Personal

In het nu leven (en mijn doelen voor juni)

Ja, het is dinsdag. Ik kon blijkbaar nog niet afkicken… deze post kwam even snel tussendoor omdat het er even uit moest, haha. 

“Moet je je niet even focussen op wat nú belangrijk is?” En “kun je je gedachten niet een keertje stopzetten?” zijn dingen die mijn moeder regelmatig tegen me zegt. Dit weekend weer. En ze heeft het recht om dit te zeggen, want ik was alleen maar bezig met Boedapest en Portugal en duizend andere dingen.

Eigenlijk draait mijn hoofd altijd overuren. Volgens mij gaan mijn gedachten zelfs in mijn slaap door, want mijn dromen zijn vaak heel intens en ik word vaak wakker ‘s nachts.  Meestal gaat het aantal piekerfactoren nog extra omhoog tijdens drukke periodes ik het al druk genoeg heb, zoals nu tijdens mijn tentamens. Niet zo handig, kan ik je vertellen.

Mijn goede voornemen van dit jaar was om me meer te focussen op de belangrijke dingen. Op 1 januari schreef ik dat ik me vaker wilde focussen op één ding tegelijk. Eigenlijk kan ik dit nog algemener maken: Ik wil me focussen op wat nú belangrijk is. Je snapt natuurlijk wel dat ik met bovengenoemde eigenschap totaal het tegenovergestelde bereik. Door vakanties en leuke dingen plannen en ander leuk en stom nieuws, zit ik met mijn hoofd overal, behalve bij mijn tentamens. Mijn hoofd heeft op dit moment niet helemaal door dat ik over precies een week mijn eerste tentamen zit te maken.

Gelukkig was één van de onderdelen van mijn goede voornemen ook om doelen te stellen! Dit is een mooie gelegenheid om daar gebruik van te maken. Juni staat voor mij dus in het teken van “in het nu leven”. Dit klinkt echt véél te zweverig voor mij, maar omschrijft wel het beste wat ik bedoel.

Iedere dag opschrijven waar ik blij van word, waar ik me zorgen over maak en wat ik moet onthouden

Ik merk altijd dat ik dingen het beste uit mijn hoofd krijg door met mensen te praten, of door ze simpelweg even op te schrijven. Zo is het lekker weg uit mijn hoofd! Ik heb dit al een paar keer gedaan de afgelopen maand en ik vond het toch wel heel fijn om te doen voor het slapengaan.

Overdag geen social media checken

Een tijdje geleden moest ik voor mijn studie vierentwintig uur zonder internet leven. Wonder boven wonder vond ik dat eigenlijk hartstikke fijn! Ik hou me veel te veel met de problemen van anderen bezig. Dus ik ga het weer doen zo veel mogelijk doen. Tijdens mijn tentamens, maar ook straks op vakantie. Ik ga het iets minder radicaal doen: ik mag wel gewoon Spotify gebruiken, of Google Maps.  En ‘s avonds mag ik best even een half uurtje op Facebook. En op nutteloze dagen (het weekend na mijn tentamens dus) telt het even niet. Oké, echt een slecht en onduidelijk doel dit, maar ach.

Mijn tentamens knallen

Misschien klinkt dit arrogant, maar ik twijfel niet echt aan het feit of ik mijn propedeuse in één keer ga halen. Ik moet nog een hoop doen, maar het komt wel goed. Alleen… als ik toch al veel tijd kwijt ben, kunnen die paar uurtjes extra er ook nog wel bij toch? Ik heb dit blok niet op mijn best gepresteerd en ik heb nog tien dagen om het goed te maken, dus die wil ik gebruiken ook! Ik wil het gevoel hebben alsof ik alles heb gedaan wat ik heb kunnen doen, anders was het allemaal een beetje voor niets.

Eerst doen wat moet, en dan doen wat leuk is

Ik ben een blog aan het typen terwijl mijn to do-lijstje qua studie nog niet helemaal af is. En ook vorige maand was dit eerder regel dan uitzondering. Studie staat op nummer 1 op dit moment. En straks, na mijn tentamens, staan mijn sociale afspraken en mijn blog op nummer één. Niet Facebook.

Ik wil ook van het moment genieten. Dit is niet echt een doel, want ik kan niet meten of het me is gelukt of niet, maar het is wel een vermelding waard. Dit geldt vooral voor na 12 juni, als ik klaar ben met alle tentamens. De rest van juni staat in het teken van Boedapest, leuke dingen doen, met bloggers afspreken, mijn verjaardag voor familie vieren… Juni wordt druk, en daarom ben ik bang dat ik tijdens het ene leuke moment al met mijn hoofd bij het volgende leuke ding zit. En dat is zonde!

Verder ga ik uitrusten en opruimen, maar dat komt allemaal na de tentamens wel. Eerst even in het nu leven, Lisa…

Iedere maand een thema geven bevalt me wel, denk ik. Ik weet in ieder geval al een thema voor volgende maand (zie je wel: daar ga ik weer!). Ik vind het fijn om naar één ding te kijken en er geen onsamenhangend lijstje van doelen van te maken. Bovendien is het voor jullie op deze manier interessanter om te lezen, denk ik!

Heb jij ook altijd zo veel moeite met je hoofd bij het moment houden? En wat is jouw doel voor juni? 

11 Reacties

 • Beantwoorden
  Dina
  2 juni 2015 op 09:25

  Heel veel succes met alles meis, lekker die tentamens erdoor knallen en dan heb je vast weer meer rust. Sinds ik ziek ben geworden en thuis zit (en na het hele acceptatieproces), leef ik van dag tot dag. Dat voelt heerlijk en vrij; “ik zie wel wat er komt”.

 • Beantwoorden
  Kim
  2 juni 2015 op 09:30

  Dit is zeker ook iets waar ik moeite mee heb. In het moment blijven is gewoon heel lastig wanneer je constant overal wordt meegespeeld in de toekomst. Ik hoop dat ik ook wat beter ‘in het moment’ kan blijven de komende tijd. Het is in elk geval iets wat het waard is om te proberen.
  Mijn doelen voor juni zijn: beginnen met #100happydays, meer koken, en ontspannen. :-)
  Liefs

 • Beantwoorden
  Deisy
  2 juni 2015 op 10:03

  Wat een prachtige doelen heb je jezelf gesteld lieve dame. In het nu leven kan je leven inderdaad zo verrijken. Ook ik ben van mooie momenten op te schrijven om ze daarna foor te kunnen lezen. Ik weet dan ook zeker met deze prachtige doelen dat je een hele mooie maand tegemoet gaat. Ik wens je in iedee geval veel succes meis. X

  • Beantwoorden
   Lisa
   3 juni 2015 op 21:31

   Dankjewel voor deze lieve reactie!

 • Beantwoorden
  Linda
  2 juni 2015 op 11:33

  Je bent lekker streng voor jezelf haha, maar als je het druk hebt ben je vaak wel productief (tenminste dat idee heb ik). Ik merk ook dat ik graag 10000 dingen doe en uhh dat werkt niet altijd even goed (lees: stress alert)…

  • Beantwoorden
   Lisa
   3 juni 2015 op 21:31

   Haha ach, soms is dat even nodig. En dat van productief zijn in drukke periodes klopt wel. Maar nu even niet, oepsie.

 • Beantwoorden
  Marjolein
  2 juni 2015 op 13:18

  Een hoofd vol gedachten is vaak niet het fijnste om te hebben als je eigenlijk productief zou moeten zijn… Ik heb precies hetzelfde, helaas. Ik ben vandaag dan wel aan het leren, maar erg veel komt er nog niet binnen. Gelukkig heb ik dit altijd en komt het uiteindelijk de laatste 2 of 3 dagen wel weer goed. Good luck Lisa, je kunt dit.

 • Beantwoorden
  Judith
  2 juni 2015 op 15:19

  Heel veel succes met al deze doelen en natuurlijk met je tentamens! Ik heb zelf ook last om mij wel eens te concentreren op het belangrijkste (zoals school), terwijl ik ook andere dingen kan doen (sporten, bloggen, blogs lezen of gewoon een serie kijken). Daarom ga ik deze maand ook proberen om mij volledig inzetten voor school. :)

 • Beantwoorden
  Hester
  2 juni 2015 op 16:56

  Ik snap je punt van ‘niet in het nu leven’ wel een beetje en het is inderdaad zonde. Minder tussendoor doen (en dat is heel vaak social media) helpt al een stuk en prioriteiten stellen inderdaad ook: je gewoon volledig op één ding focussen zonder alvast aan het volgende te denken. Dat heb ik vaak en dan doe ik uiteindelijk niets, omdat ik alleen maar bezig ben met ‘wat er allemaal moet gebeuren’ in mijn hoofd. Eigenlijk komt dat ook wel een beetje door mijn blog, want dat is iets wat toch best wel veel tijd in beslag neemt en ook iets wat ik niet even ‘kan laten wachten tot het weekend’. Met fotografie heb ik dat wel bijvoorbeeld, dat doe ik gewoon als het uitkomt, maar met bloggen heb ik toch meer een verantwoordelijkheidsgevoel ofzo. Dat botst wel eens met school merk ik, het is gewoon best lastig combineren omdat ik er op één dag niet allebei uitgebreid tijd aan kan besteden.

 • Beantwoorden
  Kim
  2 juni 2015 op 17:52

  Ik herken het wel. Eigenlijk zou ik nu met mijn tentamens bezig moeten zijn, maar ben toch weer aan het bloggen, haha!
  En dat in de avond komt me ook (vervelend) bekend voor. Veel wakker worden en intense dromen. Zo stom, dat piekeren!

 • Beantwoorden
  anna
  2 juni 2015 op 18:25

  Mooi geschreven, heel herkenbaar ook! Ik wil ook graag in het nu leven, maar het lukt echt niet altijd.

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.