Bloggen Life improvement Personal

Waarom ik nooit dagelijks zou kunnen bloggen

Nadat ik een maand iedere dag had geblogd, belandde ik in een grote blogdip. Eerst had ik nog het excuus van tentamens, toen dat van dat ik net vakantie was, toen ging ik op vakantie en had ik gewoon geen tijd, maar daarna waren er eigenlijk geen excuses meer. Het ging echter nog steeds niet. Zelfs het schrijven van mijn dagboekje kostte al te veel moeite, en ik ging er gewoon tegenop zien om überhaupt WordPress te openen. En eigenlijk weet ik wel waardoor het komt.

Als ik ergens serieus mee bezig ben, wil ik het graag goed doen. Iets met perfectionisme en zo, waar ik trouwens ooit wel een blogje over heb geschreven, maar niet ga/wil/kan publiceren vanwege kwetsbaarheid. Dan gaat het een tijdje goed, want ik vind het leuk om te doen en ik wíl het graag goed doen. Maar dan lukt het één keertje niet, en dan lukt het dus helemaal niet meer.

Ik ben nu minder serieus over mijn studie dan toen ik nog op de middelbare school zat. Nu moeten jullie niet denken dat ik de hele dag zit te lantefanten of zo, want dat is dus echt niet waar. Qua opdrachten is er niet veel veranderd, maar ik doe het net iets minder serieus met alles leren en als ik voor mijn college alleen de boel heb doorgescand, vind ik het soms ook wel best. Deze instelling is misschien niet die van een voorbeeldleerling, maar op één of andere manier lukt het mij zo om betere cijfers te halen. Ik leer omdat ik wíl leren, en niet omdat ik in de stress schiet als ik het niet doe.

Ik slaap beter, presteer beter, geniet meer van mijn leven en ach, eigenlijk hoef ik me helemaal niet zo te verantwoorden.

En ik denk dat het met bloggen dus hetzelfde gaat. Tijdens die maand iedere dag bloggen, merkte ik op gegeven moment dat het steeds beter ging. Maar als iets goed gaat, dan kan het altijd nog veel beter (toch?). Maar eigenlijk wist ik al meteen dat ik dit niet voor eeuwig vol zou houden. Op gegeven moment raken de ideeën voor écht goede blogposts een beetje semi-op. Natuurlijk is er altijd wat te vertellen, maar soms heb ik een beetje het gevoel dat ik in herhaling val, en bepaalde onderwerpen gewoon even moet laten rusten.

En dan dat overdenken, dus. Ik weet op dit moment écht niet welke kant ik op wil met mijn blog, waar ik over wil schrijven en hoe ik het wil aanpakken. Hoe meer ik bezig ben met bloggen, hoe vaker ik nadenken over waar ik heen wil (in mei was ik meer bezig met mijn blog dan met mijn tentamens). Want bloggen met een plan zou veel beter werken, en dat geloof ik eigenlijk wel. Maar heeft het wel zin als je plan toch niet werkt?

Steeds als ik er serieus over na ga denken kom ik tot dezelfde conclusie: ik weet het dus niet. Jullie merken er waarschijnlijk niet veel van, maar wat ik precies wil verandert met de dag. Natuurlijk kan ik door blijven gaan met mooie plannen maken tot er eentje is dat wel werkt. Alleen dat is mijn energie dus even niet waard.

 

Ik vind dit jammer, want ik wil gewoon heel graag zo vaak mogelijk mooie blogposts schrijven. Misschien lukt het me, ooit. Maar ik ben er gewoon nog even niet klaar voor, en er “zo hard mogelijk voor werken” zou in dit geval alleen maar averechts werken.

Een beetje een pessimistisch blogje dit, hè? Maar eigenlijk is het helemaal niet zo pessimistisch. Ik neem (voor nu) gewoon even genoegen met het feit dat het niet zo goed lukt, en ga gewoon even lekker verder met aanklooien. En ik weet nog niet of ik twee maanden of twee jaar of de rest van mijn blogcarriére blijf aanklooien, dat zullen we vanzelf merken.

8 Reacties

 • Beantwoorden
  Moniek
  23 juli 2015 op 10:01

  Ik kan ook niet elke dag bloggen. Ik heb daar allereerst niet de tijd voor. Daarnaast zou mijn inspiratie ook echt op raken. Nu in de zomer is mijn motivatie ook af en toe weg. Ik wil dan lekker gewoon buiten in het zonnetje zitten ipv achter mijn laptop.

 • Beantwoorden
  Kim
  23 juli 2015 op 10:22

  Ik denk dat je blog ook het leukst is als je zelf doet wat je fijn vindt. :)

 • Beantwoorden
  Maaike
  23 juli 2015 op 11:06

  Gewoon bloggen wanneer je er zin in hebt, en anders niet. Werkt voor mij ook prima! :)

 • Beantwoorden
  Tiffany
  23 juli 2015 op 17:23

  Mooi geschreven. Ik zou ook niet iedere dag willen bloggen. Ik vind het heel fijn om te bloggen wanneer ik er zin in heb. Tegenwoordig is iets doen gewoon omdat je het leuk vind niet meer goed genoeg, het moet altijd beter/meer/professioneler etc.

 • Beantwoorden
  Marjolein
  25 juli 2015 op 09:19

  Bloggen is ook niet gemakkelijk! En ik snap heel goed dat je soms niet weet waar je heen wilt, dat heb ik ook heel vaak. Sowieso heb ik in de vakantie minder ideeën omdat ik voor m’n gevoel minder beleef waar ik over kan schrijven. Maar Lisa, doe maar gewoon wat je nu ook doet en dan komt het vanzelf goed :)

 • Beantwoorden
  Monique | WritingMonique
  25 juli 2015 op 15:26

  Helemaal niet pessimistisch hoor, heel begrijpelijk! Gewoon bloggen wanneer je inspiratie hebt en wanneer jij je er goed bij voelt! Dat is het belangrijkste!

 • Beantwoorden
  BySilke
  28 juli 2015 op 21:42

  Ik zou ook nooit elke dag kunnen bloggen, geef mij maar een routine van enkele artikels per week die ik dan ook kan aanhouden. Zo gaat het volgens mij het beste! Maar zo’n challenge lijkt mij ook wel leuk, wie weet probeer ik het eens!

 • Beantwoorden
  Maaike
  7 augustus 2015 op 13:05

  Aan de ene kant is dit héél herkenbaar, aan de andere kant ook juist niet. Ik blogde in februari elke dag en toen merkte ik inderdaad dat het steeds beter ging. Maar ook bij mij raakten de ideeën op, dus de maanden erna besloot ik dat ik iets minder hard moest werken en niet zo moest stressen als er een keer twee dagen geen blogje online kwam. Alleen door die losse aanpak ben ik juist nog erger uit de blogflow geraakt en vergeet ik het soms gewoon, wat nu ook weer helemaal niet de bedoeling is. Het is niet dat ik weer 7 dagen per week zou willen bloggen, maar ik wil eigenlijk wel weer écht terug naar 5 dagen per week. Maar het blijft een heel lastige kwestie! Ook met dat perfectionisme, want ik schiet dus nog wél in de stress als ik niet alles heb doorgelezen voor een tentamen, zelfs als ik het niet echt nodig heb. Trouwens, en wat betreft dat niet weten wat je wilt: dat heb ik ook heel lang gehad en ik wil echt niet zeggen dat ik het nu zeker weet of zo, maar door heel veel brainstormen en duidelijk nadenken over de pijlers van mijn blog en wat ik zelf leuk vind om te schrijven, is het wel duidelijker voor mezelf dan eerst. :) En dit is echt een veel te lange comment, dus nu ga ik ‘m afsluiten, haha.

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.