other

Je voorbereiden op een meerdaags festival

Het festivalseizoen begon misschien al met Paaspop, maar de meeste festivals vinden toch echt in de richting van de zomervakantie plaats. Vorig jaar ging ik voor de eerste keer een heel weekend naar een festival met Freek en Veerle. Ik heb echt het beste weekend van mijn leven gehad daar! Het kostte even wat voorbereiding, maar uiteindelijk was alles hartstikke chill en hadden we geen problemen. Daarom geef ik graag mijn tips aan jullie.

Dus, ga jij naar Pinkpop, Lowlands, Down the Rabbit Hole, Best Kept Secret of Werchter dit jaar? Lees dan zeker even verder! Misschien ben je een ervaren festivalganger en vind je de helft onzin. Deze tips zijn ook meer voor “beginners” denk ik. 

Bereid je voor

Het is handig om je in te lezen voordat ik weggaat. Zeker als het je eerste keer is! Ik heb uitgebreid de site van Pinkpop bestudeerd.

Kijk van tevoren op welke camping je wil staan. Wij wilden op camping A staan, de camping bij het terrein dus, en die was snel vol. Gelukkig konden we ergens in Aken slapen, want daar kende Freek iemand. Aken is maar een klein stukje vanaf Landgraaf, dus dat was superhandig. Anders moesten we de eerste trein nemen (die waarschijnlijk héél druk zou zijn) en konden we er nog pas om 11:00 uur zijn. Op fora had ik gelezen dat de campings vaak eerder open gingen dan 12:00 in verband met de drukte, en inderdaad, toen we om 10:00 uur aan kwamen was er alleen nog plek op de achterste velden.

De laatste mensen die per se een plekje op de camping wilden, moesten hun tent op grind of een helling zetten. Dat is zeg maar niet zo fijn als het regent, haha.

Vervoer is ook handig om van tevoren te regelen. Ga je met de trein, bus (van tevoren boeken!) of met de auto? Je vervoer bepaalt ook hoe veel je mee kunt nemen. En hou de weersverwachting in de gaten. Wij konden bijvoorbeeld niets van stoeltjes meenemen, of een gaspitje, en die dingen waren best handig geweest. Ach, je kunt altijd nog vrienden worden met je buren.

(Dit op de foto is inderdaad geen ducttape want dat hadden we niet: zorg voor ducttape!)

Essentials

Ten eerste: je ticket! 

Voor de camping

 • Een tent die ook blijft staan zonder scheerlijnen. Scheerlijnen zijn geen probleem, maar zorg dat ze niet verder dan 30 cm uitsteken (behalve misschien aan de voorkant).
 • Een grondzeil (afdekplastic van de Action voldoet ook) zodat je je tent makkelijk weer in kunt pakken.
 • Een matje (wees lief voor je tentgenoten en neem een smal matje mee, geen luchtbed) en iets wat kan fungeren als slaapzak/deken en kussen (een trui of handdoek bijvoorbeeld).
 • Ducttape en knijpers
 • Een zaklamp voor als je straks naar de WC moet. Je wil niet over andermans scheerlijnen struikelen!

Toiletspullen

 • Zonnebrand (!!!). Let wel op: grote spuitflessen mogen vaak het terrein niet op. Neem dus ook een tubetje mee. En een zonnebril.
 • Antibacteriële gel
 • Pleisters en blarenpleisters
 • Deo, babydoekjes/-washandjes en eventueel gezichtsreinigingsdoekjes. Ook vies en plakkerig, maar minder vies dan zweet.
 • Iets van douchegel/zeep, just in case. Sowieso is je handen wassen nog geen gek idee.
 • Als je lenzen hebt: een spiegel.
 • Droogshampoo
 • Oordopjes

 En verder

 • Een kaartspel of ander spelletje voor als je even niets te doen hebt of als het gaat onweren en je zit opgesloten in je tent.
 • Eventueel contant geld, omdat er voor de muntjes vaak maar enkele pinkassa’s zijn. Scheelt weer tijd in de rij!

Oh, en stop je zooi in een rugzak, want een rolkoffer is ten eerste vet onhandig en het ziet er nogal belachelijk uit.

Het is ook handig om wat vuilniszakken te scoren. Die kun je meestal gewoon op de camping krijgen. Niet alleen om je vuilnis in te stoppen, maar ook om dingen te beschermen en om op te zitten als het gras nog vochtig is.

Kleding (en weersverwachtingen)

Ten eerste moet je het weerbericht natuurlijk goed in de gaten houden. Voor Pinkpop waren de voorspellingen rond de 30 graden. Wat voor weersvoorspelling dan ook: ik neem altijd een trui en lange broek mee. Maar die had ik al aan en namen verder dus geen ruimte in beslag.

Uiteindelijk begon het de laatste dag te stormen en regenen en daar was ik natuurlijk niet op voorbereid, maar we waren gelukkig precies voor de storm weg.

 

Dit is sowieso handig:

 • Regenkleding, als dat nodig is.
 • Slippers
 • Een extra paar schoenen. Ruimteverspilling, maar als je een dag in het moeras hebt gedanst ben je me dankbaar. Die schoenen worden namelijk niet meer droog.

Dit had ik mee:

 • Een vestje en een blouseje. Die kon ik overdag makkelijk om mijn middel knopen en ‘s avonds aantrekken als het koud werd.
 • Naast het hemdje wat ik aan had: een hemdje en een T-shirt. Dat laatste is fijn voor als je verbrand bent.
 • Twee shortjes met zakken
 • Een paar sokken voor iedere dag (toch wel fijn met zweetvoeten) en natuurlijk voldoende ondergoed.
 • Verder had ik een lange broek, een trui die tevens functioneerde als kussen en een jas aan.

Dat mooie weer was fijn, want we waren met de trein en konden niet veel meenemen. Gelukkig was het mooi weer! Aan de ene kant was het minder chill om 8:00 uur ‘s ochtends tot ‘s avonds laat te zweten, maar dat merk je na een halve dag toch niet meer.

Eten en drinken

Wij hadden echt te veel eten en drinken meegenomen. Uiteindelijk bespaarde dat ons geld, want eten op een festival is duur . Wij waren uiteindelijk rond de vijftig euro per persoon kwijt en hadden nog wel muntjes over, maar niet veel. En we mochten geen alcohol, dat scheelt ook (niet dat het slim is om met 35 graden in een mensenmassa alcohol te drinken, maar dat terzijde).

 • Een fles (ijsthee)limonadesiroop. Veel beter dan gewone frisdrank omdat je dit dus koud kan drinken
 • En plastic bekertjes
 • Eventueel blikjes drinken om in de rij nog op te drinken
 • Een grote fles om bij te vullen, zodat je water bij de tent hebt
 • Iets van (krenten)bolletjes, ontbijtkoek of rijstwafels voor ontbijt (en een pot pasta/pindakaas), en plastic messen
 • Zoutjes/chips – een zak voor iedere dag, om te eten voordat je weggaat zodat je vocht kunt vasthouden.
 • Mueslirepen voor energie. Natuurlijk worden die meegenomen tijdens de tassencontrole dus ik had ze in mijn brillenkoker verstopt, sst.
 • Verder gingen de jongens de eerste dag nog boodschappen doen en hadden ze nog bolletjes, druiven en appels gehaald.

Boodschappen doen is grappig, maar wees realistisch. We hadden echt een koekjes met chocolade moeten kopen, of een pot appelmoes. Je weet dat je de hele reis alles moet sjouwen!

Elektronica

Neem een noodoplader (of twee) mee en zet je telefoon ondertussen op vliegtuigstand of helemaal uit om batterij te besparen. Ik vond het ‘s ochtends/’s avonds even fijn om te internetten, maar verder zette ik mijn telefoon uit. Verder had ik een oude compactcamera meegenomen zodat ik niet steeds foto’s hoefde te maken met mijn telefoon.

In geval van nood is het trouwens altijd handig om een punt af te spreken, en ook een tijd als je bewust splitst. Voorkomt onnodige paniek als je telefoon opeens leeg is.

Verder kun je best je oplader meenemen, voor de zekerheid. Op veel festivals zijn van die lounges waar je tussendoor je telefoon op kunt laden. Wij sliepen de dag ervoor bij vrienden van een vriend in Aken en wilden daar onze telefoon nog opladen, dus hadden hem sowieso bij ons.

Ik had trouwens ook nog een boek meegenomen. Zo werd ik niet verleid om mijn batterij te verspillen als ik ‘s ochtends niks te doen had, haha.

Wees realistisch

Ja leuk, al die mooie plaatjes van Coachella op Tumblr. Maar wil je echt een bloemenkrans en allemaal andere zooi meeslepen? En je gaat ook echt geen foundation op doen. Ik had nog mascara en wenkbrauwpotlood meegenomen, maar die heb ik na de eerste dag niet meer gebruikt.

We zijn er ook maar vanuit gegaan dat we tussendoor niet konden douchen. Ik had wel een flesje douchegel meegenomen, ook om me tussendoor mee op te frissen. Uiteindelijk stonden er inderdaad ellendig lange rijen voor de douche en hebben we drie dagen niet gedoucht. Survival to the max.

En daarbij wil ik ook nog even zeggen: laat het over je heen komen. Ik hou er altijd van om perfect voorbereid te zijn, maar het is ook gewoon grappig om tegen onverwachte situaties aan te lopen. Anders zijn er altijd nog buren of vrijwilligers. Ik was van tevoren een beetje bang, maar ik heb het echt hartstikke naar mijn zin gehad, ook op de camping! Zelfs de WCs vielen mee! Ik heb de dixies wel vermeden.

En als laatste: have fun!

Ik weet zeker dat je een topweekend gaat hebben.

Ben jij wel eens naar een meerdaags festival geweest? En zo ja: wat had jij écht nodig om te overleven op de camping? 

9 Reacties

 • Beantwoorden
  Celeste
  15 mei 2015 op 07:12

  Wat een handige tips! Vooral als beginner (hoi!) haha. Ik ben inmiddels al een paar keer naar een meerdaags festival geweest, maar vaak woon ik dichtbij en ga ik gewoon ‘s avonds in mijn eigen bed slapen haha. Lijkt me wel heel tof om op de camping te staan, is in ieder geval een stuk gezelliger, maar uiteindelijk vind ik slapen in mijn eigen bed ook wel lekker haha.

 • Beantwoorden
  Kattenkoppen
  15 mei 2015 op 08:33

  Oh het lijkt me verschrikkelijk om 3 dagen niet te douchen! Nja op dat moment boeit het waarschijnlijk niet zo. Wel handige tips zeg, vooral ducktape, dat is zo’n ding waar je totaal niet aan denkt maar eigenlijk onmisbaar is. Heel leuk artikel :D

 • Beantwoorden
  Kim
  15 mei 2015 op 10:27

  Hele fijne tips! :) Krijg direct heel veel zin om festivals te gaan bezoeken!

 • Beantwoorden
  Beau
  15 mei 2015 op 11:52

  Leuk om te lezen! Ik ben nog nooit naar een festival geweest dat zo lang duurde maar het lijkt me wel heel leuk om een keer mee te maken! :)

 • Beantwoorden
  Dina
  15 mei 2015 op 19:32

  Super leuk om te lezen dit! Ik heb nog nooit bij een festival geslapen, ben altijd bang dat het niet zo mijn ding is. :P

 • Beantwoorden
  Kim
  15 mei 2015 op 20:09

  Handige tips! Lijkt me wel lastig om alles in een rugzak te proppen, haha! Op de middelbare school wilde ik graag naar Pinkpop, en toen ik hoorde dat Bruce Springsteen kwam, begon het ook te kriebelen. Maar het is mij helaas te druk!

 • Beantwoorden
  Lisa
  16 mei 2015 op 01:43

  Leuk artikel! Ik heb al eens een meerdaags festival meegemaakt en sowieso had ik wat eten+drinken mee (duh) en daarnaast antibacteriële gel, wc papier, deodorant (en de andere basic stuff), verder een compacte camera onder andere.

  • Beantwoorden
   Lisa
   16 mei 2015 op 16:08

   Hoe kon ik ooit antibacteriële gel vergeten? Echt een van de belangrijkste dingen haha, dankjewel!

 • Beantwoorden
  Wildcard
  16 mei 2015 op 08:56

  Super geschreven en handige tips :)

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.