Life improvement Mindstyle Personal

Over gelukkig en op je gemak zijn

happyorcomfortableAfgelopen vrijdag las ik deze quote op de blog van Marlous. Nadat ik er een tijdje over na had gedacht, kwam ik tot de conclusie dat ik op dit moment inderdaad in een comfortabele positie zit. Er gebeuren niet zo veel spannende dingen. Doordeweeks ben ik op mijn kamer in Rotterdam, in het weekend ben ik bij mijn ouders. Ik ga naar college, mijn vereniging, zie vriendinnen, doe het huishouden of ik ben bezig met mijn blog. Maar ik ben niet alleen op mijn gemak: ik ben óók gelukkig.

Het afgelopen jaar zat vol veranderingen. In april nam ik afscheid van de middelbare school (een jaar geleden! Ik weet ook niet waar de tijd heen gaat hoor), in mei maakte ik mijn eindexamens, in juni hoorde ik dat ik geslaagd was en in augustus begon het studentenleven. Het echte werk moest echter nog beginnen. September en oktober waren een combinatie van treinreizen, veel nieuwe mensen, nieuwe werkwijzen op de universiteit en beseffen dat de middelbare school toch echt voorbij was. En toen was het nog niet eens voorbij, want in januari ging ik op kamers.

Het was dus een periode van veel (leuke) nieuwe dingen en uit mijn comfortzone stappen. Ik word hartstikke gelukkig van nieuwe dingen doen, en van het gevoel dat ik nu dingen kan en durf die ik een jaar geleden nooit had gedaan. Maar het is ook wel een keertje goed zo. Hoe goed al die veranderingen ook zijn uitgepakt, er ging een hoop frustratie en soms ook verdriet aan vooraf.

Al mijn energie ging deze periode dus naar de “belangrijke” dingen: wennen aan alle nieuwe dingen en mijn leven daarop aanpassen, mijn studie, mijn sociale leven en voor mezelf zorgen. Dit verklaart waarom mijn playlist er al een jaar lang bijna hetzelfde uitziet, waarom ik al sinds augustus in hetzelfde boek bezig ben en ik al sinds mijn verjaardag geen taart meer heb gebakken. Dit zijn allemaal dingen waar ik graag tijd in steek, maar het kwam er gewoon niet van. Nu ik tijd en energie over heb, kan ik eindelijk weer tijd besteden aan bezigheden die minder belangrijk zijn, maar wel leuk.

Nu heb ik dus energie over. Het is me gelukt om meer ritme en structuur in mijn leven te brengen en ik sta niet meer iedere dag om 11:00 uur op, wat wel iets te vaak gebeurde toen ik net op kamers woonde. Ook wil ik met die energie weer meer lezen, gezonder leven, meer van Rotterdam ontdekken en slechte gewoontes aan te pakken.

Dit is veel te veel in één keer, dat weet ik ook wel. Daarom doe ik mijn best om alles stapje voor stapje te doen, al vind ik dat dus wel moeilijk. Op dit moment probeer ik meer te doen door mijn slaapritme en uitstelgedrag aan de pakken (en dat laatste is behoorlijk ingewikkeld). En jullie hebben het waarschijnlijk wel door, maar op dit moment ben ik ook vooral bezig met het verbeteren van mijn blog. Ik vind het heerlijk om er energie in te steken, en door jullie leuke reacties krijg ik er ook weer een boel energie voor terug.

Voor mij is bloggen zo iets gewoons geworden. Ik blog al meer dan een kwart van mijn leven. In deze zin is bloggen dus iets wat voor mij heel “comfortabel” is. Maar ik word er, zeker op dit moment, wel heel gelukkig van. Dus, even terug naar de quote: ik ben op dit moment gelukkig én comfortabel.

Oer een tijdje wordt dit comfortabele leventje een sleur en ben ik het weer zat. Dan heb ik weer even genoeg boeken gelezen (dat boeken lezen is dus nog steeds een work in progress) en staan er weer genoeg nieuwe nummers in mijn afspeellijsten. Alleen dan ga ik niet weer zo veel minder tijd aan mijn blog besteden, want dat is zonde. Als die tijd aanbreekt, ga ik weer lekker nieuwe dingen proberen en op vakantie. Maar voor nu vind ik het wel even prima zo.

Eigenlijk weet ik niet precies wat ik hiermee wil zeggen. Ik denk dat ik gewoon even wilde laten zien dat er niets mis is met even comfortabel zijn, en dat je daar net zo gelukkig van kan worden als van continu veranderingen doorvoeren. Ik geloof dat je af en toe nieuwe dingen moet proberen om je leven te verbeteren en uit de sleur te komen. Maar af en toe is ook gewoon even genoeg, en heb ik behoefte aan een comfortabel leven. En dat betekent niet dat ik niet gelukkig ben: integendeel zelfs. Misschien heb ik zulke comfortabele periodes ook gewoon even nodig om gelukkig te kunnen zijn.

Ben jij op dit moment gelukkig, of voel jij je alleen maar gewoon comfortabel? Of is het, net als in mijn geval, een combinatie van beide?

8 Reacties

 • Beantwoorden
  Sophie
  12 april 2015 op 07:28

  Ik snap dat het heerlijk is om even tijd te hebben voor de kleine gelukjes in het leven.

 • Beantwoorden
  Sylvia
  12 april 2015 op 07:38

  Ik snap inderdaad wel wat je bedoelt. Zo’n periode kan inderdaad fijn zijn, maar ik word er nogal onrustig van. Sinds januari focus ik me meer op mijn studie, doe ik sinds jaren geen commissiewerk en werk ik relatief weinig. Allemaal om m’n master goed af te kunnen sluiten. Daardoor blijft er ook meer tijd over voor huishouden, vrienden, ouders, etc. maar ik mis de afwisseling en het hectische. Het gaat me allemaal net wat te langzaam nu. Ben nu aan het kijken voor vrijwilligerswerk (juridisch, zodat ik er ook wat betreft mijn studie iets aan heb), dat brengt het allemaal net wat meer in balans. Misschien is dat voor mij de manier om me comfortabel te voelen :)

 • Beantwoorden
  anna
  12 april 2015 op 09:23

  Wat mooi omschreven! Ik merk wel dat ik heel gelukkig word van nieuwe dingen doen en nieuwe mensen leren kennen, maar of dat comfortabel is… Op de lange termijn misschien wel!

 • Beantwoorden
  Marjolein
  12 april 2015 op 11:26

  Wat fijn dat je je zo goed voelt :D En dit artikel is leuk én helemaal waar. Soms zit je te veel in je comfortzone, waardoor het leven een beetje in een sleur voorbij gaat… Ik probeer dat zo veel mogelijk te voorkomen door elke week even iets leuks te doen.

 • Beantwoorden
  Beau
  12 april 2015 op 13:33

  Mooi dat je je zo goed voelt! Op het moment leef ik echt toe naar een comfortabele periode.. Afgelopen weken waren veel te hectisch (emotioneel dan, niet dat ik het heel druk had) maar dat heeft in mijn geval tijd nodig. Goed stuk Lisa :)

 • Beantwoorden
  Soesja
  12 april 2015 op 15:11

  Leuk, interessant artikel! Ik vind dat er heel veel leuke dingen te lezen zijn op je blog de laatste tijd, daar kan ik veel van leren haha, keep up the good work! Ik ben op dit moment ook comfortabel en daar word ik ook gelukkig van. M’n leven gaat gewoon z’n gangetje, en daar kan ik ook wel van genieten! Dat komt ook doordat ik weet dat ik in september naar Canada vertrek en volledig uit m’n comfortzone gegooid ga worden. Zo’n (geweldig! maar wel spannend) vooruitzicht laat me het ‘gewone’ leven juist ook weer waarderen :)

 • Beantwoorden
  Audrey
  14 april 2015 op 11:09

  Hm, je zet me wel aan het denken. Ik denk dat ik dat comfortabel zijn echt nodig heb om gelukkig te zijn. Dat het een voorwaarde is. Als ik nieuwe dingen doe die bij me passen en die ik graag wil, dan voel ik me namelijk al snel comfortabel. Als ik ze niet prettig vind, dan staat dat mijn geluk ook in de weg. Ik probeer me daarom de laatste tijd sterk te richten op de dingen die me energie opleveren en niet juist wegslokken.

 • Beantwoorden
  Irma
  19 april 2015 op 17:24

  Wat een sterk geschreven blog zeg! En fijn dat je je zo goed voelt he (:

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.