Life improvement Productiviteit & plannen

Een kijkje in mijn bullet journal (+ uitleg)

Een hele tijd geleden, toen ik nog op de middelbare school zat, schreef ik een blogpost over planmethodes. Op dat moment deed ik eigenlijk alles in mijn collegeblok. Mijn collegeblok was echt mijn leven toen. Alles wat ik moest regelen stond erin, net als al mijn aantekeningen (in die volgorde ja). Ik gebruikte toen een los notitieboekje voor bijvoorbeeld to do-lijstjes, en dat werkte prima. Inmiddels zit ik niet meer op de middelbare, en wordt mijn collegeblok vooral gebruikt om blaadjes uit te scheuren, voor een naamplaatje of een snelle opdracht. Het spijt me, lief collegeblok. Ik had dus behoefte aan een nieuw systeem, zeker nu ik ook regelmatig nachten in Rotterdam slaap en goed vooruit moet plannen Ik kan niet even snel langs huis om te printen of een boek te halen. Ook wilde ik geen aparte agenda meer, maar gewoon alles bij elkaar. Een bullet journal leek me dus toch de beste oplossing. Zo’n anderhalve maand geleden ben ik begonnen en inmiddels heb ik het systeem steeds meer mijn eigen gemaakt. Omdat plannen één van mijn weinige natuurtalenten (ha-ha) is, leek het me wel leuk om mijn bullet journal aan jullie te laten zien en een uitleg te geven van wat een bullet journal nou is. Als ‘beter plannen’ een van jouw voornemens voor volgend jaar is, moet je dus zeker even verder kijken!


Nou, dit is hem dan. Gewoon een zwart notitieboek van Moleskine (want stevig, blijft open liggen en is van geweldig papier). Ik denk dat mijn volgende bullet journal wel een geruit boekje wordt, maar ik heb deze voor mijn verjaardag gekregen van vriendinnen en ik ben er heel blij mee. Dit boekje heeft een A5-formaat en 31 lijntjes, wat betekent dat alleen de laatste dag niet op het maandoverzicht past (want op het eerste lijntje moet natuurlijk de naam van de maand).

Ja jongens, ik moet iets bekennen. Ik heb een nieuwe liefde ontwikkeld. Sinds begin dit jaar heb ik de magie van het colour coden ontdekt. Het is gewoon zó overzichtelijk en handig! Ik gebruik groen voor studie, blauw voor leuke dingen, paars voor dingen gerelateerd aan mijn studentenvereniging en aqua voor mijn blog. Overige dingen zoals ‘kamer opruimen (zelfs dat moet ik inplannen, best triest) zijn zwart.

Wat is een bullet journal?

Voordat je gaat denken: Lisa, wat is een bullet journal? Raad ik je aan om te beginnen met dit filmpje. Verder ga ik gewoon mijn eigen systeem uitleggen, want ik doe een hoop dingen anders. Ik gebruik geen collecties, en ik ben nog aan het experimenteren met de pagina’s aan het begin van de maand. Die task list vind ik niet zo handig. Ik schrijf er wel dingen in op die ik moet doen, maar ik gebruik hem meer als een pagina voor reminders. En ik maak nog een aantal pagina’s aan het begin van de maand, bijvoorbeeld voor bloggen en mijn studie.

Mijn bullet journal


Dit is een voorbeeld van een week. Meestal plan ik zo’n vijf dagen vooruit. Hele grote dingen, zoals afspraken met vriendinnen, borrelavonden en tentamens schrijf ik al wat eerder op, in mijn maandoverzicht. Dat maandoverzicht heeft verder niet echt een functie. Het is gewoon leuk om te zien wat ik allemaal ga ondernemen in een maand! Dit betekent wel dat ik al eerder aan het maandoverzicht voor volgende maand moet beginnen, en dus een beetje moet gokken hoe veel pagina’s ik nog nodig heb. En misschien valt het je ook wel op dat het echt een grote mengelmoes van Engels en Nederlands is, net als mijn hoofd. Maar als ik mijn studiegerelateerde dingen aan het inplannen ben, die in het Engels zijn, schakelen mijn hersenen over naar Engels en ga ik de rest ook in het Engels schrijven.

Zoals je ziet schrijf ik alles erin op. Ook mijn collegetijden, die ik wel uit mijn hoofd weet. Toch is dat een handige manier om te zien hoe veel tijd ik over heb en hoeveel ik dus kan inplannen. Dingen die ik heb gedaan kleur ik in, taken die ik ik niet meer heb gedaan streep ik door (ja, ik ben heel eerlijk: soms ga ik niet naar college. Maar ik had me verslapen en voelde me ziekig donderdag en vrijdag. Oké, doe dit toch maar niet na. Colleges zijn handig!).

Volgende maand wil ik aan het begin van de maand eerst alles opschrijven wat ik moet lezen en doen voor mijn studie, en dan steeds plannen. Nu zoek ik het namelijk eerst op in de vakhandleiding. Dat is zo gebeurd, maar ik kan niet afvinken wat ik al heb gedaan voor elk vak en soms moet ik dus eerst opzoeken waar ik was gebleven. En voor statistiek moet ik steeds apart opzoeken welke delen van het hoofdstuk we mogen overslaan. Oké, misschien ben ik iets te georganiseerd, maar elke handeling die ik moet verrichten voordat ik aan het werk kan is voor mij weer een potentiële bron van afleiding.

Het enige waarmee ik nog een beetje zit te klooien, zijn algemene pagina’s, die in het filmpje ‘collections’ worden genoemd. Ik heb een pagina met van wie ik nog geld/dingen krijg, een lijstje met dingen die ik moet doen in de kerstvakantie en een checklist met dingen die ik mee moet nemen als ik een nachtje wegga. In het filmpje doen ze alle lijstjes gewoon tussendoor, je hebt immers een inhoudsopgave, maar dat vind ik toch niet zo handig. Dat lijstje voor mijn kerstvakantie mag gewoon tussen december door, maar die paklijst heb ik achterin gezet. Dat vind ik eigenlijk toch wel overzichtelijker.

Ik heb tot nu toe nog maar één groot nadeel gevonden, en dat is dat je niet zo ver vooruit kunt plannen. Ik heb nu een lijstje met toekomstige afspraken, maar er staan dingen van januari en april door elkaar en dat is toch niet erg praktisch. Daarom heb ik toch nog een agenda, die ik lekker thuis op mijn bureau laat liggen. Misschien stop ik die dingen in de toekomst wel in mijn Google calendar, of ik verzin nog een andere oplossing.

Misschien is het een beetje chaotisch zo, maar ik vind het lastig om een heel systeem in 1000 woorden uit te leggen. Hopelijk hadden jullie er toch wat aan! Ik ben ik elk geval heel blij met mijn bullet journal. Misschien moet ik voor bijvoorbeeld tentamenweken eerst op een apart blaadje opschrijven wat ik moet doen voordat ik het in kan plannen, maar verder past 95% van mijn afspraken en to do-lijstjes in dit compacte boekje. Het leuke is dat je helemaal zelf kunt bedenken hoe je vormgeeft en welke pagina’s je gebruikt. Je hoeft bijvoorbeeld echt geen verschillende kleuren te gebruiken! Goed, ik ga snel weer verder met deel twee: mijn planning daadwerkelijk uitvoeren. Veel planplezier!

PS: inmiddels heb ik een update geschreven over mijn bullet journal. Die kun je hier vinden!

11 Reacties

 • Beantwoorden
  Dina
  7 december 2014 op 07:45

  Heel handig, een bullet journal! Ik moet ook echt alles opschrijven wat ik moet doen, anders raak ik totaal het overzicht kwijt!

 • Beantwoorden
  Inge
  7 december 2014 op 09:08

  Ik had er al zoveel over gehoord maar nu kriebelt het pas echt om te beginnen. Misschien iets voor het nieuwe jaar.

 • Beantwoorden
  marjolein
  7 december 2014 op 10:32

  Wow, dat ziet er goed uit. Ik had het filmpje ooit eens gezien, maar ikvind het daar wel heel complex. Ik wil wel kleuren gaan gebruiken, want inderdaad: mijn to do lijstjes mogen wel wat overzichtelijker. Maar misschien ga ik alles wel plannen in mijn Moleskine agenda :)

 • Beantwoorden
  charile
  7 december 2014 op 11:35

  Ziet er super leuk uit :D

 • Beantwoorden
  anna
  7 december 2014 op 16:32

  Leuk om te zien! En wat een goed systeem heb je.

 • Beantwoorden
  Anneleen
  7 december 2014 op 21:45

  Oh wat leuk om jouw bullet journal te zien! Lijkt me handig om alles zo gestructureerd op papier te hebben. En misschien is het ook wel leuk om hier achteraf in terug te kijken en te zien wat je afgelopen tijd allemaal hebt gedaan. Ik ben ook fan van schriftjes, to do lijstjes, … Dat brengt structuur en rust in mijn hoofd zeg maar :)

 • Beantwoorden
  Estrella
  9 december 2014 op 16:29

  Leuk om te zien. Zelf houd ik alleen de broodnodige lijstjes bij (boodschappen en waar ik over wil bloggen) gewoon op m’n telefoon. Als ik echt nog met de hand iets schrijf, is dat hooguit nog een paar keer per jaar. Mijn handschrift is daardoor ook wel erg belabberd geworden. :)

 • Beantwoorden
  Naomi ter Borg
  14 juni 2016 op 17:54

  Heeyy!! Ik vind je blog heel erg leuk! Een tip is de calendex. Als je de blog van Boho Berry leest dan zul je dit daar ook vinden!!

 • Beantwoorden
  Lore
  11 juli 2016 op 21:44

  Een tip voor als je een nieuw notitieboekje koopt: De leuchtturm1917 met puntjes! (er staat een ‘review’ met foto’s van op mijn blog! (cestlore.wordpress.com)

  • Beantwoorden
   Lisa
   12 juli 2016 op 13:10

   Ik heb toevallig net een paar weken geleden zo’n boekje gekocht! Ik heb hem nog niet echt gebruikt maar ik ben er wel echt heel blij mee. Toch bedankt voor de tip!

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.