other

Vijf jaar Lisa Loves: hoe het begon

Ieniemienielisa, december 2010

Zoals jullie vast al wel door hebben, bestaat mijn blog deze maand vijf jaar. In die vijf jaar is er natuurlijk een heleboel veranderd. Laten we het er maar op houden dat ik in ieder geval een stuk beter ben geworden in bloggen en alles eromheen, haha. Het leek me leuk om jullie een klein geschiedenislesje te geven over mijn blog.

Hoe het begon

Mijn liefde voor sites maken begon met, jawel: Neopets. Al vanaf toen ik een jaar of acht was verkoos ik de computer boven de televisie en ik denk dat ik op mijn negende begon met Neopets. Je kon een pagina maken voor je Neopet en die helemaal aanpassen met HTML. Toen heb ik mezelf dus ook coderen aangeleerd.

Later maakte ik ook websites via Freewebs (wat nu Webs heet) en Kindertent. Ik volgde een cursus website bouwen bij Technika 10: een organisatie voor jonge meiden om technische dingen te leren. Ik heb later ook nog een cursus game maken en animatiefilmpje maken gedaan, zo leuk!

Ik kan geen PHP en kan daarom ook geen eigen templates bouwen, maar ik pas mijn sites wel altijd aan met CSS.

De ontdekking van de blogs

Ruim een half jaar voordat Lisa Loves online ging, begon ik met blogs volgen. Het begon, heel cliché, met Beautygloss, via Girlscene. Via de reacties ontdekte ik toen weer nieuwe blogs. Ook kon je blogs ontdekken via de homepage van Web-log. Zo heb ik de blog van Soesja ontdekt, en via haar onder andere die van Sharon en Josephine. Zó grappig eigenlijk, want ik volg hun blogs dus nog steeds, we volgen elkaar op Twitter en ik heb ze later ook meerdere keren in het echt ontmoet.

Na een tijdje bedacht ik me dat ik misschien zelf ook wel een blog kon beginnen. Ik durfde het nog niet zo goed, dus eerst deed ik het een beetje stiekem via Web-log. Op gegeven moment durfde ik het aan en ging mijn blog openbaar. Ik besloot wel te switchen naar Blogspot. Uiteindelijk wel zo slim, want in 2013 hield Web-log ermee op.

Lisa Loves op Blogspot

Eén van mijn eerste headers. Eigenlijk vind ik deze nog steeds ergens wel leuk, vooral het lettertype!

En Lisa loves was geboren! Ik heette toen lisaxloves.blogspot.com, want lisaloves was geclaimd door iemand die natuurlijk maar een paar posts had geschreven en er daarna mee was opgehouden. Zo gaat het altijd met leuke namen. Je kunt mijn oude blog nog steeds bezoeken. Mijn oude blogposts zijn geëxporteerd naar deze blog, maar op Blogspot ziet het er wel iets beter uit.

Ook schreef ik over onderwerpen die ik nu eigenlijk een beetje losgelaten hebt, zoals boeken, recepten en dingen als dagjes weg met vriendinnen. En beauty! Die posts zijn echt te beschamend, die foto’s vooral. Ik had totaal geen verstand van beauty, haha. Daar schrijf ik echt nóóit meer over. Toen ik begon waren bijna alle blogs van mensen van mijn leeftijd beautyblogs, of lifestyleblogs die ook veel over beauty schreven. Best grappig.

Ook schreef ik héél veel persoonlijke updates over school en zo. Aan de ene kant denk ik: waarom? Maar aan de andere kant was bloggen wel even een fijne uitlaatklep in periodes met veel stress. En uiteindelijk vind ik het heel leuk dat ik nu het hele proces van profielkeuze en dergelijke nog terug kan lezen! Bovendien was school natuurlijk een heel groot aspect van mijn leven. Nu schrijf ik ook weer veel over mijn studententijd en alles wat ik daarvan leer, dus wat dat betreft groeit mijn blog wel met me mee.

Een collage van mijn lay-outs in de eerste twee jaar van mijn blogbestaan. 

Met plaatjes van internet halen ben ik begin 2012 opgehouden. Daarna haalde ik ze van Tumblr, maar wel alleen die met de Flickr-bron erbij. Meestal kon je ze op Flickr niet kopiëren omdat ze dan toch auteursrechtelijk bescherm waren, dus kopieerde ik ze maar van Tumblr… foei. Sinds ergens in 2014 gebruik ik alleen nog creative-commons afbeeldingen.  

Ook begon ik al heel lang geleden met mijn persoonlijke fotodagboekjes. Dit heeft zich niet altijd voortgezet. Ik heb twee pogingen gedaan om Project 365 (oftewel: iedere dag een foto maken) te doen, maar ik heb het nooit volgehouden, haha. Inmiddels doe ik geen Project 365 meer en lukt het juist wel, want iedere dag maak ik wel ergens een foto van. Die fotodagboekjes vind ik in ieder geval superleuk om terug te lezen. Net als verslagen van excursies, zoals deze over Engeland. Dat is al reden genoeg om door te gaan met die posts!

Verder waren mijn blogposts een stuk korter: rond de 500 woorden. Kijk bijvoorbeeld naar een blogpost die ik nog steeds wel leuk vind: over muziek en mijn vader. Aan de ene kant vind ik het leuk dat mijn posts nu langer zijn (rond de 100-1200 woorden) maar aan de andere kant probeer ik nu toch om alles weer ietsje bondiger te maken.

 

Ik was heel goed in mooie graphics maken. Oké, zó lelijk is het nou ook weer niet, maar kom op… ook waren mijn foto’s tot eind 2010 echt heel klein. Gelukkig zijn ze nu mooi de breedte van mijn tekst.

In maart 2012 kocht ik mijn eigen spiegelreflexcamera en voor mijn verjaardag in juli kreeg ik de 50 mm-lens erbij. Eigenlijk vind ik mijn foto’s aan het einde van mijn blogspot-periode mooier dan mijn foto’s nu. Ik besteedde toen ook echt veel tijd aan fotografie en las er ook veel over. Ik heb nu al genoeg dingen die tijd eisen dus voor fotografie kan ik even niet zo veel tijd vrij maken. Misschien kan ik het in de zomervakantie weer oppakken.

Ik had eigenlijk verwacht dat mijn eerste blogjaren heel beschamend waren, maar het viel nog wel mee. Natuurlijk waren de dingen die ik schreef niet altijd even geweldig, maar ik ben al lang blij dat ik niet schreef over hoe stom de jongens in mijn klas (ze waren allesbehalve stom, maar even als voorbeeld).

Ik vond het ook een goed idee om grote watermerken op mijn foto’s te zetten #nee. En mijn foto’s niet te verkleinen maar vervolgens wel heel klein in mijn blogpost te zetten. Niet slim.

Ik was aan het begin van mijn blog ook nogal op mijn privacy gesteld. Pas na ongeveer een jaar durfde ik met mijn hoofd op mijn blog. En ik was ook nog eens onzeker, dus die foto’s hadden vijftig pogingen nodig. Vrienden werden niet bij naam genoemd en ik was altijd bang dat mensen dingen zouden herkennen. Dat ze zouden ontdekken op welke school ik zat omdat we 70-minutenrooster hadden, bijvoorbeeld.

Dit is eigenlijk veel minder geworden, maar nu misschien juist weer meer. Ik weet dat bepaalde informatie over mij makkelijk te achterhalen is dus daar doe ik verder niet heel moeilijk over, maar bloggen over hoe ik me voel doe ik niet echt meer.

Tot slot nog even een lijstje met mijn best bezochte blogposts, volgens mijn Blogspot-statistieken. Allemaal posts die het gewoon goed doen qua SEO, haha

 

Eigenlijk wilde ik een lange blogspot over dit onderwerp schrijven, maar ik werd zó enthousiast van mijn blogspot dat ik er weer duizend woorden over volgepraat heb. Morgen gaan we dus lekker verder! Ik vertel over mijn overstap naar WordPress en hoe mijn blog is uitgegroeid zoals hij nu is. Ook vertel ik over mijn eerste contacten met bloggers, zowel online als offline, en hoe ik mijn omgeving over mijn blog vertelde! Je kunt de post inmiddels hier lezen. 

Ik kan het jullie allemaal aanraden om eens je eerste blogposts terug te lezen, al is het maar om te zien hoe erg alles verbeterd is. Hoe is jouw blog veranderd? 

9 Reacties

 • Beantwoorden
  anna
  6 mei 2015 op 11:10

  Heel erg leuk om te lezen en wat leuk om je oude lay-outs en headers terug te zien! Ik wist helemaal niet dat je blog alweer zo lang bestond. Grappig dat je eerst over beauty blogde.

 • Beantwoorden
  Marjolein
  6 mei 2015 op 11:47

  Dit is ZO leuk om terug te lezen. Weet je dat ik me niet eens meer kan herinneren wanneer ik begonnen ben met jou volgen? Lang geleden in ieder geval, haha. Ik moet zeggen dat ik je echt een talentje vind voor headers maken, want zelfs je headers aan het begin zien er goed uit! Doe ik je niet na ;)

 • Beantwoorden
  Beau
  6 mei 2015 op 12:50

  Superleuk om zo te zien! Heeeeel veel is bij echt precies hetzelfde gegaan, grappig :)

 • Beantwoorden
  Zonnewolk
  6 mei 2015 op 19:04

  Ontzettend leuk om te lezen! Leuk ook dat je alles bewaard hebt! Ben benieuwd naar het tweede deel… :) Mijn eerste blogpost terugvinden en lezen is niet zo moeilijk, want ik ben pas vorige week begonnen, hihi :) Ik hoop over 5 jaar ook zo’n terugblik te kunnen schrijven!

 • Beantwoorden
  Celeste
  6 mei 2015 op 20:55

  Wat ontzettend leuk om te lezen! Echt heel erg leuk zo’n terugblik. Ben benieuwd naar je volgende posts!

 • Beantwoorden
  Estrella
  7 mei 2015 op 18:25

  Wat leuk om te lezen! Mijn eigen blog bestaat toevallig deze maand 13 jaar, nooit gedacht dat ik het zo lang zou volhouden eigenlijk! En voorlopig ben ik het gelukkig nog niet zat.

  • Beantwoorden
   Lisa
   10 mei 2015 op 10:36

   Wow, 13 jaar, dat is pas echt lang! Volgens mij hadden de meeste mensen toen nog een inbelverbinding, haha.

 • Beantwoorden
  Maaike
  8 mei 2015 op 19:56

  Wat leuk om die verandering in je lay-outs te zien! Ik merk wel een zekere trend die iets met cupcakes te maken heeft? ;) Ik begon, op mijn vorige blog, inderdaad ook met beauty; verschrikkelijk, haha. Fotograferen oppakken zou trouwens wel heel tof zijn, kun je zoveel leuke dingen mee!

  • Beantwoorden
   Lisa
   10 mei 2015 op 10:35

   Haha die cupcakes, daar had ik dus nog niet eens op gelet!

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.