Personal

Mijn doel voor september

doelvoorseptember

Voor juli en augustus had ik even geen doel, want ik had niet echt iets waar ik in de vakantie zo hard aan kon werken. Nu het echte leven weer gaat beginnen, is het tijd voor een nieuw doel. Mijn doel voor deze maand heb ik nodig om deze maand door te komen, maar is tegelijkertijd ook helemaal niet zo vervelend. In september wil ik namelijk…

…lief voor mezelf zijn

Nu denken jullie vast: wat een lui kind is dat. Een beetje lief voor jezelf zijn, wát een doel. Misschien vertel ik nu iets heel geks, maar eigenlijk vind ik lief voor mezelf zijn nog veel lastiger dan mezelf afbeulen (figuurlijk dan, hè?).

Waarom?

Ik vind het lastig om een balans te vinden tussen zelfacceptatie en de drang om mezelf te verbeteren. Soms heb ik van die periodes waarin alles me gestolen kan worden en ik mijn leven en mezelf wel prima vind, en soms heb ik van die momenten dat alles anders moet.

Het begin van het nieuwe studiejaar is echt zo’n moment. Dit jaar moet ik wel alles bijhouden en meteen aan mijn opdrachten beginnen, iedere dag een gezonde maaltijd koken, een goed slaapritme aanhouden en iedere dag genoeg bewegen.

Met doelen stellen is helemaal niets mis. Ik denk dat het gewoon gezond is om jezelf te willen verbeteren. Maar er is wél iets mis met die belachelijke eisen die we aan onszelf stellen. Ten eerste is het nergens voor nodig. Ik mag ook wel eens tevreden zijn, ook al is het misschien niet perfect. Bovendien werkt die drang om het steeds goed te willen doen alleen maar averechts: op gegeven moment realiseer je je dat je wilde plannen helemaal niet werken, en dan begin je weer bij nul. Als je rustig één ding wil veranderen en daar hard aan werkt, lukt het waarschijnlijk veel beter.

Waarom in september?

Ik heb altijd een beetje moeite heb met het begin van het school-/studiejaar. Op één of andere manier ben ik dan altijd heel moe en kan ik wel tien uur per nacht slapen, om rond etenstijd alweer moe te zijn. Dat ik weer twee of drie keer per week om 09:00 uur moet beginnen, terwijl de laatste keer in januari was, zal hier geen positieve bijdrage aan leveren. Vorig jaar had ik een verschrikkelijke mental breakdown aan het einde van september. Eigenlijk was er helemaal niet zo veel aan de hand, maar ik dacht er gewoon veel te veel over na. 

Dus: wat gaan we dit jaar anders doen?

Ja, dat is lastig. Want ik weet dus helemaal niet zo goed hoe ik lief voor mezelf moet zijn. Het moet wel realistisch blijven: iedere dag na college in bed gaan liggen met een serie is ook niet de oplossing.

Ik wil in september in elk geval mijn planning goed bijhouden. Dat doe ik eigenlijk altijd, dus dit is niet per se een doel. Maar door mijn planning goed bij te houden en kritisch te kijken naar hoe veel ik er per dag op zet, kan ik het wel rustig houden voor mezelf. Als ik drie dingen heb gedaan, mag ik wel lekker in bed kruipen.

Verder wil ik mijn energie niet te veel verspillen aan onnodige dingen. Als mijn boodschappen eens een paar euro duurder uitvallen omdat ik geen zin heb om alsmaar op de aanbiedingen te letten, is dat prima. Ik wil het graag “goed” doen (wat dat ook mag betekenen), maar dat kan ook in kleine stapjes.

Eigenlijk is dit doel een klein beetje een onderdeel van een groter doel: aan mijn perfectionisme werken. Dit is iets waar ik niet zo goed over durf te bloggen. Ik heb al heel lang een een blog in mijn concepten staan met “perfectionisme is k*t” (in capslock) als titel. Daarin staat precies hoe ik me voel over dat stomme stemmetje in mijn hoofd, maar ik durf hem niet te publiceren. Maar ja, “stoppen met perfectionistisch zijn” is op dit moment een beetje een onhaalbaar en onmeetbaar doel (lief voor mezelf zijn is trouwens ook niet echt meetbaar, maar wel kleiner), dus hopelijk helpt dit kleinere doel me daar een beetje bij.

 

Ik vind eigenlijk dat we allemaal gewoon lief voor onszelf (en elkaar!) moeten zijn, dus hopelijk doen jullie deze maand een beetje met me mee. Een nieuwe periode (schooljaar, in dit geval) lijkt een goed moment om alles te willen veranderen, maar in een nieuw ritme komen kost eigenlijk al genoeg energie. Er is dus niks mis met een beetje rustig aan doen! 

Wat is jouw doel voor september?

 

8 Reacties

 • Beantwoorden
  brittaaa
  30 augustus 2015 op 07:29

  Wat een goed artikel. Inspirerend. Ik herken me erg in jouw verhaal en ga proberen met je mee te doen. Die lat mag wel iets lager gaan liggen.

 • Beantwoorden
  Dina
  30 augustus 2015 op 08:07

  Mooi doel, lief zijn voor jezelf is altijd belangrijk. Ik heb (nog?) geen doel voor september.

 • Beantwoorden
  Lauriëtte
  30 augustus 2015 op 08:13

  Heel erg goed doel, het is enorm belangrijk om lief voor jezelf te zijn. Wordt het leven een stuk leuker van!

 • Beantwoorden
  Kim
  30 augustus 2015 op 10:21

  Heel mooi doel, lieve Lisa. Ik hoop dat het je lukt wat minder streng voor jezelf te zijn en wat meer lief.

 • Beantwoorden
  Judith
  30 augustus 2015 op 12:25

  Een heel mooi doel, waarvan ik hoop dat het je gaat lukken deze maand! Ik heb zelf als doel deze maand om mij vanaf het begin goed in te zetten voor school (wel ook met momenten voor mezelf). :)

 • Beantwoorden
  Marjolein
  30 augustus 2015 op 13:50

  Je mag inderdaad lekker lief voor jezelf zijn! Misschien dat drie keer in de week om 9 uur moeten beginnen juist wel helpt om een duidelijker ritme te hebben en wat vroeger te gaan slapen. Wie weet! Veel succes Lisa.

 • Beantwoorden
  Willemieke | Kleine mooie dingen
  30 augustus 2015 op 16:22

  Tof artikel! Groot gelijk en heel veel succes gewenst!

 • Beantwoorden
  Leanne
  14 oktober 2015 op 15:58

  Wat een leuke blog heb je! Ik ben je gaan volgen op bloglovin :)

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.