Travel Travels

Boedapest cityguide: een eerste indruk en tips

Vorige maand bezocht ik het prachtige Boedapest met een paar vrienden. Omdat ik meer over reizen wil gaan schrijven, leek het me leuk om een blogpost te maken met een aantal tips voor Boedapest. Of nou ja, misschien is het meer een beetje reclame voor Boedapest, want ik ben gewoon echt hartstikke enthousiast. Het is zo’n leuke en veelzijdige stad en écht een aanrader voor als je met vrienden op vakantie gaat. En niet te vergeten: het is lekker budgetproof. Ben je al benieuwd?

PS: Ben je benieuwd naar wat ik gedaan heb? Check dan zeker even mijn dagboekjes (deel 1 | deel 2

Vervoer

Wij vlogen met Wizzair, een budgetmaatschappij waar je letterlijk voor alles (zelfs voor een klein koffertje in je handbagage) moet bijbetalen. Als je het slim doet heb je voor 70 euro een vliegticket van Eindhoven naar Boedapest, en moet je alleen nog betalen voor bagage. Wij hadden een rugzak als handbagage en één koffer voor ons alle vier en dat was te doen, maar wel een beetje onhandig, vooral omdat Veerle en ik hem op de heenweg in de bus en metro naar ons hostel moesten slepen. En de roltrappen gaan daar dubbel zo snel als in Nederland, haha.

Het koste ons 2o minuten met de bus en nog een stuk met de metro om bij ons hostel net onder het centrum te komen. Op de terugweg namen we een taxi, omdat we een vroege ochtendvlucht hadden. Daar waren we nog geen 6000 forint voor kwijt. Inclusief fooi waren we nog geen zes euro per persoon kwijt voor 20 kilometer!

Voor 4100 Forint (300 florint = 1 euro) hadden Emma en Robbert een 72-uurskaars en Veerle en ik hadden voor iets meer (4400 forint) een vijfdagenkaart voor het OV, maar als je een studentenkaart met vervaldatum hebt is het nog iets goedkoper. Voor 14 euro kun je dus een midweek onbeperkt met de bus, metro, tram, regionale trein en OV-boot over de Donau. Goedkoper dan een enkeltje Amsterdam-Rotterdam!

De metro gaat maar tot 23:15, dus als je uit wil gaan is het slim om het nachtbusnet van tevoren uit te zoeken, een taxi te pakken of in de burt van je hostel te blijven. Of je neemt gewoon de eerste metro, want die gaat al om 04:00 uur.

Duur van je bezoek

Boedapest kun je prima in vier of vijf dagen bezoeken. Op dag één hebben Veerle en ons een beetje georiënteerd, op dag twee kwamen Robbert en Emma en gingen we langs de hoogtepunten van Pest, op dag drie langs die van Boeda en dan hadden we nog een vierde dag voor winkelen en wat gemiste dingetjes. Verder hadden we genoeg tijd om rustig ergens wat te drinken of in een parkje te zitten. We zijn niet naar de thermische baden geweest, maar dat had op de laatste dag ook nog wel gekund.


Spot de toeristen!

Mooi, schoon en rustig

Boedapest is zó ongelofelijk mooi. En daarmee bedoel ik niet alleen de grote bezienswaardigheden. Ook de gebouwen in zijstraatjes zagen er prachtig uit. Elk nieuw straatje was weer een nieuwe verassing. Op één of andere manier zijn

En het was heel erg schoon! Alles straten leken wel gezandstraald en er lag nauwelijks afval op de grond. Verder was het heel rustig. Hongaren waren over het algemeen niet opdringerig, de obers kwamen niet vragen of je nog een drankje wilde, en het was overal heel stil (maar niet op een onprettige manier). Ik kon gewoon foto’s van bepaalde gebouwen maken zonder dat er mensen in beeld liepen!

Westers en “mooi oud”

Er is volgens mij geen land zo gestructureerd als Nederland geloof ik, en dat merk je wel natuurlijk, maar het was er allemaal verassend modern!

Bovendien spreken ze je overal in het Hongaars aan, ook al is het heel duidelijk dat je niet uit Hongarije komt. Behalve voor tours en restaurants die je”tourist menu’s” willen aanbieden dan. Hongaars is echt onverstaanbaar en na een week ken ik nog steeds maar drie woorden: utca (straat), ter (plein) en toalett. Toch kwam je overal wel uit, ook al spreek je de taal niet. Onder jongeren -vooral restaurant- en winkelpersoneel dus-, was het niveau prima.

Overal kon je met pin en vaak zelfs contactloos betalen, toiletten waren schoon, er waren een hoop moderne malls, enzovoorts. En de dingen die oud waren, zoals bepaalde metro’s en trams, waren mooi oud. Alsof je in een coole oude film was beland, of zo. Ik kan het niet goed uitleggen, maar we keken onze ogen uit.

Goedkoop

Avondeten voor zeven euro inclusief drankjes, flesjes water voor twintig cent, broodjes voor ontbijt bij een bakkerijtje voor nog geen euro en een halve liter bier in een café voor iets meer dan een euro. Ik heb 40 euro per dag uitgegeven en dat was inclusief OV, 2/3e van het hostel + handdoeken, en elke avond lekker uit eten en daarna nog een drankje doen. Ik heb dus niet zuinig gedaan, maar wel gewon genoten!

Ook bezienswaardigheden waren heel goedkoop om binnen te komen, zeker als je bijvoorbeeld Franse steden gewend bent. We konden voor twee euro naar een heel mooi uitzichtpunt op de basiliek voor €1,30 en voor veel dingen die je in Frankrijk zo 12 euro moet betalen, kostten hier vijf euro.

Je krijgt bij veel dingen studentenkorting, dus vergeet je CJPpas of studentenkaart niet!

Restaurants, winkels en hotspots

Het was echt niet moeilijk om iets leuks te vinden om te eten of wat te drinken. Emma had zin in wokken en een paar uur later liepen we een leuke en lekkere wokbar voorbij. Er waren genoeg leuke straatjes en we zijn een heleboel leuke winkeltjes tegengekomen. Het is handig om een reisgidsje te hebben voor leuke buurtjes (wij hadden een Lonely Planet) maar rondom het centrum zit echt genoeg. En je hebt op veel plekken gewoon Wi-Fi, dus je kunt altijd dingen opzoeken.

Bezienswaardigheden en buurtjes

Alle bezienswaardigheden kun je wel op internet of in een reisgidsje vinden. We hebben ongeveer alles gedaan, behalve de thermische baden en het communistische park.


Het parlementsgebouw van de andere kant.

Wel was het soms een beetje een overvloed in uitzichtpunten en mooie kerkjes. De meeste stonden niet eens in de reisgids, want het was gewoon een normale kerk! Je hoeft dus echt niet alles te zien en het maakt niet eens echt uit wat je ziet, want het is toch wel mooi. Het parlementsgebouw is echt prachtig en ook wel een grote tros van het land, en alles rondom het kasteel in Boeda moet je ook wel gezien hebben. En de st. Stephens basiliek!

Ik zou de hoogtepunten dus zeker niet overslaan, maar het is ook leuk om gewoon wat straatjes in te gaan en te zien wat voor mooie gebouwen en leuke winkeltjes je tegenkomt. En vergeet zeker niet naar boven te kijken, want al die mooie gebouwen wil je niet missen!

Boeda en Pest

Boedapest bestaat dus uit twee stadsdelen: Boeda aan de westkant en Pest aan de oostkant. In Boeda, en dan vooral rondom het paleis, liggen een hoop hoogtepunten, maar verder is Boeda vooral heuvels. In Pest zit wel echt het stadscentrum en zo, dus ik kan zeker aanraden om je accommodatie in Pest te boeken en gewoon één of twee uitstapjes naar Boeda te maken. Sowieso heb je vanuit Boeda leuk uitzicht over de bruggen en over Pest!

Boeda

 

Pest

 

Voor wie?

Ik kan Boedapest aanraden voor iedereen die van citytrips houd en eens wat nieuws (en minder toeristisch) wil, voor een vakantie met vrienden (perfecte mix tussen cultuur, chillen en uitgaan, meestal lekker weer zomers en natuurlijk goedkoop), als tussenstop tijdens je interrail en ik denk dat het zelfs met je ouders leuk is. Oh, en Boedapest is ook heel mooi voor Instagram. Waar wacht je nog op?

7 Reacties

 • Beantwoorden
  Dina
  17 juli 2015 op 07:22

  Ooh wauw, wat is het daar mooi! Ik ben vroeger eens in Hongarije geweest, maar helaas niet in Boedapest. Het lijkt me echt een prachtige stad. Dat van die stadsdelen Boeda en Pest wist ik helemaal niet, leuk dat je dat noemt (ook weer wat geleerd vandaag!).

  • Beantwoorden
   Dina
   17 juli 2015 op 07:23

   Ooh trouwens, hoe lang was het vliegen?
   (en volgens mij heet de valuta in Hongarije ‘Forint’ in plaats van ‘Florent’.)

   • Beantwoorden
    Lisa
    17 juli 2015 op 12:20

    Ja klopt maar op een of andere manier noemden we het allemaal Florent? Maar ik heb het aangepast, dankje! Het is trouwens 2 uurtjes vliegen dus je hangt net in de lucht en ze roepen al om dat we boven Praag zitten en bijna gaan landen, dus je bent er echt zo!

 • Beantwoorden
  Maaike
  17 juli 2015 op 11:39

  Oh wauw, klinkt goed! Nu ben ik er best wel benieuwd naar ook, en dat terwijl ik eerst dacht dat het niets voor mij zou zijn. Maar het klinkt allemaal dus best wel goed!

 • Beantwoorden
  Marieke
  17 juli 2015 op 14:47

  Oooh ik wil terug!! Handig verslagje!

 • Beantwoorden
  anna
  17 juli 2015 op 20:52

  Wat leuk om te lezen! Ik ben er 7 jaar geleden geweest, maar heel kort en ik weet er bijna niks meer van. Ik wil er echt nog eens naartoe, wat een prachtige foto’s trouwens!

 • Beantwoorden
  Anneleen
  18 juli 2015 op 19:21

  Wauw het lijkt me daar zo mooi! :) dat parlementsgebouw lijkt me best indrukwekkend! Doet me een beetje aan Praag denken…

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.