Life improvement Productiviteit & plannen

To do: een beeldbank maken

Mijn foto’s haal ik al jaren niet meer zo maar van Weheartit, en sinds een half jaar (?) probeer ik alleen nog maar foto’s aan mijn blogposts toe te voegen die ik daadwerkelijk mag gebruiken. Dit betekent dat een foto van Tumblr gebruiken en naar de Flickr-pagina linken, niet genoeg is. Alle foto’s die ik gebruik, moeten een zogenaamde Creative Commons-licensie hebben die zegt dat ik de foto mag gebruiken op mijn site (als ik de bron erbij vermeld, ten minste). * Helaas is het heel lastig om een foto te vinden die ik mag gebruiken en die ook nog eens goed bij mijn blogposts past. Daarom maak ik het grootste deel van mijn foto’s zelf.

Maar ja, ook dat heeft zo zijn nadelen. Soms heb ik niet heel veel tijd en ‘even snel een foto maken’ leidt vaak tot foto’s van slechte kwaliteit. Ook blog ik vaak ‘s avonds laat. Ik wil mijn post dan per se de volgende dag online hebben, maar als ik dan nog een foto nodig heb, lukt dat dus niet. Of mijn batterij is net leeg. Daarom is het handig om altijd een voorraadje foto’s achter de hand te hebben. Ik zoek vaak tussen mijn oude foto’s, maar daar zit lang niet altijd tussen wat ik zoek. Ik heb al verschillende dingen gelezen over het maken van een beeldbank met eigen foto’s voor je blog. Eigenlijk wilde ik dat in de zomervakantie doen, maar dat is er niet helemaal van gekomen. Dat betekent natuurlijk niet dat ik het dan helemaal niet meer hoef te doen. Het duurt nu alleen waarschijnlijk iets langer. Ik ga dus oude foto’s verzamelen en nieuwe foto’s maken, en hopelijk heb ik uiteindelijk een beeldbank!

Oude foto’s

Ik blog al ruim vier jaar. De foto’s met mijn compactcameraatje en mijn oude telefoon (een groot deel van de foto’s van mijn huidige telefoon ook, maar dat terzijde) zijn om te huilen, dus die ga ik niet gebruiken. En ook het afgelopen jaar zijn er een hoop foto’s van mij op mijn blog verschenen waar ik nou niet echt blij mee ben. Toch heb ik al een aantal foto’s gevonden die ik kan hergebruiken. Niet te vaak natuurlijk, want daar wordt mijn blog wel een beetje saai van. Maar als ik geen tijd heb om nieuwe foto’s te maken, vind ik een mooie oude foto altijd een beter idee dan helemaal geen foto. Mijn lay-out is best wel basic en ik vind foto’s wel echt en toevoeging voor mijn blog.

Deze foto moet opnieuw, omdat er nu iets heel specifieks in het notitieboekje staat. Maar het gaat om het idee. 

Nieuwe foto’s

Ik denk dat ik een groot deel van mijn beeldbank nog moet maken. Niet zo erg, want ik vind fotograferen leuk om te doen en die foto’s heb ik vroeg of laat toch een keer nodig. Voordat ik mijn camera erbij ging pakken, heb ik eerst een lijstje gemaakt met thema’s waar ik vaak over schrijf. Ik kan wel leuk allemaal foto’s van mijn make-up gaan maken, maar dat zou een beetje zonde van mijn tijd zijn. Bij elk thema kwamen meteen wat ideetjes in mijn hoofd.

Mijn hoofdthema’s zijn (ongeveer): persoonlijke dingen, studeren (met onderwerpen als plannen en productiviteit daarbij), boeken, muziek, reizen, eten en tips over bijvoorbeeld websites en apps. Daar moet ik dan dus foto’s van hebben.

De komende weken (maanden, jaren?) wordt mijn leven sowieso wat chaotischer dan eerst, en het wordt natuurlijk eerder donker. Daarom moet ik mijn gaan fotomomenten inplannen. Zo kan ik er beter de tijd voor nemen en dus ook beter oefenen met fotograferen. Ik wil mijn foto’s namelijk graag verbeteren!

Als ik foto’s maak voor de blogposts van de week, kan ik meteen even wat foto’s voor mijn beeldbank maken. Of misschien kan het wel allebei tegelijk! Ik zie het dus ook meer als een project dan als iets wat ik in in een paar dagen ga realiseren, want voor dat laatste heb ik simpelweg ook te weinig tijd. Het lijkt me namelijk ook handig om bijvoorbeeld een paar goede foto’s te hebben van de trein, dus moet ik een keertje naar het station.

Ik kan bovendien natuurlijk nooit voor elke blogpost een foto hebben. Als ik nieuwe dingen heb gekocht of iets over een specifiek ding wil vertellen, moet ik nieuwe foto’s maken. Bovendien kan ik niet continu dezelfde foto’s blijven gebruiken. Toch komt zo’n voorraadje altijd van pas! Als ik geen foto’s kan maken op dat moment, kan ik altijd mijn planning nog iets omgooien zodat ik wél een blogpost met foto’s heb.

Bewerken en uploaden

Het handigste is om de foto’s meteen te bewerken en up te loaden, zodat je altijd en overal kunt bloggen. Volgend weekend begint de introductie van mijn studentenvereniging en de week daarna slaap ik ergens in Rotterdam. Ik weet nog niet waar en ik weet ook niet of ik überhaupt tijd heb, maar als ik eens een uurtje aan mijn blog wil werken heb ik in elk geval foto’s. Dan hoeft het internet dus ook niet supersnel te zijn omdat ik nog foto’s moet uploaden. En als ik ergens ben waar mijn laptop (met alle foto’s en bewerkingsprogramma’s) niet is, kan ik toch nog even lekker bloggen. Om mijn foto’s een beetje overzichtelijk te houden, heb ik een nieuwe map gemaakt in Picasa Webalbums (of Google Plus Photos) waar ik al mijn beeldbankfoto’s in kan stoppen. Misschien maak ik later nog wel aparte albums per thema.

En dan nog even over bewerken. Daar ben ik dus niet zo goed in. Ik probeer het altijd wel en het gaat steeds beter, maar ik heb mijn versie van Photoshop nog niet zo goed onder de knie. Ik vind het altijd mooi als alle foto’s op een blog een beetje in dezelfde stijl en in dezelfde kleuren zijn, dus dat ga ik proberen. Aan het begin zal het vast niet helemaal lukken, maar ik denk eigenlijk niet dat het zin heeft om meteen naar het perfecte te gaan streven. Ik zoek mijn foto’s uit met Picasa en doe daarmee ook de bewerkingen die ik in Photoshop nog niet voor elkaar krijg, en maak het daarna af in Photoshop. Een artikel over hoe ik stap voor stap mijn blogposts maak, staat nog op de planning!

Ik heb al een aantal foto’s voor mijn beeldbank gemaakt. Ik heb nog voor lang niet elke foto een blogpost.  Gisteren besloot ik spontaan om mooie foto’s van mijn ontbijt te maken. Misschien kan ik dus ook weer inspiratie krijgen van mijn beeldbank, en komt er over een maand iets online over mijn ontbijt of ochtendritueel, haha.

Ik denk dat ik veel plezier ga hebben van mijn beeldbank. Ik hoef minder stress te hebben over foto’s, kan in principe overal bloggen, doordat ik er tijd in steek kan ik beter mijn fotografie oefenen dan wanneer ik even snel foto’s moet maken en het kan zo een bron van inspiratie zijn. En ik hoef dus niet meer uren te zoeken naar een foto zonder allerlei auteursrechten, ook fijn!

Ben jij van plan ook iets van een beeldbank te maken? Of maak je gewoon steeds nieuwe foto’s?

6 Reacties

 • Beantwoorden
  Soesja
  13 september 2014 op 14:21

  Ik probeer ook steeds vaker m’n eigen foto’s te gebruiken. In plaats van dat ik dan door Tumblr scroll, scroll ik door m’n eigen iPhoto op zoek naar leuke foto’s voor een collage of zo. Al moet ik zeggen dat ik toch nog niet 100% van Tumblr en Google afbeeldingen af ben. Wat wel gevaarlijk is natuurlijk, maargoed :’D

 • Beantwoorden
  Linda
  13 september 2014 op 15:11

  Ah dit soort artikels vind ik altijd leuk om te lezen van je! Ik heb het probleem van ‘geen foto’s’ ook wel eens. Ik gebruik dan of een van duuuuizenden vakantiefoto’s die ik heb of eentje van mijn telefoon. Daarmee maak ik heel veel fotos en ook best wel automatisch van hele normale situaties zeg maar ;-) en ook vaak wel goed (genoeg) van kwaliteit vind ik. Wat betreft Photoshop en één stijl is het misschien een goede tip om ‘actions’ te gebruiken. Hiermee kan je bepaalde handelingen opslaan en steeds in 1 keer doen, bijv x procent lichter en een x zo groot contrast etc. Super handig!

 • Beantwoorden
  Beau
  13 september 2014 op 15:32

  Ik gebruik ook het liefst foto’s van mezelf! Ik had serieus van de week nog dit idee in mijn hoofd! Ik wist niet dat het ‘beeldbank’ heette, maar mijn plan kwam op hetzelfde neer, haha ;)

 • Beantwoorden
  Sauvementes
  13 september 2014 op 22:20

  Goede tip zeg! Nooit aan gedacht. Ik heb alleen wat standaard foto’s voor terugkerende items. Maar dat is heel beperkt.

 • Beantwoorden
  Estrella
  22 september 2014 op 01:02

  Goed idee!

 • Beantwoorden
  Oh ja, ik had goede voornemens… | Muy Maaike
  2 december 2014 op 06:30

  […] weer een foto van een beeldbank afhaal voor mij een blog schaam ik me een beetje. Ik las ooit bij Lisa over het maken van een beeldbank en hier wil ik in december mee beginnen! Al is het maar één […]

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.