Bloggen Life improvement

Wat advies over advies geven (op je blog)

Ik zie het steeds vaker en ik doe er zelf vrolijk aan mee: advies geven op blogs. Hartstikke leuk, want je favoriete bloggers voelen toch wel een heel klein beetje als je vriendinnen (of ben ik de enige) en omdat je het gevoel hebt dat je die persoon kent, neem je ook veel sneller advies van die blogger aan. Bovendien kun je door blogs weer mensen leren kennen die verstand hebben van andere onderwerpen dan de mensen in jouw omgeving. Maar advies geven op je blog is niet altijd even makkelijk. Dus vandaag geef ik advies… over advies geven! 

Geef alleen tips over waar jij verstand van hebt

Ik was informatie aan het opzoeken over een onderwerp en wilde daar ook een blogpost over schrijven. Alleen.. het voelde niet goed. Ik zocht die info juist op omdat ik helemaal geen ervaring met het onderwerp had/heb, dus waarom zou ik er over schrijven? Je kunt gewoon veel beter tips geven over iets waar je daadwerkelijk verstand van hebt. Ik ga toch ook niet naar mijn ouders met vragen over hoe Facebook werkt (no offence pap en mam)?

Bovendien loop je het risico je geloofwaardigheid als blogger aan te tasten. Je lezers . Geloofwaardigheid is natuurlijk héél belangrijk als blogger, al helemaal als je advies geeft. Eigenlijk draaien al deze tips wel een beetje om geloofwaardigheid (en authenticiteit).

Dus denk na: over welk onderwerp zouden jouw vrienden naar je toe komen voor advies? 

Probeer je advies zelf

Je kunt zo veel over een onderwerp lezen als je wilt over een onderwerp en naar duizend filmpjes kijken, en misschien voel je je op gegeven moment wel een expert. Maar hoe kan je een expert zijn als je het nog nooit hebt geprobeerd? Ten eerste voelt dat gewoon raar. Natuurlijk: als een tip voor jou niet werkt, betekent dat niet dat het voor niemand werkt (snap je hem nog?) en andersom geldt hetzelfde. Maar jij bent degene die de tips geeft, en jij bent het gezicht van je blog. Hier geldt hetzelfde als bij de vorige: het is niet geloofwaardig en niet authentiek.

En als je dan toch die gouden tip denkt te weten maar je hebt hem nog niet geprobeerd: zeg het er gewoon even bij.

Geloof niet alles

Het internet staat vol met onzin. Als je een tip hebt geprobeerd is er al een stuk minder kans dat er onzin op je blog terechtkomt, maar pas ook op met de uitleg en onderbouwing. Iets mag dan wel leuk wetenschappelijk onderbouwd zijn, maar wie zegt dat het een goed onderzoek was? Misschien was de groep testpersonen wel heel klein, zijn er verkeerde conclusies getrokken of is het onderzoek gefinancierd door een partij met bepaalde belangen. Je hebt misschien geen zin om ieder onderzoek helemaal na te gaan, maar als iets niet helemaal betrouwbaar klinkt of te mooi lijkt om waar te zijn.

Onderbouw je advies

Misschien gaat je blogpost wel extra snel viral als je schrjft dat: “dit de ultieme tip is die voor ie-de-reen werkt.” Maar kom op: zo direct ben je toch ook niet tegen je vrienden? Denk na over wat je zegt, en vooral: hoe je het zegt. Onderbouw het met een voorbeeld of reden of vertel waarom het misschien niet voor iedereen werkt. Of voeg een kleine uitleg over hoe deze tip werkt. Er zijn allerlei manieren! Zo kom je veel geloofwaardiger over én is je advies veel beter op te volgen.

Geef credit en link door

Dit geldt niet alleen voor foto’s: informatie stelen is ook gewoon plagiaat. Dat mag niet en is niet eerlijk voor de mensen die er moeite in hebben gestoken. Als je een algemene tip hebt, zoals: “goede to do-lijstjes bevatten niet te veel punten” hoef je dat echt geen credit te geven. Als je de helft van je informatie van één bron hebt of onderzoeken gebruikt, moeten die credits er zeker bij. Bovendien is credit geven handig, want zo kunnen je lezers snel doorklikken als ze meer info willen.

Verder is Charlotte is veel beter in deze issues dan ik. Zie je wel, nu doe ik het zelf ook: advies geven over iets waar ik niet helemaal verstand van heb. Maar deze tip moest er wel echt in! Zo heb ik het opgelost door jullie te verwijzen naar iemand die er wel verstand van heeft.

Ga verder dan het logische

En tot slot: probeer iets verder te denken dan de tips die je steeds in de “top 10 tips”-lijstjes vindt als je het onderwerp intikt op Google. Natuurlijk, sommige tips horen erbij. In mijn blogpost met leertips moest ik even benoemen dat je de stof bij moet houden. Maar probeer het wel af te wisselen met minder bekende tips. Ik lees bijvoorbeeld heel veel blogposts met blogtips en eigenlijk zijn die bij de meeste bloggers precies hetzelfde. Maar het kán toch bijna niet dat iedereen alles op precies dezelfde manier doet? Kijk naar welke maniertjes of trucjes jou ondrscheiden van de rest, en maak daar gebruik van.

 

Dus, dit waren mijn tips (tipception). Het ligt er natuurlijk wel echt aan vanuit welke insteek je tips geeft: deze tips zijn echt voor bloggers. Nogmaals: ik moedig je echt aan om adviezen en tips te geven over je blog, en dan vooral over de onderwerpen die jou “anders” maken dan andere bloggers. Je kunt anderen vast wat leren! En hopelijk heb je wat aan deze tips als je die adviezen aan het schrijven bent, haha.

6 Reacties

 • Beantwoorden
  Kim
  28 mei 2015 op 08:36

  Ik vind het hele fijne tips! Je ziet het helaas heel vaak… mensen die tips geven over dingen waar ze niks van weten en bijna letterlijk een lijstje van het internet kopiëren. Het is jammer, want vaak pik je het er zo uit.
  Als we nu gewoon allemaal jouw lijstje gaan volgen komt het helemaal goed, hihi.
  Liefs!

 • Beantwoorden
  Elbrich
  28 mei 2015 op 14:08

  Vooral geef credit is belangrijk! Dit deed ik nooit in het begin, maar toch is dit echt wel een must.

 • Beantwoorden
  Indian2day
  28 mei 2015 op 15:07

  Goed stuk heb je geschreven, inderdaad credit geven is een hele belangrijke!

 • Beantwoorden
  Marjolein
  28 mei 2015 op 15:18

  True story! Ik merk bij sommige bloggers wel dat ze advies geven over iets waar ze geen verstand van hebben, en ik kan dan moeilijk diegene nog serieus nemen. Daarom is het inderdaad slim om het te baseren op eigen ervaringen. Ik zet er ook altijd maar voor de zekerheid bij dat ik natuurlijk geen expert ben, maar dat het voor mij op die manier goed werkt.

 • Beantwoorden
  Stella
  28 mei 2015 op 19:46

  Nou, als ik van iemand advies aanneem dan is het van jou. En zeker op dit moment. Echt knap hoe je zo kan schrijven over iets wat je op dat moment eigenlijk aan het doen bent.. ?! Snap je het nog? Hihi. Ik geef niet heel vaak advies. Want ik heb nergens verstand van, hihi. Nee, ik geef gewoon niet zo vaak advies. Maar als ik het ooit nog eens ga doen, lees ik dit lijstje eerst nog even door! Liefs.

 • Beantwoorden
  Kim
  29 mei 2015 op 11:14

  Heel erg waar! Ik denk dat je juist door te schrijven over iets waar je zelf in geïnteresseerd bent en veel van weet, inhoudelijk goede blogposts online kan zetten. Zeggen wat iedereen al zegt heeft zo geen zin, dan ben je maar weinig authentiek.

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.