Life improvement Productiviteit & plannen

Bullet journal & planning (update)

Mijn planning is vrij simpel. Ik hou niet van washitape, stickers, tekeningetjes en andere frutsels. Mijn planning is om in één oogopslag te kunnen zien wat ik moet doen in een week. Toch vinden jullie het blijkbaar interessant hoe ik dat doe: plannen met mijn bullet journal. En ik vind het leuk om mijn manieren te delen (en om over de planningen van anderen te lezen). Inmiddels gebruik ik mijn bullet journal al ruim een jaar en plan ik anders dan een jaar geleden, dus tijd voor een update!

Sorry voor de slechte foto’s trouwens! Helaas belooft de weersvoorspelling voor de komende week niet veel goeds, dus ik zag ook niet heel veel nut in het uitstellen van deze post. 

Een kort overzicht van hoe ik plan

Het proces

Mijn planning begint altijd met informatie verzamelen. Wat voor afspraken heb ik? Waar moet ik zijn? Hoe veel contacturen heb ik? Wanneer ga ik naar mijn ouders, wanneer moet ik boodschappen doen? Welke afspraken heb ik nog buiten de deur, zoals concerten, vriendinnen, mastervoorlichtingen? Dat is de basisstructuur van mijn dag/week/maand, waar ik alles omheen plan.

Mijn bullet journal is per maand, maar ik plan vooral per blok. Eerst verzamel ik alle informatie die ik nodig heb, zoals het overzicht van al het leeswerk en alle deadlines.

Daarna kijk ik naar wat ik moet doen. Opdrachten en de tijd ervoor plan ik het eerst in, daarna leeswerk, daarna blog- en commissiedingen, enzovoorts. Ik zoek eerst altijd alles op, daarna plan ik het in. Dat is gebaseerd op hoe veel tijd ik heb en hoeveel tijd ik denk nuttig te kunnen besteden. Op donderdagochtend blijf ik gewoon zo lang mogelijk in mijn bed liggen, haha. Dit heb ik altijd al op gevoel en trial & error gedaan.

Op internet is een heleboel over timemanagement te vinden. Omdat ik het zo op gevoel doe, ben ik ook niet echt de juiste persoon om er tips over te gaan geven. Maar Google is your best friend!

Tijd

Meestal plan ik zo’n drie weken naar voren. Omdat ik zelf nog aparte overzichten heb van wat ik in de periode moet doen, hoef ik ook niet te ver vooruit te denken. Afspraken die écht ver vooruit staan, zoals concerten, verzamel ik op Facebook. Bovendien vergeet ik grote dingen toch niet. De uiteindelijke to-do’s plan ik ongeveer een week van tevoren in. Als ik dat te ver naar voren doe, is er een te grote kans dat alles uiteindelijk in de soep loopt.

Colour coding

Het is je misschien wel opgevallen dat ik graag kleurtjes gebruik. In mijn collegeblok codeer ik per vak, zodat ik aan het einde van het blok alles makkelijk kan losscheuren. In mijn bullet journal gebruik ik kleuren per activiteit: groen voor afspraken op de universiteit en deadlines, blauw voor leuke dingen, paars voor verenigingsactiviteiten en een simpele zwarte fineliner of blauwe balpen voor to-do’s.

Het ziet er lekker kinderachtig uit, maar zo kan ik heel makkelijk zien wat prioriteit heeft.

Mijn bullet journal

Mijn bullet journal is mijn leven. In drukke periodes ten minste, want ik heb dit jaar ook wel een paar weken gehad waarin ik hem heb overgeslagen. In een blok met vijf vakken, twee commissies en een hoop sociale activiteiten moet ik gewoon structuur hebben. Een agenda vond ik nooit fijn: altijd te weinig notitiepagina’s, geen maandoverzicht en vaak waren de lijntjes te klein.

Ik ben nog steeds in hetzelfde Moleskineboekje bezig. Ik ben nu iets over de helft, maar ik weet zeker dat ik de volgende keer weer zo’n boekje zou kopen. Ik weet niet of ze het geld waard zijn, maar ik heb nog nooit een ander boekje gezien dat zo fijn open blijft liggen en zulk fijn papier heeft.

Om deze blogpost overzichtelijk te houden verwijs ik je door naar de blogpost die ik een jaar geleden schreef. Daarin staat ook een handig filmpje dat uitlegt wat een bullet journal precies is, voor degenen die dat niet weten.

 • Bloggen staat inmiddels niet meer in mijn planning. Voor ideetjes en dergelijke heb ik nu een apart notitieboekje. Verder plan ik even niets meer voor mijn blog, alleen het weekoverzicht dat op bepaalde dagen online moet.
 • Vanaf december doe ik weer één week op één spread. Ik doe nu acht dagen op één spread, maar dat is toch onhandig. Zo lijkt mijn bullet journal weer iets meer op een agenda, maar ik zou niet snel weer terugswitchen naar een agenda. Toch vind ik het idee van weken wel heel fijn, zeker omdat docenten liever “week 5” dan *datum* gebruiken.
  • Je ziet ook dat maandag tot en met donderdag steeds heel erg volgepland zijn. Zo kan ik dus iets meer ruimte nemen voor maandag tot en met donderdag en minder ruimte voor vrijdag-zondag.
 • De collections, dus pagina’s tussendoor waar je andere informatie op kwijt kan, gebruik ik niet meer. Ik heb alleen nog een pagina met mijn rooster.
 • Het maandoverzicht is echt mijn favoriete pagina. Die vul ik iedere maand in, soms ook achteraf. Zo kan ik makkelijk terugkijken op de leuke maanden en straks ook makkelijker mijn jaaroverzicht schrijven voor mijn blog. De task list gebruik ik nauwelijks, maar ik laat hem er wel in om losse dingen op te schrijven.
 • Mijn bullet journal is nog steeds een mengelmoes van Engels en Nederlands. Dat heb je als je een internationale studie doet. Eigenlijk let ik er niet eens op, dus mij stoort het ook niet.

Toen ik net met bullet journaling begon, had ik een aantal problemen. Zo wist ik niet wat ik met de collections moest (niets, dus), ik kon niet ver vooruit plannen (nu heb ik een vast aantal dagen op een pagina, makkelijk tellen) en moest steeds al het werk apart opzoeken (nu heb ik dus die overzichten geprint, zie volgende kopje). Waarschijnlijk ziet alles er over een jaar weer héél anders uit, maar dat is juist zo ideaal: je kunt het systeem perfect naar behoefte aanpassen!

Ik ben trouwens ook overgestapt op HEMA-fineliners. Zestien in een doosje voor twee euro. Ik heb alleen nog een aparte paarse pen, maar verder ben ik te arm voor Stabilo’s, haha. 

Het periode-overzicht

Bij ons heeft ieder vak een course guide. Hierin staat een lijstje met de readings, regels voor bijvoorbeeld aanwezigheid en het format van de opdrachten, uitleg van alle opdrachten, deadlines, een handig week-voor-weekoverzicht en wat er van je verwacht wordt. De course guide begint met zo’n handige overview, waar je in één oogopslag ziet wat je voor een vak in een blok moet doen.

Deze overzichten print ik aan het begin van ieder blok en stop ik dan in mijn collegeblok. Alles wat ik gelezen en afgerond heb, markeer ik dan. Het is een beetje dubbel met mijn bullet journal, maar zo hoef ik tijdens het plannen niet steeds op de computer op te zoeken wat we moeten leren, en kan ik makkelijk terugvinden wat ik bijvoorbeeld overgeslagen heb. Bovendien ben ik nooit té specifiek met inplannen: meestal is het gewoon hoofdstuk 1 op dag x en hoofdstuk 2 de dag erna. Van té specifieke planningen krijg ik altijd stress, en dat is dus juist niet de bedoeling van plannen.

Mijn huisgenoot hangt ze altijd aan haar kast en kruist dan alles af. Zo is het een soort motivatie voor haar: we hoeven nog maar drie hoorcolleges!

Misschien heb jij niet zoiets, maar ik kan het je aanraden om zelf zo’n tabelletje te maken in Word bijvoorbeeld.

Als laatste heb ik nog een overzichtje met deadlines. Dit overzicht heb ik vooral gemaakt zodat ik een duidelijk overzicht heb van de werkdruk voor bepaalde weken. Het heeft verder niet echt toegevoegde waarde. Het is een waarschuwing:

Ik ben niet perfect

Soms krijgt iets de verkeerde kleur (en eigenlijk gebruik ik sowieso al vier tinten blauw door elkaar). Soms kan ik me niet aan mijn planning houden. Gisteren las ik per ongeluk het verkeerde hoofdstuk. Shit happens. Ik probeer mijn planning te zien als een duidelijke richtlijn en als extern geheugen. Ik geef mezelf de toestemming om taken om te wisselen of af te raffelen. Dit boekje is niet mijn leven. En als ik het gevoel heb dat het even te veel wordt, plan ik even wat minder.

 

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien! Jullie kunnen me natuurlijk altijd vragen stellen over hoe ik alles doe, al moet ik toegeven dat ik ook maar doe wat goed voelt, haha. 

3 Reacties

 • Beantwoorden
  Linda
  20 november 2015 op 09:35

  Zo leuk om te zien hoe anderen het doen! Ik heb dit een tijdje geprobeerd maar uiteindelijk toch mee gestopt, ik weet niet zo goed meer waarom. Misschien toch nog eens een keer proberen… En ik heb dat ook altijd dat Engels en Nederlands helemaal door elkaar lopen, maar daar kan ik me ook echt niet aan ergeren ;-)

 • Beantwoorden
  Marjolein
  20 november 2015 op 09:54

  Zulk soort artikelen vind ik zó motiverend/inspirerend, en het liefst ren ik nu nog naar de boekhandel om een Moleskine notitieboekje te kopen en een bullet journal te beginnen. Maar ja, ik heb weer mijn manier van plannen en dat werkt ook goed, haha. Ik gebruik mijn agenda wel veel, maar in weken dat er veel te doen is maak ik losse to-do lijstjes omdat het anders heel vol wordt in mijn agenda. Ik zag dat er ook Moleskine agenda’s zijn waar links de week staat en rechts een notitiepagina en dat is misschien ook wel heel handig… :)

 • Beantwoorden
  Tiffany
  23 november 2015 op 18:40

  Leuk om te zien hoe jij je planning maakt. Ik maak een planning in een filofax agenda met een zelfgemaakte agendavulling die gebaseerd is op het bullet journal systeem. Ik werk ook graag met kleurcoderen, roze voor mijn blog, geel voor to-do en oranje voor mijn studie. Deze kleuren gebruik ik ook bij mappen op mijn computer en usb sticks. Beetje planningsverslaafd ;)

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.