Life improvement Mindstyle Productiviteit & plannen

Waarom plannen niet altijd werkt

Ik denk dat ik bij mijn vrienden en in mijn middelbareschoolklas wel bekend sta/stond als degene die altijd haar zaakjes wel op orde heeft. Lisa weet wel waar we les hebben (ik wist zelfs het rooster van mijn andere klasgenoten uit mijn hoofd, oeps?), of wanneer we die opdracht in moeten leveren, en hoe vaak hij meetelt. En meestal was dat ook wel zo. Ik heb gewoon een goed geheugen, oké?

Ergens straal ik mijn georganiseerde kant ook wel op mijn blog uit. Mijn blogposts over planningen maken en dergelijke worden in ieder geval altijd goed bekeken. En dat is niet helemaal zonder reden, want ik hecht veel waarde aan overzicht en duidelijkheid. Maar de laatste tijd vraag ik me af of goed plannen eigenlijk wel werkt voor mij. Overzicht en duidelijkheid voorkomen stress, maar een strak schema kan bij mij ook juist weer tot stress leiden. 

Werkt een planning wel altijd?

Een goede planning maken heeft veel voordelen. Het zorgt ervoor dat je niets vergeet en meer gedaan krijgt, maar zorgt vooral voor een hoop rust in mijn hoofd. Maar soms ook even niet. Dan krijg ik alleen maar stress van mijn planning en het maken ervan. Ik weet niet waar ik moet beginnen, of ik ben bang dat ik hem toch niet kan halen (en als je dat denkt, dan lukt het dus ook niet).

I last laatst iets op Tumblr over omgaan met uitstelgedrag. Eén van de tips was “un-schedule”, oftewel, laat dat strakke schema eens los. De redenen daarvoor zijn eigenlijk precies om te voorkomen wat ik net schreef. Als het leren/verslagen schrijven/bloggen niet lukt, herinnert je strakke schema je er alleen maar aan wat je allemaal niet gedaan hebt.

En als ik de dagen zie wegtikken en de hele tijd dingen in mijn planning moet verschuiven, ben ik op gegeven moment ook niet meer gemotiveerd om nog wat van mijn planning te maken. Dan ga ik liever in bed liggen.

Ik probeerde het uit

Afgelopen tentamenweek heb ik geen planning gemaakt. Eigenlijk ging dat geheel onbewust: as na een aantal dagen realiseerde ik me dat ik mijn bullet journal nog niet had aangeraakt. Wel had ik een to do-lijst gemaakt -ook al zat die eigenlijk al helemaal in mijn hoofd-, zodat ik niets zou vergeten. Verder heb ik gewoon steeds gedaan wat op die dag zelf (of de avond ervoor) goed voelde.

En ik moet toegeven: het was fijn. Normaal durf ik, als ik eenmaal iets achterloop op mijn planning, bijna niet meer te kijken, omdat het een reminder is van hoe slecht ik het heb gedaan. Ik kwam ook makkelijker mijn bed uit ‘s ochtends, omdat ik niet de grote boze planning had die zei dat ik om 9:00 uur stipt moest beginnen.

Is stoppen met plannen voor mij de oplossing?

Nee. Tijdens tentamenweken doe ik verder niets, behalve misschien bankhangen met vriendinnen. Tijdens normale weken moet ik colleges, en de voorbereiding ervoor, feestjes, bloggen, afspraken met vriendinnen en huishouden combineren met verslagen en opdrachten. Om te zorgen dat ik niets vergeet is een planning wel handig. In dat geval gebruik ik dus mijn bullet journal. Maar het is wel iets om vaker bij stil te staan: soms hoeft het allemaal even niet zo strak.

Probeer het zelf?

Nu moet ik er wel bijvertellen dat ik veel tijd had: ik had een week voor twee tentamen, en in die tijd had ik geen andere verplichtingen. Als je negen toetsen, een baantje en gitaarles hebt, is het misschien wel slim om te plannen. En als je merkt dat die planningen je helpen met structuur en je nooit last hebt van de gevoelens die ik hierboven beschreef, heeft mijn tip natuurlijk geen zin.

Maar als jij wel eens overdonderd raakt door je drukke schema -dat je notabene zélf voor jezelf hebt opgesteld- is het misschien een idee om eens naar je planning te kijken. Natuurlijk willen we zo veel mogelijk uit onze dag halen, want productief = goed (wie heeft dat eigenlijk verzonnen?) en we willen iedere dag met een voldaan gevoel naar bed. Die studiegenootjes die op Facebook zetten dat ze de hele dag in de UB zijn geweest, waren ook de hele dag productief *, dus dat moet jij ook!

* Nee, natuurlijk is dat niet waar. Maar op Facebook lijkt het wel zo.

Dus, als jij mijn bovenstaande problemen met plannen herkent, is het wellicht iets om over na te denken. Goed kunnen plannen wordt altijd als iets geweldigs gezien, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als het voor jou niet werkt, dan werkt het niet. Jammer dan.

Balans vinden

Ik moest weer even terugdenken aan mijn planning voor de eindexamens Mijn planning begon toen op 14-4, dus als je nu nog een planning wil maken die volgende week begint: zeker even lezen! Die was soepel, overzichtelijk en haalbaar. In plaats van voor iedere dag iets plannen, maakte ik een lijstje met wat ik moest doen voor iedere 2-3 dagen. Ik plande niet alles vol, zodat ik tussendoor nog tijd had om een extra examen te oefenen.

Dit was de enige planning die ik ooit voor 90 procent had volgehouden. Dat komt niet alleen omdat de eindexamens “het echte werk” zijn, maar ook omdat ik een schema had gemaakt waar ik me goed bij voelde. Het was meer een richtlijn, meer een to do-list dan een echte planning. Nog steeds is alles overzichtelijk en op orde, maar niet op een stressvolle manier. Misschien is dit dus voortaan meer de oplossing in drukke periodes.

 

Dus, voor de mensen die altijd denken dat ik mijn zaakjes zo goed op orde heb: dat is dus niet zo. En dat is niet erg, want het zorgt er bij mij juist voor dat ik mijn zaken uiteindelijk wel goed op orde heb. Een planning is alleen een middel om een doel te bereiken, en geen doel op zich. Dus als het middel je alleen maar belemmert, kun je misschien beter een andere oplossing zoeken.

 Maak jij (strakke) planningen, of niet? En werkt dat altijd voor jou?

7 Reacties

 • Beantwoorden
  Anneleen
  8 april 2015 op 12:43

  Ik maak wel regelmatig planningen maar ik maak ze niet té streng of stipt zodat ik altijd nog dingetjes kan veranderen en wat ruimte hebt..

 • Beantwoorden
  Anouk
  8 april 2015 op 16:06

  ai, hier heb ik al van jongs af aan moeite mee. Ik ben gewoon te chaotisch om rijtjes af te werken en gepland te werk te gaan geloof ik.

 • Beantwoorden
  Stella
  8 april 2015 op 18:12

  Ik word altijd rustig van het maken van een planning. Als ik van tevoren in paniek raak omdat ik nog zoveel moet doen, dan maak ik een planning. Daarna voel ik me al stukken beter, maar me er echt aan houden doe ik stiekem niet echt. Tijdens mijn eindexamens wel! Dat hielp toen heel erg (: Het is ook maar net hoeveel stof het is en hoeveel tijd je hebt. Liefs, Stella.

 • Beantwoorden
  anna
  8 april 2015 op 18:59

  Wat een leuk artikel! Ik maak de laatste maanden ook geen planningen meer, het lukt me vaak toch niet om me er aan te houden en dat is heel frustrerend. Ik ben wel vaak vergeetachtig, dus werken met een planning is denk ik beter voor me. Maar ik maak alleen een lijst als ik die dag er ook echt zin in heb, anders is het zo gedwongen en niet elke dag voel je je goed genoeg om alles te doen.

 • Beantwoorden
  Dina
  8 april 2015 op 19:37

  Aaargh plannen. Ik plande altijd leuke en minder leuke dingen door elkaar, maar goed, een planning werkt gewoon niet altijd inderdaad.

 • Beantwoorden
  Marjolein
  8 april 2015 op 21:59

  Precies dit inderdaad! Ik maak de laatste tijd ook minder planningen, omdat ik dan blijf uitstellen en schuiven, net zo lang tot ik het helemaal niet meer zie zitten. Wel maak ik altijd to do lijstjes per dag of gewoon voor de hele tentamenweek. Dan blijf ik net zo lang strepen tot ik alles af heb :)
  I loveeee your blogposts lately <3

 • Beantwoorden
  Soesja
  9 april 2015 op 14:23

  Ik ben zoveel minder gaan plannen dan op de middelbare school! Toen had ik vaal hele Excel schema’s met wat ik op welke dag voor welk SE ik moest doen. Nu zie ik het altijd het weekend voor de tentamenweek wel (daarvoor heb ik het toch altijd te druk met andere dingen en deadlines), meestal besteed ik dan gewoon een hele dag aan een vak en herhaal/stamp ik het de dag ervoor nog. Leuk artikel, goed geschreven!

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.