Personal

Dit wordt 2015

Gisteren keek ik terug naar 2014, en vandaag blik ik vooruit naar 2015. Dit jaar gaat qua mijlpalen niet zo’n groot jaar worden als 2014. Dat is helemaal niet erg, maar betekent wel dat ik geen hele blogpost kan schrijven over wat er volgend jaar te gebeuren staat. Wel kan ik jullie wat vertellen over mijn doelen. Of nou ja, eigenlijk heb ik maar één groot doel, en om dat te bereiken heb ik weer een aantal kleinere doelen gesteld. Benieuwd naar wat dat is?

Een doel dus, geen goed voornemen. Eigenlijk zit er geen verschil tussen, behalve dat een doel meer voelt als iets wat je kunt bereiken, terwijl een goed voornemen daar maar een beetje hangt. Wat dat betreft werkt een doel voor mij dus veel beter. Goed, ik praat er alweer veel te lang omheen.

2015 staat in het teken van mijn focus terugvinden. Het afgelopen jaar merkte ik een aantal dingen.

 1. Ik kom heel slecht in slaap omdat ik niet meer kan stoppen met nadenken.
 2. Ik lees en zie veel te veel dingen die niets toevoegen aan mijn leven en waar ik geen voldoening uithaal.
 3. Ik heb het idee dat er zo veel te doen en beleven is, dat ik niet meer weet waar ik moet beginnen, en me ook niet meer voor een langere periode op één taak kan concentreren.

Kortom: het is gewoon allemaal te veel en ik kan het simpelweg niet meer bijhouden. En het leuke is: dat hoeft ook helemaal niet. Er zijn zo veel dingen waar ik gewoon geen tijd en energie in meer hoef te steken. Natuurlijk zal ik af en toe wel tijd besteden onnodige zaken, maar dan liever wel dingen waar ik ook daadwerkelijk plezier uithaal.

Goed, dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Het begin bij het begin: prioriteiten stellen dus. Dit is nog geen echt doel, want ik weer dondersgoed wat mijn prioriteiten zijn.

Op nummer één staat voor mezelf zorgen. Iedereen roept altijd leuk dat studie/werk de prioriteit is, maar zeg nou eerlijk, JIJ bent toch je prioriteit? Ik moet zorgen dat ik voldoende slaap heb, goed eet, tijd neem om alles op een rijtje te zetten enzovoorts.

Op de tweede plaats staan mijn studie, mijn sociale leven en tijd voor mezelf. Een volgorde kiezen voor deze drie dingen vind ik lastig. Natuurlijk is studie belangrijker dan sociaal leven, maar mijn studie moet ook weer niet voor alles staan. Ik moet regelmatig iets leuks doen met vrienden of even lekker een boek lezen of film kijken om weer energie te vinden om verder te studeren.

Nog iets daaronder staat mijn blog. Dit kan deels onder me-time vallen, maar ik wil me verder ontwikkelen in mijn blog (daar komt over een paar dagen een stukje over online) en dat gaat toch wel tijd kosten. Misschien is dit tegenstrijdig, want als je je echt wilt ontwikkelen in iets moet je dat voor andere dingen zetten en dat werkt bij mij even niet. Maar goed, ik zie wel waar ik kom!

 

De volgende stap is minimaliseren. De dingen filteren die niets toevoegen aan mijn leven maar wel tijd kosten. En mijn spullen, mailbox, Twitter, Bloglovin’ en computer, zodat ik minder tijd kwijt ben aan zoeken. Ik heb niet bizar veel spullen en ruim wel eens dingen op, maar dat gebeurt wel te weinig.

Verder wil ik me gaan focussen op één ding tegelijk. Voor rust in mijn hoofd, maar ook om tijd te besparen. Meestal gaat het in mijn planning wel goed, maar dan lukt iets even niet en ga ik iets anders doen en voor ik het weet gaat alles weer door elkaar. En dan ga ik dus nooit met een gerust gevoel naar bed. Ik moet zeggen dat mijn concentratievermogen en discipline de afgelopen maanden wel weer hun dieptepunt hebben bereikt, dus dat is ook nog iets om aan te werken.

Ook wil ik meer doelen stellen. Op één of andere manier krijg ik veel minder gedaan zonder doel. Ik heb deze vakantie geen planning of iets voor mijn studie gemaakt, waardoor ik veel te weinig heb gedaan. Doelen stellen maakt het werk leuker, omdat je het gevoel hebt dat je het ergens voor doet. En een doel voor een dag is ten minste haalbaar. Een lange to do-list voor de hele week zorgt er bij mij voordat ik niet weet waar ik moet beginnen.

Als laatste wil ik leren om meer van het moment te genieten, al denk ik ook dat dat vanzelf wel meer gebeurt als ik eerst mijn zaken en hoofd op orde krijg. Als ik iets leuks doe lukt dit altijd wel. Maar ik kan bijvoorbeeld nooit genieten van het moment dat ik in mijn bed lig, want het is altijd te laat, of ik heb iets niet gedaan wat wel moest, enzovoorts. Uiteindelijk kan ik daar toch niks meer aan veranderen, dus kan ik maar beter genieten van mijn warme bed.

Zo, een aantal punten waar ik goed mee aan de slag kan dus! verder zijn er ook bepaalde dingen die ik moet doen in 2015. Werk zoeken, kijken welke richting ik op wil met mijn studie (en alvast de mogelijkheden uitzoeken voor een stage en een semester in het buitenland), meer bewegen (hoe weet ik nog niet) en ik wil ook nog wel graag een reisje maken.

Leuk al deze uitdagingen, maar de eerste uitdaging begint natuurlijk morgen. Dan ga ik namelijk verhuizen! Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte! En over het behalen van mijn doelen van 2015 zal ik ook af en toe iets schrijven.

Wat is jouw goede voornemen/doel voor 2015?

8 Reacties

 • Beantwoorden
  Jolijn
  1 januari 2015 op 15:37

  Wat een leuke lijst! Ik herken er wel een aantal dingen uit.
  Het zijn ook originele ‘voornemens’, veel succes ermee!

 • Beantwoorden
  Sylvia
  1 januari 2015 op 15:51

  Mooi! Een aantal punten zijn ook herkenbaar :)

 • Beantwoorden
  Beau
  1 januari 2015 op 17:31

  Mooie lijst! Succes ermee! :) ik las je reactie op mijn artikel trouwens nadat ik dit artikel las, haha ;)

 • Beantwoorden
  Estrella
  1 januari 2015 op 19:52

  Mooie doelen! Een super 2015 gewenst!

 • Beantwoorden
  Jenn
  2 januari 2015 op 11:56

  Mooie doelen, succes!

 • Beantwoorden
  Anneleen
  2 januari 2015 op 17:03

  Wat een mooie voornemens! Ik wens je er veel succes mee!

 • Beantwoorden
  The Beauty Magazine
  3 januari 2015 op 20:50

  Oh wat een mooi doel dat je meer van het moment wilt genieten! Daar ga ik ook voor!

 • Beantwoorden
  Rianne
  5 januari 2015 op 23:29

  (helaas) herkenbare doelen! :) Succes met het behalen ervan!

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.