Books Lisa loves

Over de leukste boeken die ik deze zomer las

gelezenzomer

Een van mijn favoriete zomeractiviteiten: lezen. De zomervakantie is altijd bedoeld om de achterstand op mijn Goodreads Reading Challenge iets te beperken, want er zijn eindelijk even geen dikke studieboeken die alle aandacht opeisen.. Maar natuurlijk lees ik niet voor de reading challenge: ik vind het gewoon heerlijk om mezelf te verliezen in een goed boek. Vandaag review ik een aantal leuke en mooie boeken die ik deze zomer las. 

I’ll Give You the Sun – Jandy Nelson

Heel toepasselijk, is dit boek aangetast met lekkende zonnebrand in mijn tas…

De tweeling Noah & Jude is heel erg close. Noah was altijd de uitbundige die van kliffen afsprong en met de populaire mensen omging, terwijl Noah liever in zijn eentje tekent. Drie jaar later, na een vreselijke gebeurtenis, praten ze nauwelijks meer met elkaar. Maar eigenlijk hebben ze elkaar juist nodig om de afgelopen periode te kunnen verwerken…  

Allereerst: de setting! Ik wil ook in een baai in Californië wonen, waar je van de rotsen af kunt springen en kunt chillen tussen de rotsen, in het bos en op het strand. Aan het begin moest ik een beetje wennen aan de schrijfstijl. Ik ben niet zo van de onnodige metaforen, maar uiteindelijk stoorde ik me er niet meer aan. Jandy gaf aan het begin van het boek aan dat het schrijfproces heel lang duurde en dat ze echt gehecht is geraakt aan Noah en Jude, en dat is inderdaad wel te merken.

Het bijzondere aan dit boek is dat het vanuit het perspectief van zowel Noah als Jude is geschreven, maar dan op verschillende leeftijden. Jude is 13,5-14 en Noah is 16. In de tussentijd verandert natuurlijk alles en door de wisseling van perspectieven wordt de spanning heel goed opgebouwd. Ik kon op gegeven moment écht niet stoppen met lezen.

Ja, echt het perfecte zomerboek dit! Of gewoon het perfecte winterboek, voor als je weer een beetje warmte nodig hebt.

Verkikkerd en Verslingerd – Lisette Jonkman

Ik heb Verkikkerd al eerder kort besproken, maar daarna las ik ook Verslingerd: het vervolg. Deze twee boeken gaan over Lucy, die dol is op make-up, kleding en uitgaan. Ze gaat psychologie studeren in Enschede en belandt daar op kamers in een huis vol nerds. De nerds, haar vriendinnen, familie en natuurlijk zij zelf zorgen voor genoeg drama om twee flinke boeken te kunnen vullen…

Ik heb echt hardop gelachen bij deze boeken, meerdere keren zelfs. Soms vond ik dat het wel even wat minder mocht met alle drama’s, maar het las zó lekker weg dat ik beide boeken binnen vierentwintig uur (per boek dan hè) had uitgelezen. Daarnaast zitten er (vooral in Verkikkerd) een heleboel herkenbare dingen over het leven als eerstejaarsstudent.

Cloud Atlas – David Mitchell

Probeer dit boek maar eens te omschrijven… zes verhalen over mensen met een vage connectie, ieder geschreven in een andere tijd, op een andere plaats, in een ander genre en met elk een eigen verhaal. 

Na vierhonderd pagina’s dacht ik nog steeds: wat ben ik aan het lezen? Maar het werkte wel, want ik wilde wel steeds verder gaan. Normaal lees ik nooit misdaad, of science fiction, of verhalen in briefvorm, en ook bijna nooit over post-apocalypsen, maar in dit boek kwam het allemaal voorbij. Leuk om eens wat nieuwe genres uit te proberen, dus!

Ik heb hier verder niet echt een les uitgehaald of zo. Het grootste thema (macht, machtsverhoudingen en hoe ver mensen bereid zijn om te gaan voor macht) was nog wel duidelijk, maar verder… Toch vond ik het heel goed geschreven en bedacht. Bovendien heb ik de rest van de vakantie alleen maar young adult en simpele romans gelezen, dus dit  boekwas wel even goed voor de afwisseling.

Me Before You / Voor Jou – Jojo Moyes

Louisa woont al haar hele leven in hetzelfde dorpje, bij haar ouders en opa thuis. Ze heeft een vriend van wie ze niet echt houdt. Écht gelukkig is ze niet, maar haar leven is wel lekker voorspelbaar. Tot ze haar baan in een lunchroom verliest. Via een uitzendbureau krijgt ze nieuw werk als verzorger van Will, die slachtoffer was van een heftig ongeluk… 

Dit is weer een boek dat echt heel populair is de laatste tijd, en niet voor niets. Toen ik de cover zag dacht ik echt dat ik een chicklit in mijn handen had, maar dat kon bijna niet, want waarom zou het anders zo aangeraden worden?

Voor jou is vrij luchtig en humoristisch geschreven, met leuke personages en veel grappige gebeurtenissen. Toch heeft het een dieper en vooral zwaarder thema. Als ik dat thema van tevoren wist had ik het misschien niet uitgekozen, maar ik ben heel blij dat ik er nu iets over gelezen heb! Ik denk dat de kracht van dit boek juist ligt in de combinatie van luchtigheid en diepgang. Ik heb gelachen en een klein beetje gehuild.

De andere boeken die ik las deze zomer

Gelukkig las ik wel ietsje meer dan vier boeken deze zomer, ook al loop ik nog steeds vijf boeken achter op mijn reading challenge (oeps, still blaming A Dance of Dragons!). Ik probeer van alle boeken die ik lees een korte review te schrijven op Goodreads: een sociaal netwerk voor boekenliefhebbers. Je kunt me hier vinden!

Ik vind het heel leuk om over boeken te bloggen, maar het past niet helemaal bij mijn blog. Ik denk dus dat ik het voortaan lekker zo ga doen: eens in de drie maanden een selectie maken uit de boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen, en daar een combireview van schrijven. 

Wat was jouw favoriete boek van deze zomer?

7 Reacties

 • Beantwoorden
  Dina
  9 september 2015 op 08:25

  Pfff bij mij schoot het lezen echt niet op deze zomer, ik ben nog steeds bezig in Voor Jou. :P

  • Beantwoorden
   Lisa
   9 september 2015 op 16:27

   Hmm, misschien moet je hem even wegleggen dan en aan iets anders beginnen? Ik heb ook echt een hele grote leesdip gehad dit jaar, echt niet fijn!

 • Beantwoorden
  Kim
  9 september 2015 op 10:14

  Ik heb deze zomer Verkikkerd en Verslingerd ook gelezen. Zo leuk! Inderdaad soms was ‘drama’, maar het las zo fijn weg dat ik me er eigenlijk niet aan heb gestoord.
  Liefs

 • Beantwoorden
  Marjolein
  10 september 2015 op 09:22

  Aaaaah ik ben zo blij met dit artikel, want op Cloud Atlas na heb ik alle boeken ook gelezen en ZO veel liefde! Cloud Atlas ga ik ook maar eens lezen, dan.

 • Beantwoorden
  Marjolein
  10 september 2015 op 09:47

  Oh en goed idee om vaker van die combireviews te doen!

 • Beantwoorden
  Maaike
  10 september 2015 op 17:37

  Jaaa, ik houd van I’ll give you the sun en Verkikkerd en Verslingerd en Voor jou. <3 Cloud Atlas heb ik niet gelezen, maar ik weet ook niet of dat iets voor mij is eigenlijk.
  En als jij het leuk vindt om over boeken te bloggen, dan past het wat mij betreft wel bij je blog hoor (want ook Lisa Loves boeken). Maaar combireviews zijn ook leuk. :)

 • Beantwoorden
  Linda
  11 september 2015 op 15:38

  Voor jou is een mooi boek inderdaad! Ik heb deze zomer veel te weinig gelezen. Voornemen voor dit najaar is om er écht meer tijd voor te maken :-)

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.