Life improvement Mindstyle Personal

Wat ik het afgelopen jaar heb geleerd

Weet je wel hoe mooi het leven is? Er valt zo veel te leren. Niet alleen over hoe de wereld in elkaar zit en over alles wat er om je heen gebeurt, maar vooral ook over jezelf. Ik heb het gevoel dat ik in het afgelopen jaar meer over mezelf leerde dan in andere jaren, en dat meer dingen die ik eigenlijk al wist opeens duidelijk werden. Dat komt doordat ik ouder word, door alle dingen die ik het afgelopen jaar las, maar vooral door alle veranderingen in mijn leven van het afgelopen jaar. Veranderingen zijn niet altijd makkelijk, maar zorgen er wel voor dat je jezelf even goed tegenkomt.

Voor vandaag heb ik een lijstje met de belangrijkste dingen die ik leerde in 2014. Fijn om voor mezelf op een rijtje te zetten, maar misschien ook wel fijn om geïnspireerd door te raken. 

Jij bent het allerbelangrijkste in je leven. Altijd. Gewoon, zonder twijfel.

Niks is belangrijker dan je eigen welzijn. Anderen niet, maar school en werk ook niet. Dat is soms lastig, want iedereen heeft bepaalde verwachtingen van je. Niet alleen je ouders, maar ook het schoolsysteem en je toekomstige werkgevers en ga zo maar door. Maar jij bent en blijft degene die stop kan zeggen. En dat is best moeilijk. Ik ga ook het liefste door tot het punt waarop ik eigenlijk niet meer kan. Maar voor wie doe ik dat eigenlijk? Vooral om anderen tevreden te houden, en indirect daardoor ook mezelf. Natuurlijk moet je wel aan bepaalde verwachtingen voldoen, maar je moet ook je eigen grenzen kennen. Als je je echt ongelukkig voelt bij wat je doet, is het dat dan wel waard? Misschien niet. Voor jezelf kiezen is niet altijd de makkelijkste keuze, maar als je het doet is er geen fijner gevoel. En jouw leven draait uiteindelijk toch echt om jou, dus je hebt alle redenen om (in zekere mate) voor jezelf te kiezen.

Jij bent niet je prestaties

Weet je wel hoe lang ik dit heb gedacht? Ik wilde goede cijfers halen en werken en elke dag een blog online zetten en veel sociale activiteiten ondernemen. Nou, dat lukte natuurlijk niet, en dan had ik een breakdown. Ik voelde me lui en stom, omdat andere mensen dit wel leken te kunnen. Behalve mijn blog en school had (en heb, tenzij je mijn studentenvereniging meetelt) niks. En ik baalde best wel als ik een cijfer onder de 7 haalde. Dit heb ik voor mijn eindexamens los kunnen laten, maar ik voelde me soms nog steeds slecht. Ik weet ook wel dat je als achttienjarige eigenlijk moet werken, en dat gaat ook wel gebeuren. Maar ik doe alles lekker op mijn eigen tempo. Misschien veroordelen mensen mij nog steeds, maar jammer dan. Ik hoop toch echt dat mensen mij uiteindelijk mogen om wie ik ben, en niet om wat ik kan. Volgende stap? Dat ik mezelf ook meer ga accepteren op die manier.

Je kunt altijd meer aan dan je denkt

Deze is misschien een beetje tegenstrijdig met de vorige twee, maar het is wel zo. Hoe vaak is het wel niet voorgekomen dat ik dat ik dacht: hallo, dit kan ik toch niet aan? Maar dan moest het op een of andere manier toch. En alles is uiteindelijk toch weer goedgekomen. Ik zat toch maar mooi elke keer weer om 07:12 in de trein, terwijl ik de dag ervoor pas om half 8 thuis was. Ik heb toch een 8 op mijn economie-examen gehaald, terwijl ik altijd best wel moeite had met dat vak. Ik heb drie dagen bijna alleen maar op de grond gezeten en gestaan op Pinkpop, terwijl het steeds boven de dertig graden was, en uiteindelijk had ik nergens last van. Op gegeven moment, ik denk rond eind oktober, realiseerde ik me dat ik nooit meer zo veel vrije tijd ga hebben als nu.  En dat ik er gebruik van moet maken ook. Dat betekent dat ik soms dingen deed waar ik helemaal geen tijd voor dacht te hebben, maar als ik even realistisch nadacht bleek dat het allemaal best moest lukken, en dat ik ondertussen nog zo veel mogelijk kan genieten ook. Dit is echt een fijne reminder voor als dingen soms even niet zo lekker gaan.

Het enige wat jou belemmert, ben jijzelf

Ja, dit is soms kut. Als je dingen moet doen die je eigenlijk niet wil of die moeilijk zijn, geef je natuurlijk het allerliefst allemaal andere factoren de schuld. Maar als je iets echt wil*, dan lukt het ook. Soms betekent dit dat je dingen moet doen die je eigenlijk helemaal niet wil doen op dat moment. Dat je keuzes moet maken en niet wil kiezen tussen leuke dingen doen en doen wat belangrijk is. Maar zoals ik zeg: het zijn jouw keuzes. En als je iets wil bereiken, moet jij zorgen hoe het lukt. Succes komt niet altijd zo maar aanwaaien, helaas (of eigenlijk maar goed ook, want anders haal je ook nergens meer voldoening uit).

*=Dit geldt natuurlijk niet voor alle situaties, want jij kunt er ook niet veel aan doen dat je bijvoorbeeld een ziekte hebt. En voor bepaalde situaties heb je misschien hulp van anderen nodig, en als je die niet kan krijgen gaat het lastig. En er blijven mensen die dingen in hun schoot geworpen krijgen omdat zij zich wel in bevoorrechte posities bevinden. Maar hopelijk snap je mijn punt.

Dingen kosten tijd, en dat is niet erg

Misschien wel mijn belangrijkste les van 2014, ook al is dit iets wat ik eigenlijk al wist. Maar het moment waarop ik me dit realiseerde is daarom niet minder belangrijk. Tussen moment waarop ik in huilen uitbarstte tijdens een presentatie en mijn speech op de diploma-uitreiking, op het podium in de aula, voor mijn klas en 150 familieleden, vrienden en docenten zat ruim vier jaar. Ik had bijna een jaar nodig om te wennen aan het idee dat ik binnenkort toch echt moest gaan studeren, en 6 weken om aan mijn nieuwe ritme te wennen. Dingen gaan niet vanzelf. Maar het proces, hoe ik mezelf soms tegenkwam en wat het uiteindelijk allemaal heeft opgeleverd, maken zulke dingen het helemaal waard.

Zo, dat was de kick-off van mijn serie blogposts over 2014. De komende tijd kun je er nog wel meer verwachten (met als einde natuurlijk mijn grote jaaroverzicht) maar dit was wel de meest serieuze, en ook wel de meest lastige om te schrijven. Ik hoop dat mijn woorden toch goed over zijn gekomen.

Wat is de belangrijkste les die 2014 jou leerde?

10 Reacties

 • Beantwoorden
  Dina
  23 december 2014 op 07:52

  Mooi stukje heb je geschreven en het is altijd leuk om even stil te staan bij wat je nu eigenlijk allemaal hebt geleerd. “Jij bent niet je prestaties”, leer ik op dit moment zelf nog een beetje.

 • Beantwoorden
  Inge
  23 december 2014 op 08:35

  Erg mooi geschreven en helemaal waar!

 • Beantwoorden
  anna
  23 december 2014 op 13:49

  Super mooi geschreven, echt een mooi verhaal om te lezen <3!

 • Beantwoorden
  Marjolein
  23 december 2014 op 14:10

  Helemaal waar! Super mooi artikel <3 Denk goed om jezelf Lisa.

 • Beantwoorden
  Maaike
  23 december 2014 op 20:19

  Heel mooie blogpost! Vooral de derde en de vierde lijken me goed om te beseffen, maar de rest is uiteraard ook belangrijk. Ik herken het wel een beetje, dat gevoel dat je in 2014 meer hebt geleerd dan in eerdere jaren. En dat is zo’n fijn gevoel! Het belangrijkste dat ik dit jaar heb geleerd lijkt wel wat op jouw vierde, namelijk dat de dingen die het engst zijn om te doen meestal de beste ervaringen opleveren. Op naar nog meer leermomenten in 2015! :)

  • Beantwoorden
   Lisa
   29 december 2014 op 15:10

   Yes, daar gaan we voor!

 • Beantwoorden
  Marlot
  24 december 2014 op 22:46

  Heel mooi stuk! Met name punt 4 is herkenbaar. Het afgelopen jaar ben ik steeds meer gaan inzien dat vaak het enige wat tegenzit ikzelf ben en dat ik echt wat minder beren op de weg moet zien. Dat is iets waar ik in 2015 zeker aan ga werken!

 • Beantwoorden
  Beau
  25 december 2014 op 00:18

  Mooi artikel Lisa! Vooral 3 en 4 besef ik me de laatste tijd ook steeds meer inderdaad!

 • Beantwoorden
  Anneleen
  26 december 2014 op 16:27

  Heel mooi geschreven en vele puntjes zijn herkenbaar! Bij mij moet altijd alles van de eerste keer lukken en liefst zo snel mogelijk…maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Ook ik heb geleerd dat het belangrijker is om dingen gewoon op je eigen tempo te doen. Ik wens je fijne feestdagen toe!

 • Beantwoorden
  Estrella
  26 december 2014 op 17:52

  Mooi geschreven!

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.