Life improvement Mindstyle Personal

Is het wel nuttig?

Dit jaar ben ik eerstejaarsmentor geworden. Dat deed ik aanvankelijk omdat het me leuk leek, omdat ik het heel fijn vond om zelf een mentor te hebben en ik dat op deze manier terug kan geven. Daar ben je inderdaad tijd aan kwijt, maar ik had toch genoeg vrije tijd. Natuurlijk brengt mentor zijn een hoop voordelen met zich mee. Het staat het leuk op je CV, het is leuk dat je nog een keer op eerstejaarskamp mag en je ontwikkelt je leiderschapstalent. Maar ik wilde dit omdat ik het écht leuk vond. Toch?

Voor sommige medementoren waren deze bijkomende voordelen echter wel de voornaamste redenen. Daardoor begon ik te twijfelen. Doe ik dit wel echt omdat ik het wil? Wat kwam er eerst: het idee dat ik mijn CV moet opvullen, of het idee om mentor te worden?

Ik heb het gevoel alsof “omdat ik het leuk vind” tegenwoordig nooit meer de voornaamste reden is waarom ik iets doe. Student zijn is fantastisch, maar het betekent ook dat ik langzaam toch echt volwassen word. Binnenkort moet ik op zoek naar een baan, en dan is een studie niet genoeg. Daardoor krijg ik het idee dat ik altijd wel iets beters te doen heb. We hebben allemaal wel personen tegen wie we opkijken: mensen die meer doen, meer ervaring hebben hogere cijfers halen. En jij kunt ook beter worden, als je maar hard genoeg werkt. En dat zul je. Je kunt meer werken, een stage doen of cursus volgen, vrijwilligerswerk doen en een nieuw talent ontwikkelen.

Maar ik merk het ook in andere dingen. We lezen om de reading challenge te halen. We sporten voor mooier lichaam en liggen in de zon om bruin te worden. Soms betrap ik mezelf erop dat ik iedere gedachte die ik heb, direct probeer om te zetten in een blogpost. Of dat ik iets onderneem omdat het leuk is voor mijn blog. Ik doe nog maar weinig dingen omdat ik ze echt leuk vind: overal zit een extra motivatie achter. Alles heeft eerst een reden nodig voordat ik het doe: “gewoon, leuk” is niet genoeg.

Alleen, is dat nou echt waarom we leven? Moeten we altijd maar beter worden in wat we doen? Moet alles wat we doen bijdragen aan een groter iets? 

Ik heb de afgelopen jaren nauwelijks dingen gedaan om de simpele reden dat ik het leuk vind. Natuurlijk vind ik de dingen die ik doe wel leuk, maar ik begin het overgrote deel toch met een andere motivatie. Er zijn zo veel dingen die ik nog zou willen leren en die ik nog wil doen. Dingen die in eerste instantie niet veel nut hebben, en daardoor per definitie onderaan mijn prioriteitenlijstje belanden. Ik zou me schuldig voelen als ik nu een nieuwe hobby zou zoeken, terwijl er duizend dingen zijn waaraan ik mijn tijd beter kan besteden.


Ik probeer te bedenken wanneer ik voor de laatste keer puur voor de lol iets nieuws heb geprobeerd. Het eerste dat me te binnen schiet, is natuurlijk mijn blog. Daar begon ik mee toen ik dertien was, toen ik deze zorgen natuurlijk nog niet had. Ik was me nog niet eens bewust van hoe mijn toekomst er uit zou kunnen zien. Als ik nu, als communicatiestudent in een tijdperk en werkveld dat steeds verder digitaliseert, een blog zou beginnen, zou ik dat sowieso met hele andere intenties doen.

Nogmaals: ik was dertien toen ik met mijn blog begon. Daarvoor deed ik keyboardles (ook wel een beetje omdat ik te veel vrije tijd had, maar oké). Ik heb verschillende computercursussen gedaan op de basisschool (websites bouwen, games maken en animatiefilmpjes maken). Ik kan me niet herinneren dat ik daarna nog een nieuwe hobby heb opgepakt. Ja, ik wil al heel lang een boek schrijven, maar daar maak ik nooit tijd voor vrij.

Ik doe nu een vak over consumentengedrag. Ik zie mezelf later écht nog geen marketingspecialist worden, of zo en daardoor voelt dit ergens een beetje als tijdverspilling: er zijn zo veel leuke vakken, en maar 180 studiepunten. Het is eigenlijk zonde om vijf studiepunten te verspillen aan iets waar ik toch niets aan heb. Maar wat maakt het uit? Ik vind het interessant, en ik leer er iets nieuws van. In eerste instantie is het misschien niet nuttig, maar ik weet hierdoor wel weer ietsje beter wat ik niet wil.

In die zin is alles natuurlijk wel nuttig. Ik denk dat je van alles wat je doel wel iets kunt leren. Dat hoeft alleen nog niet te betekenen dat je alleen dingen doet die bijdragen aan een groter goed. Je kunt ook gewoon iets beginnen en zien waar het uitkomt. Je hoeft niet overal direct iets uit te halen. Misschien voelt dat in eerste instantie nutteloos, want natuurlijk zijn onze agenda’s vol en kunnen we onze tijd altijd beter besteden. Ik denk alleen niet dat we ons enkel daardoor moeten laten leiden. We hoeven onszelf niet te vergeten.

Ik weet niet precies wat ik hiermee wil zeggen, maar doe datgene wat je leuk vindt. Maak er tijd voor vrij. Uiteindelijk is jouw eigen leven, plezier en geluk het allerbelangrijkst, dus mag je er soms best een beetje extra tijd voor vrij maken. Probeer je bezigheden minder te zien in hoe veel nut het heeft, en meer in hoe veel plezier het geeft. Want *tijd voor het allergrootste cliché ever*: het leven is maar kort.

Het idee voor deze blogpost kwam van toen ik afgelopen woensdag werd gevraagd voor een commissie binnen mijn vereniging. Ik zei ja, zonder echt na te denken, want ja, leuk! En ik heb er zo veel zin in! En het idee dat ik dit puur voor mijn plezier doe, zorgt ervoor dat ik er alleen maar nog meer zin in heb. 

Wat is de laatste keer dat je echt iets deed omdat je het leuk vond? Niet om er beter in te worden, niet om een groter doel te vervullen, niet omdat het moet? Gewoon omdat je dacht: ja, dit is leuk! 

 

7 Reacties

 • Beantwoorden
  Marjolein
  25 november 2015 op 07:46

  Zo, wat een wake up call! Ik ben het grotendeels wel met je eens dat dit best wel een algemene ontwikkeling is. Zelf denk ik ook wel veel na over de toekomst maar er zijn gelukkig ook nog genoeg dingen die ik just for fun doe. Maar hee, goed artikel joh!

 • Beantwoorden
  Beau
  25 november 2015 op 11:04

  Goed punt Lisa! Heeft me echt even aan het denken gezet! Ik doe vrij vaak dingen gewoon omdat ik het leuk vind volgens mij, maar er zit inderdaad meestal wel nóg een motivatie achter zoals ‘het is goed voor me’. Dat zie ik alleen niet echt als een probleem, ik kan iets dan nog steeds net zo leuk vinden.

 • Beantwoorden
  Sylvia
  25 november 2015 op 14:23

  Alles wat op mijn cv staat, vond ik in de eerste plaats leuk om te doen. Dat ik het op mijn cv kon schrijven, was meer een mooie bijkomstigheid. Toch snap ik wel goed wat je bedoelt. Ik vind het lastig om gewoon eens een avondje een filmpje te kijken, of eens op mijn gemak een boek te lezen. De dingen die ik doe, moeten op de een of andere manier altijd ‘nut’ hebben. Best vermoeiend, als ik er zo over nadenk.

 • Beantwoorden
  Audrey
  25 november 2015 op 21:19

  Wat een goede post! Hij zet me ook wel aan het denken. Ik heb wel eens gehoord van een ZZP’er gehoord dat ze op de 3 P’s lette: poen, plezier en prestige. Geld/lol/cv in dit geval. Ik merk dat het bij mij vaak ens zijn: leuk en… Misschien ook omdat ik zelf zoek naar een verantwoording, want veel dingen vind ik ook oprecht leuk. Lastig.

 • Beantwoorden
  Tiffany
  26 november 2015 op 19:40

  Heel herkenbaar dit! Ik kwam hier een paar maanden geleden achter: ik doe alles omdat ik er iets uit wil halen of omdat ik vind dat het moet. Ik doe niets meer gewoon omdat ik het leuk vind, een zorgzame ontwikkeling vond ik zelf. Het is niet gezond om altijd maar alles te moeten van jezelf. Ik probeer er inmiddels een beetje op te letten maar het blijft lastig. Dit is ook de rede dat ik blog zonder schema of doel, zodat het een leuke hobby blijft en niet gaat voelen als moeten.

 • Beantwoorden
  Linda
  26 november 2015 op 23:52

  Interessant onderwerp dit! Ik schreef laatst ook al over hoe we zo veel kijken naar de toekomst met plannen, lijstjes etc., dat heeft hier wel een beetje raakvlak mee denk ik, al had ik er nog niet op deze manier over nagedacht. Ik doe zeker nog wel dingen omdat ik ze echt leuk vind, maar dat zijn vaak “kleine” dingen zoals een avondje iets leuks doen met mijn vriend/vriendinnen, iets leuks kopen voor mezelf, dat soort dingen. En veel dingen doe ik denk ik én omdat ik het leuk vind én omdat ik het “resultaat” leuk vind. Alleen om het resultaat zou ik denk ik niet zo snel doen, maar ik denk dat dat bij iedereen wel zo is. Bijvoorbeeld een reading challenge die je noemt, het is leuk om dat te behalen, maar als iemand lezen niet leuk vindt, gaat diegene dat waarschijnlijk niet doen. Dat bedoel ik. Maar of die combi nou “verkeerd” is, weet ik niet. Ik zie dat extra doel meer als een soort motivatie denk ik.

 • Beantwoorden
  Blogleesvoer #25 | SYLVIA KUIJSTEN
  1 december 2015 op 07:21

  […] but nog least een fijn stuk van Lisa: ‘Is het wel nuttig?‘ Over hoe lastig het soms is om puur te kijken naar wat je leuk vindt en niet altijd bezig te […]

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.