Life improvement Personal Productiviteit & plannen

“Ik heb het druk”

Afbeelding van Sonja Langford via Unsplash

Het is mijn standaard antwoord als iemand vraagt hoe het met me gaat: “druk, maar goed.” En ik denk dat ik niet de enige ben. Er zijn altijd wel duizend dingen die gedaan moeten worden, zelfs als de tentamenweek of deadline net geweest is. Bovendien is iedereen tegenwoordig “druk”, dus krijg ik al snel het gevoel dat ik iets verkeerd doe als ik het niet “druk” heb. Maar of het goed is om een volle agenda te hebben of niet, daar gaat deze blogpost niet over.

Ik schrijf het woord druk nogal vaak tussen aanhalingstekens, en niet zonder reden. Ik ben namelijk helemaal niet zo druk. Ik heb wel een hoop te doen, maar ik kan niet zeggen dat ik een heleboel te doen heb. Eigenlijk heb ik alle tijd van de wereld, alleen gebruik ik die tijd een beetje verkeerd.

Ik ben namelijk drukker bezig met me zorgen maken over alle dingen die ik nog moet doen, dan dat ik daadwerkelijk druk ben (volg je me nog?). Op Twitter/Whatsapp vertellen wat ik allemaal nog moet doen, mijn hele week in detail aan mijn huisgenoot vertellen, artikelen over time-management lezen gedetailleerde planningen maken die ik toch nooit uit kan voeren… ja, daar heb ik het nou wel druk mee.

Inmiddels is er zo weinig van mijn tijd over dat het toch allemaal geen zin meer heeft en ik maar in mijn bed ga liggen met Youtubefilmpjes, Tumblr en quizjes op Buzzfeed. Ik doe dan dus wat ik écht moet, en verder helemaal niets. Ik vind dan dus dat ik helemaal niks leuks of ander nuttigs mag doen, omdat ik met mijn studie bezig moet zijn. Met als gevolg dat ik me heel erg ellendig voel, hoewel ik toch iets ‘leuks’ doe.

In die tijd had ik al mijn leeswerk kunnen doen, blogposts voor de hele week kunnen schrijven en waarschijnlijk ook nog wel op bezoek kunnen gaan bij mijn nicht in Nieuw-Zeeland. In plaats daarvan wordt mijn to do-list iedere dag langer en word ik alleen maar boos op mezelf omdat ik niks uit mijn handen krijg.

En dat is zo zonde! Ik kan mijn tijd ook anders indelen. Vijf dagdelen in de week kiezen om even die-hard aan de studie te gaan. En die dagdelen heb ik over besefte ik deze week, nu ik in plaats van voor twaalf uur, voor negen uur mijn bed uit kom. Ik geloof dat het kan: een paar keer per week een nieuwe blogpost klaar hebben staan, mijn studie (voor 90%) bijhouden, actief zijn op mijn vereniging dagjes weggaan, wat momenten reserveren voor een workout of wandeling en mezelf ontwikkelen in de dingen die ik graag doe. En dan heb ik nog genoeg tijd over om zonder schuldgevoel series te kijken en die stomme quizjes in te vullen.

En als dit niet lukt? En ik geloof niet dat dit lukt, niet voor honderd procent in ieder geval. Dan ligt het probleem in ieder geval niet bij het feit dat ik te druk ben om alles te doen: het is de schuld van mijn discipline. Daarnaast is het gewoon menselijk om af en toe even geen zin te hebben in al dat gestructureerde gedoe en met een reep chocola en een serie in bed te gaan liggen. En soms voel ik me gewoon een beetje klote en lukt het niet, hoe hard ik het ook probeer.

Ik realiseer me dat ik jong ben. Ik heb nu de tijd, energie en middelen (behalve een miljoentje op de bank dan) om van alles te ontdekken en doen. Ik wil alle steden zien nu ik nog studenten-ov heb, het meeste uit alle studentenkortingen halen en nieuwe dingen leren. Misschien een beetje te ambitieus, maar ik kan het in elk geval proberen.

Dus, denk eens na over hoe jij je tijd indeelt. Hoe veel tijd ben je bezig met studeren/bloggen en hoe veel tijd aan social media en naar de koelkast lopen. Als je een serie kijkt, kun je daar dan echt van genieten en zie je dit als een momentje voor jezelf, of doe je dit altijd met het knagende gevoel dat je nog van alles moet doen? Ik zeg niet dat het per se erg is om af en toe je telefoon te pakken, maar misschien kun je er wel wat meer balans invullen, en er is helemaal niks mis mee om de dagen te vullen met dingen die jij leuk vind, ook al zijn ze totaal niet productief. De echte vraag is: doe je wat je echt leuk vind, of doe je alleen alles om de dingen die je stom vindt te vermijden?

Deze blogpost is misschien meer een soort brief aan mezelf geworden. Ik eindigde hem ook ietsje anders dan ik van plan was. Toen ik dit idee een maand geleden in mijn hoofd kreeg, had ik totaal geen ritme en daar raakte ik hartstikke gefrustreerd van. Inmiddels gaat het dus weer een stuk beter, en ik voel me ook beter. Vandaar de regelmaat in blogposts, haha. In ieder geval: ik krijg hier motivatie van om iets te gaan veranderen, en jullie hopelijk ook.

18 Reacties

 • Beantwoorden
  Dina
  5 maart 2015 op 07:51

  Wat een goed stukje! Ik dacht ook altijd dat ik het heel erg druk had, maar achteraf gezien was het denk ik vooral de tijd die ik verkeerd indeelde (of soms niet anders kon indelen), die het zo “druk” maakte.

 • Beantwoorden
  Celeste
  5 maart 2015 op 07:54

  Wat heb je dit leuk geschreven! Ook erg herkenbaar, druk bezig zijn met vertellen wat ik nog allemaal moet doen, uiteindelijk niks uitvoeren en maar youtube filmpjes of series gaan kijken, haha! Anyway, wat ik wilde zeggen, erg leuk geschreven!

 • Beantwoorden
  Elize
  5 maart 2015 op 08:18

  Heel herkenbaar. Ik denk dat we het ons graag druk maken omdat druk zijn zoals jij al zegt de norm een beetje lijkt geworden. Ik dacht altijd dat ik het druk had (maar achteraf gezien máákte ik het mezelf druk) tot ik het dit jaar een paar maanden écht druk kreeg. Nou dat vond ik geen pretje haha! Nu geniet ik bewuster van tijd waarin ik lekker ‘niks’ doe.

 • Beantwoorden
  Sylvia
  5 maart 2015 op 11:28

  Ik herken dit heel erg, vooral dat schuldgevoel als er dan niks uit je handen komt waardoor je frustratie alleen maar groter wordt en je uiteindelijk helemaal niks meer gedaan krijgt..

 • Beantwoorden
  Anouk
  5 maart 2015 op 11:43

  Heel erg herkenbaar! We kunnen zo druk zijn met de drukte in ons hoofd dat we niet eens druk zijn in werkelijkheid. Stom eigenlijk. En absoluut tijd voor verandering!

 • Beantwoorden
  Elbrich
  5 maart 2015 op 13:55

  Wat een goed artikel, en zo herkenbaar!

 • Beantwoorden
  Marjolein
  5 maart 2015 op 19:20

  En ik maar denken dat jij dé beste planner bent, haha. Ik kan mezelf er opzich wel toe zetten om iets te doen als ik iets echt moet doen, gelukkig. Maar niet altijd…

  • Beantwoorden
   Lisa
   6 maart 2015 op 11:57

   Haha daar gaat je illusie. Ik ben ook wel een goede planner en als het moet kan ik me er wel aan houden, maar soms…

 • Beantwoorden
  Anneleen
  5 maart 2015 op 21:02

  Wat heb je dit goed geschreven! Ik heb het momenteel ook heel “druk” en ik probeer mijn tijd zo goed mogelijk in te delen… Ik loop stage tot juni en dan ben ik (hopelijk) afgestudeerd. Alle taken, deadlines, bachelorproef, … komen nu dus bij elkaar. Ik sta in de sociale sector en werk dus met shiften, nu ben ik nog geen uurtje thuis, het enige wat ik heb gedaan vanavond is men tas leeg gemaakt, gedouched en men pyjama aangedaan en nu ben ik bekaf. Ik lees nog wat blogjes en val als een blog in slaap. Tuurlijk zou het verstandiger zijn om nu een verslag te typen ipv een reactie op een blogje ;) maar die ontspanning moet er ook wel zijn denk ik… Anders houd je die job niet vol. Ik ben nog volop bezig met een evenwicht te zoeken tussen werken – ontspannen.

  • Beantwoorden
   Lisa
   6 maart 2015 op 11:56

   Pff als je met zo veel dingen bezig bent ben je niet “druk” maar gewoon echt druk! Als je zo een lange dag hebt gehad kun je ook maar beter ontspannen en je vooral niet schuldig voelen over dat je even kan chillen. En je werkt eerst en dan doe je iets leuks, daar is helemaal niks mis mee!

 • Beantwoorden
  Estrella
  5 maart 2015 op 21:31

  Goed geschreven!

 • Beantwoorden
  Claudia
  6 maart 2015 op 13:03

  Holy moly dit is zo vreselijk herkenbaar! Ik baal ook elke dag weer dat ik zo onproductief bezig ben geweest, maar het is me nog niet gelukt om uit die cirkel te breken

 • Beantwoorden
  Blogleesvoer #16 | SYLVIA KUIJSTEN
  16 maart 2015 op 07:01

  […] Dat laatste is gelijk een bruggetje naar de laatste twee artikelen van deze Blogleesvoer editie. Rianca schreef over wat ze heeft geleerd van het studeren en het volgen van drie verschillende studies en Lisa verwoordde het dilemma waar velen van ons mee kampen: “Ik heb het druk“. […]

 • Beantwoorden
  Laura
  16 maart 2015 op 12:53

  Herkenbaar! Ik ben ook altijd ‘druk’ en zeg soms dat ik ergens geen tijd voor heb gehad, maar wat ik eigenlijk bedoel is dat ik ergens geen tijd voor heb vrij gemaakt.
  Verder vind ik het wel heel fijn om met to do-lijstjes te werken, dat geeft rust in mijn hoofd!

 • Beantwoorden
  Sonja
  18 maart 2015 op 00:33

  Heel goed geschreven, dit is iets waar ik me een tijdje geleden ineens ook bewust van werd. Een beetje zoals die beroemde quote dat tijd nooit verloren tijd is, als je ervan hebt genoten. Jammer dus zijn die momenten waarop je alleen maar bezig bent andere dingen te vermijden – ik vind dat je dat goed hebt verwoord :)

 • Beantwoorden
  Paul
  18 maart 2015 op 21:24

  Heel herkenbaar, dus het had ook een brief aan mij kunnen zijn. En je kent me niet eens. Ik schreef laatst over de ‘fear of missing out’. Mijn conclusie was dat ik eigenlijk heel veel tijd besteed aan zaken die er niet toe doen aan het einde van je leven. Dingen die geen mooie herinneringen opleveren of achteraf hoogtepunten zijn. En die probeer ik dus nu veel minder te doen.

 • Beantwoorden
  Sophie
  23 maart 2015 op 19:29

  Heel goed artikel ik herken mezelf hier zo erg in! Vooral nu met een tentamenweek in de agenda voor volgende week… pfff wat heb ik het toch druk ;)

 • Beantwoorden
  Mijn 8-stappenplan voor beter timemanagement | Muy Maaike
  14 januari 2016 op 06:01

  […] – beginnen is wellicht niet zo’n goed plan. En dat is dus precíes wat ik regelmatig doe. Zoals Lisa ooit zo mooi schreef: “Eigenlijk heb ik alle tijd van de wereld, alleen gebruik ik die tijd een beetje […]

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.