eigen manier. In deze blogpost laat ik zien hoe ik het doe. Dus: pak papier, pennen, je schoolboeken en ga aan de slag! Een goede planning maken kost wat tijd en het kan zijn dat het de eerste keer helemaal mislukt, dus hou daar rekening mee. 

Stap 1: wat moet je leren?

Ik heb alles wat ik moet leren op twee bladzijden gezet. Ik zal aardrijkskunde even als voorbeeld nemen: ik heb alle boeken opgeschreven en daaruit alle onderdelen gehaald. Ook heb ik opgeschreven dat ik 3 examens wil oefenen. Dit heb ik bij elk vak ongeveer zo gedaan. Bij economie heb ik ook nog moeilijke onderwerpen opgeschreven, en ga ik eerst de boekjes herhalen en dan nog met de examenbundel oefenen. Maar goed, je moet gewoon zelf bepalen hoe je de stof opsplitst, en hoe veel je voor elk vak nog moet doen.

Neem hier de tijd voor, want je wil niks vergeten. Straks kom je er ergens een week voor je toets achter dat je een heel boek nog niet hebt geleerd, oei…

Stap 2: hoe veel tijd heb je?

Het is handig om te kijken naar hoe veel tijd je hebt. Volgende week (14-20 april), heb ik donderdag en vrijdag vrij in verband met pasen. Dan kan ik dus wat extra leren. De week erna heb ik examenfoto’s, examendiner en examenstunt. Dan wil ik gewoon genieten van de laatste dagen en even niet aan de examens zelf denken.

In de vakantie en de dagen erna heb ik ook iets meer tijd voor alles ingepland, omdat ik misschien nog een middag wiskunde ga doen met vriendinnen. 7, 8 en 9 mei moeten we nog naar school. Een keer om een proefexamen te maken, de andere twee dagen om naar de docenten te gaan met vragen. Daar heb ik voor de zekerheid dus ook niet te veel ingepland. Ik kan er altijd nog voor kiezen om een proefexamen naar voren te schuiven.

Stap 3: je planning indelen

Ik heb ervoor gekozen om de week in drie delen op te splitsen. Behalve tijdens de examens zelf, dan vond ik het wel handig om de dagen waarop ik examens heb, apart te doen. Op deze manier heb ik nog een beetje speling en dus ook ruimte voor als ik even heel erg de behoefte heb om iets uit te stellen. Als ik alles per dag doe, is de kans dat mijn planning in de soep loopt een stuk groter.

Verder heb ik ervoor gekozen om voor ieder vak een andere kleur pen te gebruiken. Misschien niet echt nuttig, maar het ziet er wel veel vrolijker uit zo.

Stap 4: hoeveel tijd kost alles en wat kan ik op een dag?

Ten eerste is het belangrijk om te bedenken hoe lang je over een onderdeel doet. Dit kun je er bijvoorbeeld achter zetten. Zo weet ik dat ik met een onderdeel van aardrijkskunde (zoals Nederland steden) ongeveer een uurtje bezig ben. Een half uur de stof herhalen, en het andere half uur twee opdrachten maken. De twee laatste boeken heb ik pas nog geleerd, dus dan heb ik voor een heel boek ongeveer anderhalf uur nodig. Het kan ook handig zijn om in je overzicht op te schrijven hoe lang je over iets gaat doen.

Een examen maken duurt 2,5 tot 3 uur en dan nog een half uurtje voor het nakijken/herhalen wat ik niet snap. Je kunt de tijd beter ruim inschatten, want je wil natuurlijk niets hoeven afraffelen.

Dan moet je nog bepalen hoe veel je kan op een dag. Oké, wees eerlijk. Hoe veel uur ben je bezig met leren in de toetsweek? Ik weet van mezelf dat ik best veel discipline heb, dus twee proefexamens maken op een dag gaat me wel lukken. Maar misschien is voor jou één examen en ‘s middags nog een uurtje stof herhalen wel een maximum. Dat maakt natuurlijk niks uit, maar je moet er wel rekening mee houden in je planning. En vergeet niet: je moet ontspannen! Zorg dat je tijd hebt om uitgebreid te lunchen of om even met een vriendin een ijsje te gaan halen.

Stap 5: je stof inplannen

Dit is natuurlijk de allermoeilijkste stap. Ik heb eerst bepaald wanneer ik voor een bepaald vak klaar wil zijn met het herhalen van de stof. En toen ben ik maar gewoon gaan inplannen. Ik heb rekening gehouden met het feit dat ik voor economie meer tijd kwijt ben dan voor geschiedenis. Verder heb ik het eigenlijk op gevoel gedaan. Uiteindelijk zal het niet veel uitmaken dat ik wiskunde op woensdag doe en aardrijkskunde op vrijdag.

Ergens heb ik het gevoel dat ik in de weken van mijn examens, te veel heb ingepland. Dat ik na een examen alleen nog maar op de bank wil liggen. En misschien denk ik na twee examens van Frans dat het wel goedkomt, en laat ik die zitten. In de laatste weken staan er dus een aantal dingen tussen haakjes. Want je weet het nooit. Misschien maak ik het tweede deel van mijn planning na drie weken wel opnieuw.

Stap 6: de planning ophangen, en afstrepen maar!

Hang je planning op een duidelijke plek, zodat je hem niet vergeet. Streep alles dubbel af: een keer in planning en een keer in het overzicht. Uiteindelijk kun je met een trots gevoel terugkijken naar alle doorgestreepte taken.

Iets leren van je planning

Als laatste heb ik nog een logboek. Daarin kan ik opschrijven hoe lang ik over iets doe: handig voor de volgende keer. Je proefexamens moet je sowieso timen, dus dan is het een kleine moeite om de tijd ook even op te schrijven.

Zo, ik ben wel goed op dreef met lange blogposts de laatste tijd! Als het bijna zo ver is zal ik nog even een update geven over mijn examens. Voor nu hoop ik dat jullie wat aan mijn tips hebben en vol goede moed aan het leren van je examens/tentamens kunnen beginnen.

 

11 Reacties

 • Beantwoorden
  Charile
  11 april 2014 op 21:34

  Super handig, leuk en interssant om te zien :D

 • Beantwoorden
  Tessa
  12 april 2014 op 08:04

  Heel veel succes! Ziet er goed uit :)

 • Beantwoorden
  Lonneke
  12 april 2014 op 10:49

  Wauw, dit systeem lijkt me echt superhandig! ik ga het in ieder geval bij mijn volgende toetsweek gebruiken, denk ik! Gelukkig heb ik volgend jaar pas examen. Jij alvast veel succes met je examens en nu alvast succes met leren! Liefs, Lonneke

  • Beantwoorden
   Lisa
   13 april 2014 op 15:08

   Dankjewel Lonneke! Ik hoop dat dit je kan helpen :)

 • Beantwoorden
  Laura
  12 april 2014 op 11:52

  Ziet er goed uit! Ik begeleid dit jaar mensen die eindexamen doen, dus dit is ook handig voor mij om te lezen. Heel veel succes in ieder geval! Komt vast helemaal goed!

 • Beantwoorden
  Soesja
  12 april 2014 op 15:56

  Leuk om te lezen, kan me mijn examens van vorig jaar nog heel goed herinneren! Toen heb ik in de week voor de meivakantie vooral op een relaxte manier geleerd (bijvoorbeeld door de tv serie over de Kennedys te kijken, haha) en ben ik in de meivakantie zelf echt begonnen. Ik kan me wel herinneren dat ik soms iets van 4 of 5 examens op een dag maakte (wel vrij snel en niet heel secuur, maar toch), haha! En inderdaad, pauze is belangrijk: ik ging elke dag wel even met m’n moeder of vriendinnen koffie drinken, een rondje lopen of een uurtje sporten. Anders was ik helemaal gaar geweest, haha! Heel veel succes, ik weet zeker dat je het gaat halen met deze prachtige planning :)

  • Beantwoorden
   Lisa
   13 april 2014 op 15:07

   Haha, ik heb toevallig je blogpost over je planning nog teruggelezen. Ik doe toch liever 2 examens nauwkeurig denk ik, al zie ik wel hoe het loopt. En als ik een ding ‘s ochtends doe en een ding van 3 tot 6 heb ik ‘s middags gewoon een paar uur en ‘s avonds om even iets leuks te doen inderdaad. Ik denk dat mijn moeder me op gegeven moment ook wel mee naar buiten sleept.

   En dankjewel, ik heb er ook wel vertrouwen in!

 • Beantwoorden
  Linda
  12 april 2014 op 19:32

  Leuk om te lezen! Voor mijn examens had ik niet echt een planning gemaakt, maar de laatste tijd doe ik het bijna elke dag dus leuk om te zien hoe iemand anders het doet. En alvast succes met je examens!

 • Beantwoorden
  Adriënne
  13 april 2014 op 12:37

  Dit heeft me heel erg geholpen! Ik heb vandaag een planning gemaakt, met een beetje hulp van deze blogpost! :)
  Alvast heel veel succes met je examens. Komt vast helemaal goed!

  Liefs,
  Adriënne

  • Beantwoorden
   Lisa
   13 april 2014 op 15:05

   Dat vind ik nou echt leuk om te horen! Jij ook heel erg veel succes! Dat moet wel goed komen met een goede planning toch? :)

 • Beantwoorden
  Marjolein
  13 april 2014 op 16:08

  Je planned wel een beetje op dezelfde manier als ik, volgens mij :D ik heb alleen per dag gedaan, en niet per twee of drie dagen. Maar dat van jou lijkt me ook fijn. & oja goed idee, ik ga ze ook aan de muur hangen met tape. (al is dat wel iets te confronterend zo BAM in your face)

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.