Travel Travels

Lissabon: eerste indruk en tips

lissabontipsDeze zomer maakten wij tijdens onze rondreis door Portugal twee stops in de hoofdstad Lissabon. Ik was heel benieuwd naar deze stad. Ik vind typisch Westerse steden zoals Berlijn, Londen en San Francisco leuker dan de plaatsen die ik tot nu toe in Frankrijk en Italië heb gezien, maar misschien zou deze stad me toch positief verassen! Ik heb niet genoeg bezocht om een uitgebreide cityguide te schrijven, maar wat tips en ervaringen delen kan nooit kwaad, toch? Ben je benieuwd naar wat ik van Lissabon vond? 

Mijn indruk van Lissabon

Door de hitte heb ik helaas niet héél veel kunnen zien. Daardoor heb ik nu nog geen heel goed beeld van wat waar ligt. Ergens had ik meer verwacht van Lissabon, maar dat komt denk ik vooral doordat ik dus niet alles heb kunnen zien..Voor nu is het geen stad die in mijn top 5 favoriete steden zal belanden en ik hoef geloof ik ook niet heel per se terug in de komende paar jaar, maar het is zeker een bezoekje waard! Zeker omdat ik het in combinatie met alle andere plekken in Portugal (Évora, Coimbra, de Algarve) wel heel geslaagd vond.

Verder is Lissabon wel echt prachtig en vooral heel sfeervol! Ligging aan zee, schattige straatjes, betegelde gebouwen, genoeg bezichtigingen, musea en activiteiten en alles gaat op een lekker relaxt tempo. Ook al hou ik daar eigenlijk helemaal niet van, want mensen moeten gewoon doorlopen. Maar goed, Lissabon ligt niet voor niets in het zuiden, en met die hitte is het best begrijpelijk dat mensen zich niet zo willen haasten, haha.

Algemene tips

Ga in de lente of de herfst

Lissabon was een onderdeel van onze vakantie, maar als je op losse citytrip gaat, moet je dat echt in de lente of herfst doen. Lissabon is veel te warm in de zomer en daarom hebben we niet heel veel gezien. Het OV-netwerk van deze stad werkt op zich prima, maar Lissabon ligt op heuvels waardoor je toch altijd wel stukken omhoog moet lopen. Dat is nou niet écht prettig als het boven de dertig graden is.

We hebben de meeste hoger en verder gelegen plekken overgeslagen en maakten er een sport van om zo kort mogelijk in de zon te hoeven lopen. Daardoor heb ik veel minder van de stad kunnen genieten en dat is natuurlijk superzonde!

Maak een plan

Koop een reisgidsje of zoek op internet naar de verschillende buurtjes, en verdeel de stad een beetje in stukjes. Dat is sowieso slim als je veel wil zien in elke willekeurige stad, maar in Lissabon al helemaal. Misschien liggen dingen op de kaart wel lekker dicht op elkaar, maar ben je uiteindelijk een half uur aan het lopen omdat je allemaal steile straatjes op moet (bonustip: trek goede schoenen aan).

Praktische informatie

Drukte

Lissabon is geen Boedapest (waar het dus hartstikke rustig was), maar ook geen Londen. Of Parijs, of Rome, of Barcelona, want die steden schijnen ook heel druk te zijn. Het is gewoon prima te doen, of zoals we hier zouden zeggen “gezellig druk”. Er lopen altijd wel toeristen voor je voeten maar je kunt ook prima ontsnappen uit de drukte. De rijen voor de toeristische attracties zijn er wel, maar ze zijn te overzien: zelfs op zondagmiddag konden mijn broertje en vader het kasteel in.

Geld en zo

Aan het begin vond ik Portugal duur, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik sinds mijn bezoekje aan Boedapest alles met Hongarije vergelijk. Terrasjes en restaurants hartje centrum of aan het water zijn denk ik vergelijkbaar met een gemiddeld restaurant in Nederland (een blikje cola was daar bijvoorbeeld €2-€2,50) maar het kan ook goedkoper. Er zit heel veel verschil in prijzen, niet alleen op terrassen maar ook tussen van die kleine stadssupermarktjes en gewone supermarkten. Ik weet niet meer veel van Italië en ik ben nog nooit in Spanje geweest dus ik kan het prijsniveau niet met die landen vergelijken, maar ga er maar vanuit dat het iets goedkoper is dan Nederland, maar wel duurder dan bijvoorbeeld Kroatië of Polen.

Openbaar vervoer

Ik vond de metro in Lissabon niet heel fijn, omdat hij niet zo vaak reed en je door alle hoogteverschillen niet heel dichtbij alles kon komen. Als je overal langs wilt zou ik nog eerder zo’n ticket voor een Hop On-bus kopen, haha. Er rijden ook trams, maar die zie je niet zo overal als in bijvoorbeeld Amsterdam. Mijn ouders hebben er wel gebruik van gemaakt toen ze naar Bélem gingen, en dat is ze prima bevallen. Het OV in Lissabon is zeker niet waardeloos, maar ik haalde de 6,50 voor een dagkaart er niet uit.

Wij maakten ook een ritje met de bekende tram 28. Een leuke en makkelijke manier om wat van de stad te zien, maar niet echt om je van bestemming naar bestemming te krijgen. Wij gingen ‘s middags en hoefden gelukkig maar één tram te wachten, maar als je dit vervoermiddel wil gebruiken kun je denk ik beter ‘s ochtends gaan.

Lissabon en omgeving

Omdat er in de omgeving van Lissabon zo veel te doen is, kan ik deze plek zeker aanraden voor een wat langer verblijf! Wij zaten de eerste keer in Estoril bij de badplaats Cascais, waar je lekker aan het strand kunt chillen. Ook bezochten we Sintra, een plaatsje dat voor mij iets te toeristisch was, maar er is wel een hoop te ontdekken en zien, waaronder het prachtige paleis van Pena.

Verder zijn mijn ouders nog naar Bélem geweest: een voorstadje van Lissabon. Vanaf hier vertrokken veel grote ontdekkingsreizigers richting de rest van de wereld en er is een hoop te zien. Mijn ouders kunnen het je in elk geval aanraden, haha.

Land van de taartjes

Portugezen houden van gebakjes. Bij het ontbijt, tussen de maaltijden door, als toetje… zowel bij het ontbijtbuffet als op de toetjeskaart staan genoeg taartjes. Vooral van dat ontbijt heb ik dus lekker veel gebruik gemaakt, haha. Op iedere straathoek vind je wel een “pastelaria” waar je lekker gebak en muffins kunt halen. Vooral de custardtaartjes (pastel de nata) zijn populair. Van carrot cake, speltmeel en suikervervangers hebben ze nog nooit gehoord: alles zit gewoon vol met lekker veel boter, bloem en suiker. Wat een straf…

 Dit waren mijn tips van mijn niet-al-te-uitgebreide tripje naar Lissabon! Zoals ik al zei zijn september en oktober de perfecte maanden voor een tripje naar deze stad, dus als je nog gauw een last minute kan boeken, zou ik dat zeker aanraden!

1 Reactie

  • Beantwoorden
    Hester
    6 september 2015 op 11:18

    Een aantal vrienden van me zijn dit jaar ook in Lissabon geweest en ergens lijkt het me eigenlijk best een leuke stad, maar ik zou inderdaad niet in de zomer willen. Lente of herfst lijkt me sfeervol genoeg. Misschien moet ik sites met aanbiedingen toch wat beter in de gaten gaan houden, want eerlijk gezegd klinken spontane citytrips veel te leuk, haha.

  • Reageer

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.