Lisa loves Websites & apps

Mijn favoriete Chrome-extensies

Ik ben best wel een Google-junkie. Ik loop misschien rond met een Macbook (want Chromebooks zijn nogal irritant) en iPod, maar verder ben ik groot fan van de producten van Google. Mijn telefoon draait op Android, mijn documenten sla ik op op Google Drive, mijn foto’s bewerk ik in Picasa en ik gebruik Translate, Maps en Gmail dagelijks. Oh, en de zoekmachine en Youtube natuurlijk ook. Ik heb alle browsers wel uitgeprobeerd, maar Google Chrome blijft toch mijn nummer één. Deels omdat hij zo goed samenwerkt met alle andere producten van Google die ik gebruik (je méént het) maar vooral omdat hij zo makkelijk in gebruik is! En je kunt allerlei handige extensies downloaden.

Tegenwoordig downloadt iedereen voor alles wat je kunt bedenken een app. En zoiets is er dus ook gewoon voor je browser. Waarschijnlijk kent iedereen Adblock (Plus) wel, maar volgens mij worden extensies over het algemeen best ondergewaardeerd. Terwijl ze dus hartstikke handig zijn! Je kunt er beter geen honderd installeren want daar wordt je browser sloom van, maar een paar goede extensies doen heel wat. Oké, genoeg gepraat: ik laat jullie nu mijn favorieten zien!

Momentum

Deze extensie heeft eigenlijk geen functie, maar is wel mooi voor Instagramfoto’s. Deze app geeft je iedere dag een nieuwe achtergrond van de meest prachtige natuurgebieden, in combinatie met de tijd, het weer, een vriendelijke good [dagdeel], Lisa en de mogelijkheid om je main focus en een to do-lijstje toe te voegen. Dit krijg je dus te zien als je een nieuw tabblad opent, leuk toch? Je downloadt hem hier.

Adblock Plus

Mijn meest favoriete extensie ever: ik kan echt niet zonder! Op veel websites kun je door alle banners en pop-ups niet meer normaal surfen, vooral als je computer sloom is. Ik zet hem op bepaalde websites en blogs wel uit, omdat ik vinden dat ze wel geld verdienen, maar verder word ik echt gek zonder. Ik had altijd Adblock, maar ik las allemaal verhalen dat die slechte dingen deed met je privacy, dus ben ik geswitcht naar Adblock Plus. Dit is geen geavanceerde versie, maar komt van een hele andere developer. Verder wil ik hier niet veel woorden aan kwijt, want ik denk dat de meesten van jullie ze wel kennen.

Evernote Clearly

Sommige blogs en websites zijn op één of andere manier gewoon heel vervelend om te lezen, of het lettertype is te klein voor mij als ik ‘s avonds moe ben. Inzoomen werkt vaak niet, omdat de responsive layouts van tegenwoordig dan meteen het hele scherm vullen. Gelukkig is daar de oplossing: Evernote Clearly. Deze extensie maakt tekst overzichtelijk en makkelijk leesbaar. Je kunt zelf de lettertypes, -groottes en kleuren instellen heel fijn! Dit maakt lappen tekst lezen op internet een stuk minder vervelend.

Save To Pocket

Laat ik maar beginnen met uitleggen wat Pocket is. Het is een hele handige website waarmee je alle artikelen en websites die je tegenkomt kunt opslaan en organiseren met tags. Een beetje zoals de Save-functie van Bloglovin’, maar dan werkt het dus ook buiten blogs. Je kunt ook de app op je telefoon/tablet installeren en instellen dat artikelen offline beschikbaar zijn. Met Pocket bewaar ik alles wat ik later nog eens nodig kan hebben (ik ruim het dus nooit op, oeps), heel handig!

Save to Pocket doet eigenlijk niets meer dan een website op Pocket opslaan, met één druk op de knop. Je kunt ook direct tags toevoegen en je save weer verwijderen als het fout ging, zodat straks niet je Pocket vol staat met allemaal troep.

TooManyTabs

Ik heb meestal echt twintig tabbladen openstaan. Ik ‘hergebruik’ mijn tabbladen nooit en open dus voor alles een nieuwe. Ook open ik iedere link in een nieuw tabblad. Soms denk ik: “hé, laat ik Facebook eens openen” maar dan bedenk ik dat ik helemaal niet op Facebook moet zijn en ga ik terug naar waar ik mee bezig was. Als gevolg staan er op gegeven moment acht blogs, vijf tabbladen van mijn eigen blog en drie tabbladen met Facebook online. De tabbladen worden dan zo klein dat ik niet meer kan zien wat wat is, dus open ik maar weer een nieuwe.

De oplossing: TooManyTabs. Het is eigenlijk gewoon een schermpje waarop alle tabbladen staan, met de volledige titel en een kleine screencap erbij. Zo kun je makkelijk sluiten wat je niet nodig hebt. Het ziet er niet uit (donkerblauwe gradiënten, ieh!) maar is wel praktisch! En dat is het belangrijkste.

StayFocusd

Met deze app kun je websites voor een bepaalde tijd blokkeren, zodat je tijdens het maken van je verslag niet afgeleid kunt raken door Facebook. Je kunt zelf kiezen welke websites en hoe lang, of dat je alleen voor een bepaalde tijd per dag op jouw afleidende websites mag. Eigenlijk gebruik ik deze nooit, want ik geef de voorkeur aan SelfControl, maar dat is een programma. Even valsspelen dus, haha. SelfControl doet precies hetzelfde, maar blokkeert de sites voor je hele computer zodat je niet alsnog via Safari op die sites kunt. http://getcoldturkey.com/doet hetzelfde, maar dan voor Windows. StayFocusd heeft alleen wel meer opties.

Ik zeg niet dat ik verslaafd ben aan social media, maar vaak gaat het gewoon automatisch. Een blokker helpt me herinneren dat ik niet op die site moet kijken, maar met iets anders bezig moet zijn. Let wel op dat je alleen blokkeert wat je niet nodig hebt. Soms blokkeer ik Facebook zodat ik eigenlijk nog een samenvatting moet hebben, of via de chat moet overleggen met groepsgenoten. Niet zo handig, haha.

Black Menu for Google

Ik ben lui, heel lui, als het op computers aankomt. Dat is ook de reden waarom ik mijn tabbladen nooit sluit, haha. Met Black Menu for Google heb je in één klik een soort mobiele versie van alle Google-apps, zoals Gmail, Translate, Maps en gewoon Google, bij elkaar. Hoef je geen nieuw tabblad te openen en nog de t voor translate.google.com (beschamend hoe vaak ik die moet gebruiken, niet alleen voor Nederlands-Engels maar ook voor Engels-Nederlands) in te typen. Score.

Dus, dit waren mijn favoriete apps voor Chrome! Ik denk dat een aantal ervan ook wel voor bijvoorbeeld Firefox beschikbaar zijn. Verder zou ik gewoon eens rondsnuffelen tussen de extensies van je browser! Misschien is het slim om je extensie even te Googelen vanwege nare dingen met privacy en zo, maar verder zijn extensies vooral hartstikke handig.

Gebruik jij extensies voor je browser?

10 Reacties

 • Beantwoorden
  Anneke
  1 maart 2015 op 12:18

  Dat zijn inderdaad leuke en handige extensies.
  Ik gebruik zelf ook aardig wat extensies zoals Email Link, Click to print en Webpage screenshot.

 • Beantwoorden
  Anniek
  2 maart 2015 op 07:39

  Wat handig, dit artikeltje! Om eerlijk te zijn ben ik niet zo technisch, en ik had nog nooit van deze extensies gehoord, haha :) TooManyTabs lijkt me wel praktisch, want ook nu heb ik alweer 15 tabbladen openstaan, oops.. Liefs Anniek

 • Beantwoorden
  Odin
  2 maart 2015 op 08:12

  Ik heb ook nog Ghostery staan in Chrome. Die blokkeert allerlei cookies zodat er geen narigheden op je pc terecht komen.

  • Beantwoorden
   Lisa
   2 maart 2015 op 22:07

   Ja die heb ik ook een tijdje gehad, maar ik snapte hem eigenlijk niet zo goed. Misschien moet ik die toch maar eens opnieuw downloaden!

 • Beantwoorden
  Audrey
  2 maart 2015 op 09:31

  Ik moet bekennen dat ik wel eens van extensies had gehoord, maar eigenlijk geen idee had wat je er nou precies mee kon. Erg nuttig artikel voor mij dus!

  • Beantwoorden
   Lisa
   2 maart 2015 op 22:07

   Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen dan!

 • Beantwoorden
  Linda
  2 maart 2015 op 21:05

  Wat grappig om eens te zien! Ik gebruik gewoon Safari en dacht dat ik geen extensies had, maar Pocket heb ik ook, en eentje om websites te blokkeren. Iets met weinig concentratie en automatisme idd ;-)

 • Beantwoorden
  Manon Dijkhuizen
  4 maart 2015 op 08:30

  Save to pocket lijkt me heel erg handig!
  x

 • Beantwoorden
  Estrella
  4 maart 2015 op 13:26

  Wat een leuk artikel! Ik ben ook gek op Chrome en een aantal van deze extensions gebruik ik ook.

 • Beantwoorden
  Hester
  6 maart 2015 op 17:27

  Ooooh chill! Ik gebruik zelf de Bloglovin’ extensie voor Chrome, dan staat er dus altijd zo’n blauw plusje naast je URL-balk met het aantal ongelezen posts. Dat staat bij mij standaard op +99 – boven de 99 laat ‘ie geen absoluut getal meer zien – maar ik weet nog dat ik het vroeger geweldig vond als ‘ie dan op 0 stond, haha. Nu gebruik ik ‘m vooral om in één klik op Bloglovin’ te zijn. Hij opent ook in een nieuw tabblad, dus dat is fijn (heb je nog meer tabbladen openstaan). Verder heb ik er een leuk thema opgegooid en gebruik ik de Concentrate-extensie ook graag, dat is dus ook zo’n extensie die sites blokt voor een zelf in te stellen tijd. Vroeger had ik ook nog allemaal notitie-extensies maar daar ben ik ondertussen een beetje vanaf gestapt. Momentum heb ik wel even geïnstalleerd!

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.