Life improvement Productiviteit & plannen

Zo overleef je een groepsopdracht

Ik dacht dat ik na de middelbare school wel een keer klaar was met voor alles een groepsopdracht, maar dat viel vies tegen. Bij ieder vak hoort wel iets wat in groepen moet. Waar ik op de middelbare school op gegeven moment precies wist met wie ik goed kon samenwerken en met wie niet, kom ik op de universiteit ieder blok -en nu zelfs ieder vak- met anderen in de werkgroep. Bovendien kon ik op de middelbare school nog boos worden als iemand zijn werk niet af had, want hé, het waren toch je vrienden. Nu moet het allemaal wel ietsje volwassener.

Het is natuurlijk logisch dat je op de universiteit in groepen moet werken. Als je later bij een bedrijf gaat werken, zul je waarschijnlijk ook veel in teams moeten uitvoeren. Maar ja, als je aan iemand vraagt of diegene liever in een groep of alleen werkt, zal die persoon waarschijnlijk voor het laatste kiezen. Groepsopdrachten gaan namelijk meestal zo:

Je moet met minstens één persoon werken waar niemand ooit mee wil werken, om een reden. Je komt met een heel mooi plan, maar uiteindelijk moeten jullie 80% nog op het laatste moment doen. Meestal bestaat het plan uit het verslag in vieren verdelen, zodat er tot de laatste 24 uur geen samenwerken aan te pas komt. De Facebookchat van je opdracht is inmiddels een chaos en je mist de helft. Als je denkt dat je dan eindelijk klaar bent, is er altijd iemand die het idee nog helemaal wil omgooien. Als jij ‘s avonds het verslag in elkaar zet, moet je huilen om het slechte taalgebruik en ben je tot diep in de nacht bezig om alles aan te passen. Vervolgens lukt het niet om een datum voor de presentatie te prikken, omdat iedereen altijd druk is met sporten/Russische les/verenigingen. Uiteindelijk komt het allemaal goed, maar toch heb je weer een trauma opgelopen. En een week na de deadline begint het riedeltje opnieuw. 

Zonde! Ik merk namelijk echt dat ik wat leer van een goede samenwerking. Helaas kunnen die best zeldzaam zijn… Je groepje kun je dan niet meer veranderen, maar je manier van werken gelukkig wel! Vandaag geef ik na ruim zeven jaar ervaring (haha) mijn tips!

Bedenk of jij niet die irritante persoon bent

Geef toe: jij bent ook niet de perfecte teamgenoot. Ik heb het afgelopen blok nagedacht over mijn rol in de groep en daardoor probeer ik deze puntjes nu te verbeteren. En dat kun jij ook doen! Denk na over je sterke en zwakke punten, of vraag het aan vriendinnen met wie je wel eens hebt samengewerkt. Misschien ben je een te grote controlfreak, of toon je juist te weinig initiatief.

Soms kun je je heel erg ergeren aan bepaalde dingen die mensen doen, terwijl ze misschien helemaal niet doorhebben dat ze zo doen. Of misschien vinden sommige mensen jouw gedrag wel irritant. Jij hebt het gevoel dat je niets kan bijdragen omdat de rest veel te dominant is, terwijl zij dan weer vinden dat jij te weinig doet.

Want ook al zien we samenwerken vaak als een manier om iets sneller af te krijgen: het is daadwerkelijk de bedoeling dat je wat van elkaar leert!

Spreek af

Facebook, Whatsapp en andere communicatiemiddelen zijn ideaal om even snel een vraag te stellen, maar je hele project online doen is niet altijd een goed idee. Door een keer goed af te spreken en je plan uit te werken en af en toe even te praten over hoe het gaat, al is het in de les, heb je een veel beter beeld van de opdracht én het groepje.

Bovendien is afspreken een goede motivatie om je deel af te hebben. Je kunt daar moeilijk komen zonder voorbereiding.

Stel deadlines

Dit brengt me naar mijn volgende punt: deadlines maken! Het is slim om tijdens je eerste meeting een documentje te maken met een aantal deadlines. Deadlines zijn vooral heel fijn, want het is zeer vervelend dat degene die de introductie en conclusie moet schrijven tot het laatste moment moet wachten tot hij of zij aan de slag kan. Begin bij de week dat het af moet – een week en werk vanaf daar naar boven. Verdeel de taken en spreek data af waarop het literatuuronderzoek, de resultaten, de complete conceptversie etc. af moeten zijn.

Het is nog wel een trucje om te zorgen dat je je echt aan die deadlines houdt. Zorg dus dat er wat tegenover staat. Of zorg dat je op de dag van de deadline afspreekt, zodat je er niet onderuit kunt. Als dit werkt, weet iedereen waar hij of zij aan toe is en zorgt dit voor een goede basis.

Communiceer

Je werkt in een groep. Die groep is er niet alleen om het werk te verlichten, maar ook om elkaar te helpen. Volgens mij waren groepsopdrachten oorspronkelijk ook bedoelt om te leren communiceren, maar ehh… Goed. Zit je ergens mee? Vind je iets lastig? Of ben je het niet helemaal eens met wat iemand anders heeft gedaan? Zeg het dan! Dit kun je beter wel een beetje tactvol doen: wees dus op tijd en geef een suggestie voor verbetering, in plaats van alleen te roepen dat je iets stom vindt. Maar het is zonde om met een eindproduct te komen waar jij het niet mee eens bent.

Als het je niet lukt om het helemaal af te krijgen of je hebt even te veel dingen aan je hoofd: wees gewoon eerlijk! Mensen vinden het heus niet erg als je je niet aan alle afspraken kunt houden. In ieder geval is dat heel wat minder vervelend dan dat je niets zegt en half werk levert, of de deadline gewoon mist.

Gebruik Google Docs

Soms werk ik met mensen samen die nog nooit Google Docs hebben gebruikt. Hoe dan? Ik gebruik dit al sinds de vierde. Eerst vond ik het heel irritant (want dan ging iedereen toch door elkaar schrijven?) maar ik ben ooit overgehaald door een jongen uit mijn middelbareschoolklas en het is inderdaad écht handig. Je mailbox raakt niet meer overspoeld met dertien verschillende versies van de introductie, je kunt makkelijk bronnen met elkaar delen, elkaars werk meteen controleren als je even niets te doen hebt en alvast beginnen aan de introductie zonder te moeten wachten tot iemand zijn deel 100% af heeft. Daarnaast kun je opmerkingen toevoegen, waardoor je makkelijk vragen kunt stellen en suggesties kunt geven.

Let it go

En nog even een laatste tip: laat het los. Er zijn altijd succesvolle en minder succesvolle samenwerkingen. Soms gaat het een keertje kut en ben je veel te lang bezig met alles aanpassen terwijl de rest van je groepje zonder iets te zeggen naar bed is gegaan. Er kan ruzie ontstaan en het kan anders uitpakken dan je had verwacht. Dat is jammer, maar het is een groepsopdracht en je hebt nooit complete controle over hoe het zal gaan. Maak je er niet te druk om, en wacht het cijfer gewoon af. Volgend blok mag je weer drie nieuwe groepen maken.

Of ik samenwerken stom vind? Ik roep altijd van wel, maar met bepaalde opdrachten is het ook juist wel weer handig. Als de samenwerking succesvol is en iedereen ongeveer gelijk kan bijdragen aan het project, kijk ik er vaak met een goed gevoel op terug. Er zijn daadwerkelijk dingen waar ik buiten een goed eindresultaat ook andere dingen heb geleerd: nieuwe manieren om een goed stuk te schrijven, bijvoorbeeld. Helaas heb je niet altijd complete invloed op je groepje en kan het dus ook verkeerd uitpakken… ik denk dat het door die ervaringen komt dat ik altijd negatieve associaties krijg bij het woord samenwerken.

Wat is jouw ultieme samenwerkingstip?

9 Reacties

 • Beantwoorden
  Sonja
  12 november 2015 op 09:54

  Wat een goede en handige tips! Leuk idee ook! Samenwerken is wel echt een dingetje inderdaad, ik ben blij dat ik het met mijn studie niet zo super vaak hoef te doen. Ik hou er stiekem gewoon van om alles lekker op mijn eigen manier te doen. Maar toch kan samenwerken ook zeker wel leuk zijn, als het lekker loopt! Ik heb er echt hele verschillende ervaringen mee zelf. Wel sterk dat je eerste tip is om eens naar je eigen rol te kijken: inderdaad is die waarschijnlijk ook niet perfect.

  • Beantwoorden
   Lisa
   12 november 2015 op 23:10

   Aaah, jaloers! Ik heb er ieder blok wel meerdere, en nu dus vier. Al is eentje een partneropdracht en eentje met z’n drieën (waarbij ik ook nog eens met mijn beste studievriendinnen zit) dus dat is fijn.

 • Beantwoorden
  Marjolein
  12 november 2015 op 13:14

  Het lijkt alsof ik ineens overspoeld word met Google Docs. Ik had er namelijk nog nooit van gehoord, tot een week geleden, toen kreeg ik er ineens vijf keer in een week mee te maken. Ik heb het ook niet zo op groepsopdrachten, ik voel me vaak te verantwoordelijk. Maar ik had vorig jaar een chill groepje waar het altijd goed mee ging. En de tips die je geeft zijn helemaal waar!

 • Beantwoorden
  Dina
  12 november 2015 op 15:36

  Aaaargh als ik ergens een hekel aan had, waren het die groepsopdrachten waarbij je in een groepje werd ingedeeld en je dus niet zelf mocht kiezen met wie je ging samenwerken. :(

  • Beantwoorden
   Lisa
   12 november 2015 op 23:08

   Eigenlijk vond ik dat niet eens altijd even erg, haha. Ik ben echt héél slecht in voor mezelf opkomen waardoor ik vaak met de mensen die over zijn kom te zitten… ik kreeg er altijd stress van, en soms was het ook wel fijn om geen invloed te hebben want dan pakte het vaak nog beter uit ook…
   Maar ja, het was soms ook wel irritant, als je wel met iemand in de groep zat met wie je goed kon samenwerken. Wij moeten ook vaak “interculturele groepjes” maken terwijl het dan vaak de Nederlanders zijn die ik goed ken, zo stom is dat!

 • Beantwoorden
  charile
  12 november 2015 op 15:53

  Handige tips :)

 • Beantwoorden
  isabel
  13 november 2015 op 14:35

  Googledocs is echt een redder in nood als het gaat over samenwerken. ;)

 • Beantwoorden
  Linda
  14 november 2015 op 11:22

  Goede tips ja! Wij verdelen meestal de taken, stellen inderdaad een deadline en dan bespreken we hoe het gaat en stellen evt nieuwe deadlines voor nieuwe taken. De belangrijke dingen doen we samen en voor het inleveren lezen we elkaars stukken na. Werkt eigenlijk wel goed!

 • Beantwoorden
  Group projects | How To Student
  27 november 2017 op 00:10

  […] Loves, L. (2015, 12 oktober). Zo overleef je een groepsopdracht. Geraadpleegd van https://www.lisaloves.nl/2015/11/zo-overleef-je-groepsopdrachten.html […]

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.