Life improvement Mindstyle Productiviteit & plannen

Zo blijf je gefocust op één taak

Als je nu nog steeds denkt dat multitasken ervoor zorgt dat je meer gedaan krijgt, leef je nog ergens in de vorige eeuw. Ik kom iedere week wel een blogpost of iets anders tegen met de redenen waarom multitasken slecht is. Oké, niet multitasken dus. Dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan, want alles, en vooral het internet, zit vol afleiding. Ik weet wel hoe het moet, maar dat betekent nog niet dat het me altijd lukt…

Wel ben ik er steeds bewuster mee bezig, want één van mijn goede voornemens was “mijn focus vinden”. En daar hoort dit ook bij! Vandaag deel ik mijn concentratietips. Voor jullie, maar ook voor mezelf, zodat ik weer even goed aan mijn voornemen kan werken!

Clean desk policy

Ik hou ervan als mijn bureau of tafel opgeruimd is. Dat maakt het toch iets makkelijker om te beginnen, en ik raak er gemotiveerd van. Als mijn bureau vol met troep ligt, of erger, met al het werk dat ik nog moet doen, wil ik het liefste in mijn bed gaan liggen en er niet aan denken. Daarnaast geldt natuurlijk ook: hoe minder spullen, hoe minder dingen die je kunnen afleiden.

Bereid je voor

Dit is echt een hele bekende tip, maar dat betekent natuurlijk niet dat hij minder belangrijk is! Soms zit ik klaar om te beginnen, maar dan wil ik toch nog even een kopje thee halen. Voor ik het weet, ben ik weer een heel gesprek begonnen met mijn huisgenoot.  Hier geldt ook weer: hoe minder je tussendoor doet, hoe minder kansen er zijn om afgeleid te raken.

Doe even tien minuten niks

Ruim je kamer op, doe wat yoga- of stretchoefeningen, ga een blokje om of dans even tien minuutjes door de kamer. Het maakt niet uit wat je doet, als het maar niet te veel hersencapaciteit vereist. Blijf dus ook vooral even weg van social media (mijn favoriete activiteit in mijn studiepauzes, met als gevolg dat ik tijdens mijn leertijd aan het nadenken ben over wat voor vreemde dingen ik nu weer gelezen heb). Concentreren gaat het beste met een leeg hoofd.

Leg een blaadje naast je neer

En schrijf al je ideeën op. Mijn gedachten dwalen nog wel eens af tijdens het leren of bloggen. Ik bedenk altijd een heleboel dingen die ik nog moet opzoeken of doen, of onderwerpen voor blogposts. Ik ben dan altijd geneigd om alles meteen op te zoeken, maar voor ik het weet ben ik weer ergens diep in het internet verdwenen. En als ik het niet op zoek, blijft het de hele tijd in mijn hoofd spoken. Opschrijven en weer focussen op wat op dat moment belangrijk is, dus.

De timer is je beste vriend

Ik merk altijd dat ik me veel beter kan concentreren als ik een timer zet, of de pomodorotechniek gebruik. Daar heb ik ooit, in een ver verleden, wel eens over geschreven, maar Linda schreef er toevallig pas nog over. Ik doe het wel eens zonder, maar dat werkt niet zo goed bij dingen die ik stom vind. Ik merk dan dat ik niet weet wanneer ik pauze moet houden en maar wat aanklooi, tenzij ik echt in een flow zit. Bloggen doe ik meestal wel zonder timer, want tijdens dingen die leuk zijn, raak ik veel minder snel afgeleid.

Bovendien werkt een timer heel motiverend. Je kunt er een challenge van maken om tot pagina x te lezen of driehonderd woorden te typen voordat de timer gaat. En als ik even geen zin meer heb en zie dat ik nog maar vijf minuutjes hoef, lukt het me meestal toch om nog even door te gaan. Want vijf minuten, dat moet lukken toch?

Pomodoro gaat uit van 25 minuten werken – 5 minuten pauze (en na vier keer een pauze van twintig minuten). Ik doe meestal ook zoiets: ik werk tussen de 20 en 30 minuten en neem tussen de 5 en 10 minuten pauze. Ook ga ik soms nog heel even door als de timer gaat, want als je nog een paar nodig hebt om de paragraaf af te krijgen, kun je dat maar beter meteen doen.

Net als self control

Ik schreef al eerder over Selfcontrol/Cold Turkey (Windows) en Stayfocusd (Chrome): een app waarmee je afleidende sites kunt blokkeren. Het helpt mij heel erg. Het is niet per se dat ik niet zonder social media kan, maar tijdens het leren betrap ik mezelf er vaak op dat ik uit automatisme ‘even’ op Facebook ga. Als ik in plaats van mijn timeline de woorden “deze pagina is niet beschikbaar” te zien krijg, is dat een seintje voor mij dat ik weer moet gaan leren.

Concentreren kun je leren

Discipline komt helaas niet zomaar aanwaaien, maar net als met bijvoorbeeld hardlopen kun je jezelf er wel in trainen. Natuurlijk gaat het niet zo maar, maar het kán wel. Begin klein: hardloopschema’s beginnen immers ook met een minuutje rennen, een minuutje lopen. Ik heb altijd dagen dat het niet zo goed lukt, maar met tien minuutjes werken – vijf minuutjes pauze en dat een aantal keer achter elkaar, kom je al behoorlijk ver. Zeker als je het regelmatig doet: een uurtje studeren (of bloggen, of huishouden) per dag zorgt ervoor dat het steeds makkelijker gaat.

Ook als het niet lukt om te beginnen en ik blijf uitstellen, helpt het mij om eerst gewoon even met tien minuutjes te beginnen. Na een paar keer merk ik dat ik er wel ‘in zit’, en ga ik door naar de 25 minuten.

 

Ja, ik raak nog steeds vaak afgeleid. Maar sinds ik me daarvan bewust ben, gaat het wel steeds beter. Zeker tijdens de afgelopen tentamenweek vond ik het steeds makkelijker worden om me te concentreren. Ik ga langzaam vooruit, maar het gaat in ieder geval al beter dan een tijdje geleden!

Heb jij wel eens moeite met concentreren? En wat is jouw ultieme concentratie-tip? 

5 Reacties

 • Beantwoorden
  anna
  5 april 2015 op 15:42

  Wat een handige tips allemaal, ik vind het ook heel lastig om me te concentreren.

 • Beantwoorden
  Marjolein
  5 april 2015 op 20:03

  Wat een goed artikel Lisa! Ik heb, als ik eenmaal bezig ben met iets, meestal niet veel moeite om me daarop te focussen. Het probleem ligt bij het beginnen, haha.

 • Beantwoorden
  Anneleen
  5 april 2015 op 20:06

  werken met een timer ga ik ook eens proberen… Dankje voor de tip! :)

 • Beantwoorden
  Dina
  6 april 2015 op 01:47

  Brrrr als ik “clean desk policy” hoor (of lees in dit geval) moet ik altijd direct terug denken aan mijn vorige werkgever die al liep te mekkeren als er een mandarijn op je bureau lag. :P

 • Beantwoorden
  Linda
  6 april 2015 op 20:48

  Handige tips, mooie aanvulling op mijn blogje! Grappig dat je het dan toch net iets anders doet, ik zet bijvoorbeeld juist niet de timer op mijn telefoon want die moet ik echt niet in de buurt leggen… Ik kijk naar de klok en daarom moet ik me ook wel aan die 25-5 minuten houden anders moet ik ook nog elke keer opnieuw onthouden wanneer ik ben begonnen en dat wordt me toch net te lastig ;-)

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.