Life improvement other

Zo kies je de goede studie

Eigenlijk is deze blogpost vooral bedoeld voor de mensen die in hun voorexamenjaar zitten (3 vmbo/mavo, 4 havo of 5 vwo). Dit zeg ik omdat begin maart misschien een raar moment is voor deze blogpost (voor mensen in hun examenjaar komt dit veel te laat), maar dit is wel het moment om er langzaam over na te denken. Met voldoende tijd, zonder te veel druk, en nog net op tijd om de laatste ronde open dagen mee te pakken. 

Allereerst: een studie kiezen is KUT, tenzij je al heel lang weet wat je wil. Nou, ik wist het dus niet. Er zijn duizend studies die op elkaar lijken of hetzelfde zijn maar toch niet helemaal, het is onduidelijk wat een studie precies inhoudt en op open dagen en websites lijkt het allemaal geweldig. Bovendien kun je op je vijftiende of zestiende nooit weten wat je voor de rest van je leven wil gaan doen, en met de invoering van het leenstelsel is de druk om in één keer goed te kiezen alleen maar hoger.

Helaas moet je toch wat. De kans dat je verkeerd kiest, blijft altijd, en die angst moet je proberen los te laten. En ik ga je tips geven over hoe je die kans kan verkleinen. Dit zijn puur mijn eigen tips, gebaseerd op mijn ervaringen, en geven geen garantie tot succes, maar ik kan in elk geval helpen. En dat ga ik doen!

Ga niet voor de honderd procent

Ik begin maar meteen met het stomste: je zult geen studie vinden die helemaal honderd procent bij je past. Er zullen altijd minder leuke vakken en onderdelen zijn. Bacheloropleidingen zijn over het algemeen heel breed, vooral op de universiteit en vooral in het eerste jaar. Ik las ooit ergens dat je met zeventig procent genoegen moet nemen, en dat is wel een goede indicatie denk ik. Meer is beter, maar als je iets kunt vinden wat voor negentig procent bij je past, heb je heel veel geluk. Het gaat er bovendien om wat je er zelf van maakt, en je hebt waarschijnlijk nog wel keuzemogelijkheden en een minor. En verder? Huilen en weer doorgaan. Je zit gelukkig bijna nooit langer dan een half jaar aan een vak vast.

Begin groot en streep af

Dit is een tip voor als je het echt niet weet: begin gewoon andersom en bedenk eerst wat je niet wil, en ga net zo lang door tot je het wel weet. Dit is hoe ik het heb gedaan, want ik had géén idee. Natuurlijk wist ik dat ik geen beta-persoon ben, maar verder wist ik alleen wat ik niet wilde.

Waarschijnlijk heb je al een grof idee wat je wil (of in ieder geval van wat je niet wil). Ga  naar een site met alle studies en opleidingen, zoals studiekeuze123. Op deze site kun je heel handig filteren op soort, regio en richting. Vink al je criteria aan (dat mogen er in deze fase nog lekker veel zijn), pak pen en papier en schrijf alles op wat je wat lijkt. Kijk de volgende dag nog eens, en waarschijnlijk kun je alweer een boel wegstrepen.

Plan voor de rest van de studies een open dag in. Ik ben in totaal naar iets van 25 presentaties van 15 verschillende studies geweest en ik vond het steeds verschrikkelijker worden. Ik raakte gefrustreerd omdat ik maar niet wist wat ik wilde en ik niks leuk vond. Maar zonder die presentatie had ik dat nooit geweten, ook al had ik er maar vijf minuten voor nodig. Uiteindelijk bleef er maar één ding over, en dat is mijn studie geworden!

Misschien duurt het even, maar uiteindelijk kom je er wel.

Doe een studiekeuzetest

Wat een slechte tip dit, haha. Wij werkten met de studiekeuzetests van Qompas en dat hielp NIET. Ik ga toch zeker geen Keltische talen studeren, of Hebreeuwse en Joodse studies. En dat kunst nummer drie en technisch nummer zes is, is al helemaal belachelijk. Maar, al die talen in de lijst lieten zien dat ik misschien toch nog even naar talen moest kijken, ook al was ik het niet van plan. En dat de eerste hbo-studie ergens in de 50 stond, betekende dat ik in ieder geval niet naar hbo hoefde te kijken.

Maar de echte reden? De tweede keer dat ik deze test invulde, stond mijn studie daar. Op nummer dertien weliswaar, maar zonder test was ik misschien nooit wel op mijn studie gekomen. Je moet je studiekeuzetest niet té serieus nemen, maar je kunt het altijd een kans geven.

Laat anderen meekijken

Jij moet je eigen toekomst bepalen, en jij bent de persoon die uiteindelijk je studie moet kiezen. Maar het kan nooit kwaad om wat hulp in te schakelen! Over sommige dingen van jezelf weten je ouders en goede vriendinnen misschien zelfs meer dan jij. Mijn moeder zei dat sociale wetenschappen het niet was voor mij (ik doe nu ook een soort sociale wetenschap, maar niet helemaal) en toen mijn vriendinnen over mijn studiekeuze hoorden, waren ze meteen enthousiast. Dat zegt toch wel iets, lijkt me.

Doe een meeloopdag, of nog beter: gebruik je netwerk

Als je de mogelijkheid hebt om met iemand die je kent een dagje mee te lopen: grijp die kans! De meeste universiteiten en hogescholen regelen proefstudeerdagen, waar een apart programma voor de toekomstige studenten wordt verzorgd. Mijn proefstudeerdag was toevallig goed en nuttig, maar uiteindelijk zijn ze er toch voor gemaakt om studenten te werven. Bij communicatiestudies krijg je een extra leuk college over social media, en na afloop ga je ergens een biertje drinken. Leuk, maar voor een goed beeld kun je toch beter met een student meelopen en een échte werkgroep en echt hoorcollege ervaren.

Begin op tijd én neem de tijd

“Begin op tijd!” is misschien een cliché, maar het is wel waar. Daarnaast is het ook belangrijk om er tijd in te steken. Misschien heb je het al druk genoeg met verslagen en allerlei dingen (gelukkig ben ik op tijd en heb je de zomervakantie nog), maar dit gaat wel over je toekomst. Plan in rustigere periodes dus voldoende tijd in om websites en foldertjes door te spitten.

Verder moet het inplannen van open dagen en meeloopdagen vaak al ruim een maand van te voren, anders zit alles vol. Als je een open dag hebt gehad en iets sprak je aan, moet je eigenlijk dezelfde dag nog een meeloopdag inplannen, want voor je het weet is de volgende mogelijkheid pas een maand voor de deadline. En denk maar niet dat de universiteit binnen drie dagen je aangevraagde brochures verstuurd…

En vergeet decentrale selecties niet! Voor geneeskunde moet je je bijvoorbeeld al in januari aanmelden. Misschien ben je helemaal niet van plan om je aan te melden voor een studie met (decentrale) selectie, maar je kunt je opties beter open houden. Een motivatiebrief is ook niet in een dag geschreven. En ook al word je niet aangenomen op cijfers, ze spelen wel mee. Nu heb je nog bijna anderhalf jaar om je cijfers iets op de krikken, haha.

Het is weer een ouderwets lange post geworden, maar hopelijk had jij (of je zusje/nichtje/vriendin) er wat aan! Een studie kiezen is zeker niet het leukste wat er is, maar je moet er toch even doorheen. En als je over anderhalf jaar in de collegebanken zit, ben je blij dat je er goed over hebt nagedacht. Ik wens je in ieder geval veel succes! 

8 Reacties

 • Beantwoorden
  Dina
  3 maart 2015 op 08:14

  Goede tips! Toen ik klaar was met de middelbare school had ik echt geen idee wat ik zou willen studeren. Dat is echt zo’n dingetje waar sommige mensen heel lang en goed over na moeten denken.

  Blegh als ik die flyers van de RUG zie liggen krijg ik spontaan buikpijn. Ik wilde zo graag Germanistiek studeren, maar toen ik eindelijk naar de uni kon, hadden ze die studie geschrapt en een soort ‘overkoepelende talenstudie’ bedacht. Wat een flop vond ik dat.

  • Beantwoorden
   Lisa
   3 maart 2015 op 20:24

   Oh ik ben naar een voorlichting geweest voor die talen en ik viel bijna in slaap. Ik vond het leuk bedacht dat ze ook wat meer focus op Europa en zo hadden maar aan de andere kant willen mensen toch niets voor niets een bepaalde taal studeren? Ik vind het zó jammer dat universiteiten genoodzaakt zijn om steeds meer marktgericht te worden en daardoor kleinere studies moeten schrappen of er een creatieve combinatie van moeten maken, net als wat er nu in Amsterdam gebeurt.

 • Beantwoorden
  Beau
  3 maart 2015 op 10:15

  Handig artikel Lisa! Wat mij heel erg heeft geholpen, is het feit dat je op een gegeven moment aan jezelf moet toegeven dat je het allang weet. Vóórdat ik naar allemaal studies ging kijken had ik allang Communicatie in mijn hoofd, en dat is natuurlijk niet zonder reden. Ik ben sowieso niet zo moeilijk met beslissingen nemen, maar dat heeft me toch wel even een zetje gegeven!

  • Beantwoorden
   Lisa
   3 maart 2015 op 20:21

   Ja, daar heb je helemaal gelijk in! Ik wist het ook ergens wel, maar ik had de andere keuzes nog niet eens serieus bekeken en kon daarom niet al een beslissing maken. En ik werd toch een beetje afgeschrikt door het imago van communicatiestudies, maar ja, uiteindelijk kwam ik toch weer op communicatie terecht en ben ik maar gewoon voor gegaan!

 • Beantwoorden
  Sarah
  3 maart 2015 op 17:05

  Bedankt voor je tips! Ik zit in 5 vwo en ben nu vooral bezig met studies afstrepen. Toch vind ik het wel moeilijk, want veel dingen spreken me aan maar ik weet niet of ik het echt zou willen studeren. Gelukkig heb ik nog even om te beslissen want volgend jaar ga ik een jaar High School doen in de VS en daarna ga ik m’n vwo pas afmaken.

  • Beantwoorden
   Lisa
   3 maart 2015 op 20:22

   Fijn dat ik je kan helpen! Ik herken me wel in je verhaal: ik vond heel veel leuk maar niet leuk genoeg. Veel succes met je beslissing, komt vast goed! En supergaaf dat je naar de VS gaat, alvast heel veel plezier!

 • Beantwoorden
  Marjolein
  3 maart 2015 op 19:58

  Ik denk dat dit een erg handig artikel is voor mensen die studie moeten kiezen. Ik vond het niet héél moeilijk om te kiezen, maar vooral omdat er twee waren die ik allebei wel erg leuk vond, en ik wist dat het uiteindelijk niet heel veel uitmaakte welke ik zou kiezen.
  En statistiek…. dat is overduidelijk een downside van mijn studie, maar ik denk dat dat bij bijna elke studie wel zo is (of is er iemand die het leuk vind???).

  • Beantwoorden
   Lisa
   3 maart 2015 op 20:16

   Ehhhhm… ik? Ik vond statistiek helemaal niet zo erg qua werkdruk en zo en ik had er uiteindelijk een 8,7 voor gehaald. Sorry! Waarom die foto in deze blog zit weet ik ook niet, maar statistiek is gewoon het makkelijkste om te ‘haten’ haha.

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.