Life improvement Productiviteit & plannen

Zo ga je om met weinig structuur in je leven

De afgelopen vier maanden was mijn leven echt een rommeltje. En eigenlijk is dat het nog steeds een beetje. Ik hoef al sinds januari nooit meer voor 12:00 uur te beginnen, alles wat ik ooit aan routines had verdween met dit rooster en het feit dat ik mijn draai nog moest vinden op kamers. De eerste maand kwam ik bijna nooit voor 10:30 uur mijn bed uit (dit gaat inmiddels wel ietsje beter, gelukkig). De ene dag eet ik om half zeven, de andere dag om acht uur. Ik heb een paar werkgroepen en -als ik ga- de hoorcolleges. Vrijdagmiddag/-avond ga ik naar huis en maandagochtend kom ik terug. Tot zo ver de structuur in mijn leven. 

Het leven op de middelbare school was zo lekker simpel. Om 07:15 op, om 07:50 naar school, om 15:10 weer thuis. Om half zeven stond het eten op tafel en ergens tussen twaalf en één ging ik weer naar bed.

Dat gestructureerde was handig, en makkelijk, maar nu ik net gewend ben aan mijn chille studentenleventje wordt het vast héél moeilijk als ik over een jaartje op stage moet. Die vrijheid is echt een van de grootste voordelen aan studeren en ik denk dat ik niet de enige ben.

Aan de andere kant voelt het alsof ik nu wel iets te weinig houvast heb. Ik merk echt duidelijk dat ik er minder productief van word, en dat is eigenlijk gewoon zonde. En het vooruitzicht van drie maanden vakantie en nóg minder structuur maakte me eerst altijd blij omdat ik al een jaar opgehokt had gezeten, maar nu word ik er een beetje bang van. Wat moet ik met al die tijd?

Natuurlijk kan ik mijn tijd vullen met Netflixmarathons en vier keer per week uitgaan, maar dat is ook een beetje zonde. Daarom deel is vandaag mijn tips over hoe je met veel vrijheid toch nog iets van je dag maakt!

Get yourself out of bed!

‘s Ochtends doe ik dus nooit wat. Dat is echt zonde, want ochtenden zijn juist hartstille fijn.. Iedereen is aan het werk, dus er is lekker weinig afleiding. En je wil toch niet je halve dag missen door in bed te liggen? Veel mensen zeggen dat ze ‘s nachts het meest productief zijn (ik ook), maar eigenlijk zeggen ze dat alleen omdat ze het ‘s ochtends nooit hebben geprobeerd.

Bovendien voel je je de rest van de dag alleen maar lamlendig als je al laat bent opgestaan. Bij mij is laat opstaan nou niet echt bevorderend voor mijn productiviteit… en ik voel me ook nog eens een falend persoon omdat de mensen om mij heen wel allemaal een normaal ritme lijken te hebben. Zet die wekker dus gewoon (en dat hoeft echt niet om 07:00 uur)!

Breng meer structuur aan

Haha, inkoppertje hè? Maar als je leven geen structuur en routines brengt, moet je het zelf maar doen. Dit doe je door dingen op een vast tijdstip te doen, zoals iedere woensdagochtend de was doen (ik noem maar even wat).

Je kunt ook iets van een projectje of een challenge doen om iets ‘vasts’ te hebben iedere dag. Al die vrije tijd is bijvoorbeeld een hartstikke mooie gelegenheid om aan jezelf te werken, of aan iets wat je al heel lang wil doen. Een paar suggesties:

 • Een hardloopschema of workoutschema opstellen (of van internet halen)
 • Doe de 30 day yoga challenge voor het slapengaan
 • Of een andere 30 day challenge, zoals een schrijfchallenge of fotochallenge (of bedenk er zelf eentje)
 • Iedere dag een kwartiertje Spaans of Frans leren met Duolingo
 • Iedere dag in je dagboek schrijven, een dankbaarheidslijstje maken of reflecteren hoe het is gegaan.

En gebruik routines

Door routines weet je veel beter waar je aan toe bent, en ben je waarschijnlijk ook veel sneller klaar om je dag te beginnen. Mijn ochtendroutine is meestal in stukjes gehakt en dan bedenk ik me om 11:00 uur dat ik misschien eens moet gaan douchen. Voor het douchen doe ik toch nooit iets nuttigs. Routines besparen tijd en helpen je met mentaal voorbereiden voor bijvoorbeeld de dag/nacht, of voor het idee dat ik toch echt productief moet zijn vandaag…

Maak een planning/tijdschema/to do-lijst

En doe dit het liefste de avond van tevoren. Je hoeft geen perfecte planning te maken of je dag van minuut tot minuut uit te plannen, maar een beetje houvast aan wat je op een dag wil of moet doen en wanneer je weg moet is wel fijn. To do-lijstjes hebben een hoop voordelen waar ik nu niet uitgebreid op in ga, maar doordat je voor je neus ziet wat je moet doen is de kans wel een stuk groter dat je het daadwerkelijk gaat doen.

Prop je taken in zo min mogelijk tijd

Ik verspil wel eens dagen aan de hele dag tegen een opdracht aanhikken… en maar blijven uitstellen. Tijdens dat uitstellen doe ik eigenlijk verder niet veel nuttigs, behalve misschien de afwas doen. Ik kan als geen ander vertellen hoe moeilijk het is om niet uit te stellen en gewoon eerst te doen wat je moet doen, maar het is wel heel fijn. Als je klaar bent, kun je de rest van je dag ten minste echt van je vrijheid genieten, in plaats van dat die vrijheid alleen maar als een last voelt.

Zorg dat je iedere dag buiten bent

Ook al hoef je het huis niet uit: als je de hele dag binnen blijft verlies je echt je gevoel van realiteit. En het is gezond. En leuk, tenzij het regent misschien. Doe maar gewoon!

Gebruik je vrijheid

(deze tip geldt denk ik alleen in je studententijd, en niet in bijvoorbeeld de vakantie). Je hogeschool en universiteit bieden vast een heleboel leuke dingen aan. Taalcursussen bijvoorbeeld, of netwerken voor vrijwilligerswerk. Na je studententijd kun je nooit meer goedkoop een taalcursus volgen, dus maak er lekker gebruik van! En extra dingen staan ook nog eens goed op de CV.

En wat dacht je van je studenten-OV? Ga eens lekker een dagje naar een vreemde stad of zoek een vriendin op. Bij mij helpt dit nog extra omdat ik dan nog maar zes dagen heb waarop ik wat kan aanklooien, in plaats van zeven. Waardoor ik op die andere dagen weer productiever moet zijn!

Geniet ervan!

Het lijkt wel alsof de maatschappij verwacht dat we altijd druk zijn. Werken, sporten, commissies, vrijwilligerswerk… deze post van de Groene Meisjes legt precies uit wat ik bedoel. Maar hé, je bent student. Zo veel vrije tijd krijg je tot je zeventigste niet meer terug, dus je moet er vooral lekker van genieten.

Daarmee bedoel ik niet dat je per se drie keer per week om 05:00 uur je bed in moet rollen, want als je dat niet leuk vindt moet je dat vooral niet doen. Vul de tijd met dingen die je leuk vindt, en ja, series kijken hoort daar ook bij. Structuur is fijn, maar vrije tijd ook.

 

Ik moet toegeven dat ik het nog steeds lastig vind hoor. Op zich heb ik wel discipline, maar waarom zou ik mijn bed uitkomen terwijl ik toch niets te doen heb? Op dit moment is het 09:20 en ik ben al meer dan een uur wakker (ik moet wel mijn eigen tips naleven toch?), en eigenlijk voelt het hartstikke fijn. Niet al mijn vrije dagen zijn even nuttig of goed, maar ik doe gewoon iedere dag weer mijn best.

Heb jij ook wel eens moeite met veel vrije tijd hebben?

9 Reacties

 • Beantwoorden
  Soesja
  13 mei 2015 op 10:06

  Je verhaal over vakantie is zo herkenbaar! Als ik uitkijk naar al die vrije tijd denk ik echt… Wat ga ik in godsvredesnaam doen?! Nu ben ik wel op zoek naar een baantje en weet ik van vorige zomer dat ik me prima drie maanden lang vermaak, maar het is ook wel een beetje beangstigend. Vooral omdat ik na de zomer vertrek en het idee heb dat ik m’n laatste dagen ‘Nederland’ goed moet benutten (en ik dus niet de hele zomer op een callcenter wil werken of zoiets dergelijks).

 • Beantwoorden
  Karlijn
  13 mei 2015 op 10:12

  Ontzettend herkenbaar. Ik heb echt structuur nodig, anders komt er gewoon niets uit mijn handen. Gelukkig lukt het me nu eindelijk, om in tijden van geen school etc, een eigen structuur te maken. Maar het blijft lastig, want niets doen is ook zo fijn ;)

 • Beantwoorden
  Linda
  13 mei 2015 op 10:16

  Interessant artikel! Ik moet zeggen dat ik ook best veel vrije tijd heb, maar hou me met zo veel hobby’s en dingen bezig dat dat eigenlijk nooit zo voelt… Mijn to do lijst geeft me inderdaad structuur ;-)

 • Beantwoorden
  Kim
  13 mei 2015 op 10:42

  Fijn om dit te lezen! Ik heb zelf heel erg weinig structuur in mijn weken (lees: ik heb 1 ochtend in de week een afspraak van een uur) en vind het vaak lastig de rest van mijn tijd goed te gebruiken! Deze tips gaan me daar zeker bij helpen denk ik, dankjewel :)
  Liefs!

 • Beantwoorden
  Celeste
  13 mei 2015 op 12:33

  Ik heb vooral tijdens de vakanties weinig structuur haha. Maak dan meestal maar to do lijstjes om mijn tijd nog enigszins nuttig te besteden haha;p

 • Beantwoorden
  Marjolein
  13 mei 2015 op 15:59

  Ah, een structuurloos leven kan soms heel fijn, maar soms ook heel vervelend zijn! Ik moet zeggen dat ik best gestructureerd leef. Ik heb natuurlijk gewoon colleges (drie keer in de week om 9 uur beginnen…) en ook maak ik vaak elke week op dezelfde momenten opdrachten voor een bepaald vak. Eigenlijk best wel knap hè? ;) Maar je tips zijn inderdaad goed!

 • Beantwoorden
  Stella
  13 mei 2015 op 19:18

  Zo herkenbaar! Ik heb ook vrij weinig structuur! Ik vind het aan de ene kant echt heerlijk dat ik veel tijd heb en leuke dingen kan doen, maar ik moet inderdaad ook myself out of bed ‘getten’ en goed plannen om mezelf te motiveren wel wat te doen, etc. Hele fijne tips dit! Liefs, Stella.

 • Beantwoorden
  Elien
  13 mei 2015 op 19:40

  Zo herkenbaar! Nu ik op kamers woon is m’n hele ritme anders haha. Maar ach, ik geniet er wel erg van :)

 • Beantwoorden
  Beau
  14 mei 2015 op 21:38

  Heeeel herkenbaar! Ik heb de ene week een prima ritme en een week later weer totaal niet. En wat je zegt over je vrijheid als last zien is echt zo waar: ik moet nu eigenlijk aan een opdracht werken en ipv daarvan zit ik blogs te lezen en ik voel me schuldig en geniet er nu helemaal niet van.. Stom!

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.