Bloggen Personal

Over leuker doen dan je bent

Afgelopen donderdag kwam er geen blogpost online. Ik had een beetje een meh-dagje waardoor het allemaal even niet lukte. Ik heb geprobeerd om iets online te zetten, maar ik stond niet achter wat ik had geschreven en ik kon geen enthousiasme opbrengen om iets anders te schrijven. Ik had toen een beetje een dilemma. Aan de ene kant wil ik alleen maar leuke en enthousiaste blogposts schrijven. Want wat hebben jullie nou aan een persoon die alleen maar zit te zeiken op haar blog? Tegelijkertijd wil ik me niet leuker voordoen dan ik ben, want ik vind het heel belangrijk om authentiek te blijven. Alleen maar positief doen, voelt toch wel een beetje als liegen. Overigens lukte het me op dat moment helemaal niet om een blogpost te schrijven, ook geen negatieve, want ik wil geen negatieve posts schrijven. Maar moet het allemaal altijd maar zo superpositief?

Vroeger schreef ik regelmatig over hoe het met me ging. Af en toe doe ik dat nog steeds, maar als ik me niet zo goed voel, probeer ik dat toch een beetje naar de achtergrond te verdringen, bijvoorbeeld door mijn gevoelens heel erg te relativeren. Verder post ik vooral positieve dingen, althans, voor mijn gevoel dan. Ik schrijf vrolijk allemaal tips over hoe je een nuttige dag hebt en over dat het allemaal vast wel goedkomt met mijn toekomst. Soms laat ik mijn leven ook een beetje leuker lijken dan het is. Zo beschrijf ik in mijn tweewekelijkse dagboekjes altijd uitgebreid wat voor dingen ik allemaal heb ondernomen en met wie, ook al heb ik er niet eens een foto van. Het is niet dat mijn leven over het algemeen stom is en ik het leuk probeer te lijken, want ik vind mijn leven wel echt leuk, maar ik kan het net een beetje leuker maken dan het is.

Oké, nu ga ik stoppen met relativeren en het gewoon toegeven: ik ben bepaald geen rasoptimist. Ik ben gewoon best wel kritisch tegenover mezelf en mijn leven, en dat zit me soms wel in de weg. Op zich denk ik dat er niets mis mee is dat ik dat aan mezelf toe wil geven. Omdat ik van mezelf wéét dat ik eerder geneigd ben negatieve dingen te denken, kan ik tegen mezelf zeggen dat ik even moet kappen als ik negatief aan het doen bent. Doordat ik bewust ben van mijn negativiteit, sta ik stil bij wat ik bijvoorbeeld op mijn blog en social media zet. Op die manier probeer ik positiever te worden. Ik geloof dat aan mezelf toegeven dat ik een pessimist ben een betere oplossing is dan mezelf inpraten dat ik een optimist ben, tot er een moment komt dat al mijn positiviteit instort.

Dit betekent trouwens niet dat ik alleen maar negatief ben, hoor. Ik geniet heel erg van mijn leven en ben me heel erg bewust van alle mooie dingen die ik heb (ik moet hier bijna van kotsen, maar het is wel zo haha). Ik kan heel erg veel genieten van dingen en ik kan mezelf prima uit een dipje slepen. Alleen soms voel ik gewoon een intense behoefte om te gaan zeuren. Of ik heb gewoon even nergens zin in. Of het lukt niet, zoals nu met mijn laatste weken studie, en dan kan ik mezelf even niet inpraten dat ik gewoon even rustig moet blijven en dat ik het best kan.

En dat geeft dus een dilemma, vooral wat mijn blog betreft. Ik vind mijn blog een fijn “hulpmiddel” om bij mijn positieve en negatieve gedachten stil te staan. Bovendien wil ik jullie helemaal niet vervelen met momenten waarop het even niet zo lekker gaat. Ik weet niet eens of ik zulke dingen wel online wil zetten, want iedereen kan alles zo maar lezen. Ik weet niet eens of ik deze blogpost wel online wil zetten.

Aan de andere kant wil ik dus ook niet het idee geven dat mijn leven, en vooral ik, altijd maar mooi is/ben. Ik weet dat het leven van niemand altijd mooi en perfect is, maar veel bloggers kiezen ervoor om alleen de mooie dingen op hun blog te delen. Dat begrijp en respecteer ik. Maar als ik me al een beetje naar voel en ik lees alleen maar verhalen over hoe mooi de levens van anderen zijn, word ik alleen maar boos. Boos op mezelf, want waarom lukt

Dat gevoel wil ik jullie dus niet geven. Ik hoef echt geen blogs te lezen die alleen maar over gezeik gaan en ik volg een heleboel leuke blogs die eigenlijk alleen maar over de leuke dingen gaan. Maar mijn favoriete bloggers, dus als ik naar de personen kijk, zijn de mensen die ook durven toe te geven dat hun leven niet altijd even mooi is. De bloggers die zich dus een beetje kwetsbaar op durven te stellen, maar daar wel weer positieve dingen en mooie lessen uit weten te halen.

Dat is ook wat ik op mijn blog wil uitstralen. Ik probeer zo positief mogelijk te zijn op mijn blog, maar ik wil niet dat het een toneelstuk word. Als je bijvoorbeeld een lifestyleblog hebt kan dat denk ik makkelijk, maar ik heb ervoor gekozen om een persoonlijke blog te beginnen. Eigenlijk vind ik gewoon dat ik dan ook de minder leuke kanten moet (en moet kunnen) laten zien. Dat is trouwens nog een heel groot verschil met alles uit mijn leven op internet gooien, want sommige dingen gaan jullie gewoon niks aan. Maar ook al deel ik niet alles: ik kan nog steeds meerdere kanten laten zien.

Daar moet ik dus een balans in zien te vullen. Voor jullie, voor mezelf, en ook voor wat ik als blogger uitstraal, voor toekomstige werknemers en zo. Ik ga heus niet iedere week een negatieve blogpost schrijven of zo. Maar ik mag wel wat minder moeilijk doen over de minder leuke dingen op mijn blog zetten. Voor mij voelt het beter zo, en dat is het belangrijkste, want het is mijn blog. Ik wil gewoon niet het gevoel geven dat mijn leven altijd maar leuk is, ook al weet iedereen die een beetje fatsoenlijk kan nadenken dat dat niet zo is.

Nu hoop ik allen nog dat het lukt, over de minder leuke dingen bloggen. Stiekem vind ik het nog altijd een beetje eng, want wat nou als iedereen mij stom vind? Maar uiteindelijk wint het toch feit dat ik dicht bij mezelf wil blijven als ik blog.

Denk jij ook na over hoe jij jezelf en je leven neerzet op je blog?

PS: ik heb nog steeds pijn aan mijn kaken van die foto’s. Ik kan ook wel echt lachen, hoor.

8 Reacties

 • Beantwoorden
  Audrey
  16 mei 2015 op 16:01

  Wat een mooie post! Je heb me wel aan het denken gezet. Ik kan over bepaalde negatieve dingen in mijn leven gewoon niet schrijven vanwege de privacy van anderen. Ik ga nog even verder nadenken, haha.

  • Beantwoorden
   Lisa
   16 mei 2015 op 16:06

   Ja dat is natuurlijk ook nog een probleem… als er anderen bij betrokken zijn en het voor die persoon niet fijn zou zijn als ik er iets over zou zeggen, deel ik het sowieso niet eigenlijk.

   (En stiekem was het wel een beetje mijn doel om anderen aan het denken te zetten, dus dat is gelukt haha.)

 • Beantwoorden
  Klaske
  16 mei 2015 op 16:47

  Wow Lisa, mag ik eerst even zeggen dat je een geweldig persoon bent! Ik snap dat je het eng vindt om over minder leuke dingen te bloggen, maar ik denk dat het ook juist goed is. Tenzij het gaat overheersen natuurlijk. Ik ben mijn blog begonnen als afleiding ivm psychische problemen, maar daar schrijf ik nu nog niet over op mijn blog. Misschien als het echt weer goed gaat, want ik ben er nog niet en dan kan ik er ook niet echt over bloggen natuurlijk. En mijn problemen vind ik ook wel een beetje privé. Maar ik wil wel dat mensen zien dat ik ook een persoon met twee kanten ben en niet altijd het vrolijke meisje dat altijd maar gek doet! Want als je dan in een dipje zit en je leest bij anderen over hun geweldige leven krijg ik ook wel een naar gevoel en ik wil niet dat mene

  • Beantwoorden
   Klaske
   16 mei 2015 op 16:48

   Wow Lisa, mag ik eerst even zeggen dat je een geweldig persoon bent! Ik snap dat je het eng vindt om over minder leuke dingen te bloggen, maar ik denk dat het ook juist goed is. Tenzij het gaat overheersen natuurlijk. Ik ben mijn blog begonnen als afleiding ivm psychische problemen, maar daar schrijf ik nu nog niet over op mijn blog. Misschien als het echt weer goed gaat, want ik ben er nog niet en dan kan ik er ook niet echt over bloggen natuurlijk. En mijn problemen vind ik ook wel een beetje privé. Maar ik wil wel dat mensen zien dat ik ook een persoon met twee kanten ben en niet altijd het vrolijke meisje dat altijd maar gek doet! Want als je dan in een dipje zit en je leest bij anderen over hun geweldige leven krijg ik ook wel een naar gevoel en ik wil niet dat mensen dat bij mijn blog krijgen. Ik vind dat je het goed verwoord hebt! Echt knap! Liefs Klaske

   • Beantwoorden
    Lisa
    20 mei 2015 op 19:45

    Wat een superlieve reactie, dankjewel! <3

 • Beantwoorden
  Beau
  16 mei 2015 op 17:02

  Goed artikel dit! Ik vind het heeel belangrijk om mezelf een beetje kwetsbaar op te stellen door ook te vertellen over de minder leuke dingen. Ik zie totaal geen reden waarom anderen mensen alleen de ‘perfecte beau’ mogen zien en ik vind het juist heel fijn en menselijk om bij anderen de echte waarheid te lezen. Maakt een blog veel bijzonderder naar mijn idee. Ik vind het zelf ook wel eens moeilijk, zeker omdat (zoals Audrey al zegt) er soms anderen mensen bij betrokken zijn wat dan weer niet zo netjes is.

 • Beantwoorden
  Kim
  17 mei 2015 op 11:21

  Dapper dat je dit toch hebt gepost ondanks je twijfels.
  Ik schrijf zowel over de positieve als de negatieve dingen in mijn leven. Misschien ook wel juist over negatieve dingen, of “negatieve ervaringen” of hoe je het ook wilt noemen. Niet omdat ik medelijden wil, maar omdat ik hoop dat anderen herkenning vinden in wat ik schrijf. Taboe’s doorbreken is iets wat ik hoop te doen met mijn blog.
  Heel veel liefs, Kim

 • Beantwoorden
  Marjolein
  18 mei 2015 op 20:58

  Ik snap je helemaal! Tuurlijk vinden de meeste mensen het het leukst om over positieve dingen te lezen, maar soms heb je het even nodig om je hart te luchten op je blog. Ik vind het goed dat je zo open en eerlijk mogelijk wil zijn tegenover je bloglezers, want zo schets je geen fake beeld van jezelf. Als ik off-days heb, blog ik eigenlijk meteen niet meer. Ik heb dan geen inspiratie, en laat het dan maar zitten… Misschien moet ik ook een 30 day challenge doen dat ik elke dag een artikel online zet! En joh, zo erg is het niet dat er een dagje geen artikel online is gekomen. Ik vind dat je nog steeds in de race voor je challenge bent :D

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.