Life improvement Mindstyle

Positief leven volgens een niet-zo-positief persoon

Hoe stom ik het ook vind om dit toe te geven: ik ben niet de meest positieve persoon die je ooit zult ontmoeten. Ik weet niet precies meer wanneer ik heb besloten dat ik dit wilde veranderen, maar op gegeven moment begon ik me steeds meer te ergeren aan negatieve mensen. Ik denk dat iedereen er wel een paar kent: van die mensen die de sfeer en jouw gemoedstoestand gewoon naar beneden brengen met hun geklaag. Heel eerlijk: dat deed ik zelf soms ook. Au. Ik hoef niet meteen het zonnetje van het gezelschap te zijn, maar een positievere instelling kan je denk ik heel wat verder brengen. Ik kán ook best een positief persoon zijn: het kost me gewoon net wat meer moeite dan blijven hangen in mijn negatieve gedachten. Dat is  natuurlijk al een pessimistische uitspraak (“ik kan het toch niet veranderen”), maar zo bedoel ik het niet helemaal. Er zijn gewoon mensen bij wie positief zijn net iets makkelijker komt aanwaaien. En hoewel ik daar duidelijk niet één van ben, doe ik wel hard mijn best.

Alleen… ik heb dus vaak helemaal niks aan die tips over positief zijn. Misschien werkt het voor optimistische mensen, maar ik word er vaak alleen maar chagrijnig van. Net als tips over uitstelgedrag en beter slapen trouwens, dus waarschijnlijk komt het gewoon omdat in zulke tips moeilijke dingen als heel makkelijk worden omschreven. En dan werken die tips dus alleen maar averechts. Vandaag deel ik dus mijn eigen lessen die ik heb geleerd in mijn reis naar een positiever persoon! 

Vermijd zo veel mogelijk negativiteit

Waarschijnlijk kennen we allemaal wel personen die eh… niet zo positief zijn. De sfeer naar beneden halen, zelfs. Zo veel klagen dat je er zelf ook een beetje chagrijnig van wordt. Nou, ik heb dus het gevoel dat ik daar als pessimistisch persoon extra gevoelig voor ben, of zo. Als ik eenmaal in een negatieve spiraal ben beland, kom ik daar moeilijk weer uit, en ga ik juist de dingen die me chagrijnig maken opzoeken, waardoor ik dus in een soort vicieuze cirkel beland. Daar bereik je natuurlijk helemaal niets mee.

Dus. Luister een vrolijk muziekje, in plaats van de zielige playlists op te zoeken. Lees geen discussies over vluchtelingen op Facebook. Blijf weg van mensen die je een slecht gevoel geven en ga naar buiten, of doe het gordijn dicht als het keihard regent.

Maar ik kan juist ook chagrijnig worden van superpositieve mensen, vooral op internet (ook al weet ik dat internet een heel vertekend beeld geeft, als je chagrijnig bent denk je daar niet aan), dus soms probeer ik social media ook een beetje te vermijden. Net als andere dingen die niet per se negatief zijn, maar me wel een slechter gevoel geven.

Laat het er zijn

Dit spreekt mijn vorige punt misschien een beetje tegen, maar dat is ook nodig. Het eruit laten is juist heel iets anders dan het loslaten. Dat is wat ik altijd riep, tot ik dat filmpje van Sanny zag. Laatst omschreef Iris dit ook nog heel mooi in een blogpost over positief zijn. Het eruit laten betekent dat je het gevoel toestaat, er even boos of verdrietig over bent, erover praat met anderen, erover schrijft of gewoon even over nadenkt. Natuurlijk kun je kleine dingetjes soms het beste gewoon loslaten, maar je wordt er op lange termijn echt niet beter van om alle negatieve gevoelens maar weg te wuiven. Ik heb dan juist het gevoel alsof ik mijn gevoelens opkrop in plaats van echt loslaat. Erken die negatieve gevoelens, en accepteer

Bedenk wat het je oplevert

Ik geloof niet in de wet van de aantrekkingskracht of zo, maar wat ik de afgelopen jaren wel heb gemerkt is dat een negatieve instelling je in ieder geval niets oplevert. Misschien heb ik op de harde manier geleerd dat door te denken dat je iets niet krijgt, je daar (misschien onbewust) ook naar gaat handelen. En ja, dan wordt je pessimistische gedachte dus ook werkelijkheid. Hoe vervelend dit ook is: het heeft me wel aan het denken gezet. Nu ga ik niet zeggen dat hetgeen dat ik daarna wél kreeg een resultaat was van mijn positieve gedachten, want dat weet je natuurlijk nooit, maar het kan vast geen kwaad.

Het is natuurlijk vervelend als je je ergens op hebt verheugd en je krijgt het niet. Dat is ook precies waarom ik soms zo pessimistisch denk: het is een vorm van zelfbescherming. Je hebt je er al op ingesteld, dus de klap is minder groot. Alleen uiteindelijk schiet je daar dus helemaal niets mee op. Het komt misschien minder hard aan, maar de teleurstelling blijft. Bovendien heb je een hele tijd negatief zitten doen, terwijl je in die tijd ook gewoon voorpret had kunnen hebben, of je energie gewoon in andere (leuke) dingen had kunnen stoppen.

En ook als je geen rekening hebt gehouden met een tegenslag: het gaat voorbij, en waarschijnlijk nog sneller dan je denkt ook.

Laat het over je heen komen

Zoals ik al zei, ga ik vaak van het slechtste uit. Nu is mijn houding 180 graden draaien en overal positief naar kijken wel even een stapje te ver. Dus doe ik het in kleine stapjes. Als ik niet goed weet wat ik van iets moet verwachten, probeer ik nu om er zo neutraal mogelijk mee om te gaan, in plaats van meteen van het slechtste uit te gaan. Ik zie het allemaal wel. Want als ik een ding heb geleerd van het negatieve denken is het namelijk wel dat alles altijd weer goedkomt.

Ik heb een hekel aan kleding kopen en kan bijna nooit iets vinden. Maar in plaats van dat te zeggen, denk ik: je gaat gewoon naar de stad, en dan zie je wel waarmee je thuiskomt. Dat is iets anders dan dan denken: yes, ik ga shoppen, en dan kom ik met allemaal nieuwe dingen thuis, want dat werkt dus juist niet.

Onthoud waar je gelukkig van wordt

Er zijn een paar dingen die me iedere keer weer beter laten voelen. Nadat ik mezelf toestemming heb gegeven om een avondje chagrijnig in bed te liggen en een vriendin te appen met al mijn geklaag, en het negatieve dus eigenlijk heb geaccepteerd, is het weer tijd om uit die spiraal te komen. Soms is het na een leuke avond met vriendinnen weer goed, soms duurt het ietsje langer. Dan probeer ik gewoon lief voor mezelf te zijn. Niet door mezelf in mijn bed te laten liggen en series te kijken, maar juist door dingen te doen, lekker eten voor mezelf te maken en op tijd naar bed te gaan. Dingen waar ik voldaan van raak, dus. En dan zijn die negatieve gevoelens zo weer weg!

Bloggen

Dit klinkt misschien gek, maar ik denk dat bloggen me op één of andere manier een positiever persoon heeft gemaakt. Een beetje geklaag komt eruit voordat je het doorhebt, maar met bloggen denk je toch wat meer na over wat je schrijft en uiteindelijk online zet. Je vraagt je toch automatisch af of mensen wel op dat bericht zitten te wachten, en ik pas dat ook steeds meer toe op het echte leven. Ik kan inmiddels een heel boek schrijven over bloggen als vorm van self help denk ik, haha.

Het gaat langzaam, maar ik merk dat mijn dipjes steeds korter worden en dat ik me steeds meer open durf te stellen voor positieve gedachten. Iris zei in haar blogpost dat je door positief te leven in een soort opwaartse positieve spiraal kunt komen, en daar gaan we nu voor!

Ben jij een optimist of een pessimist? En wat haalt jou weer uit een dip?

 

8 Reacties

 • Beantwoorden
  Dina
  9 februari 2016 op 14:50

  Yay voor jou! Laat de positiviteit maar komen!

 • Beantwoorden
  Marjolein
  9 februari 2016 op 15:09

  Super goed dit artikel! Verder weer ik niet zo goed wat ik erover moet zeggen want het is gewoon helemaal waar wat je allemaal schrijft. En goed bezig dat je wil proberen je gedachten iets meer naar de positieve kant te brengen :)

 • Beantwoorden
  Sonja
  9 februari 2016 op 15:22

  Wat mega goed dat je dit gewoon durft toe te geven! Er zit best wel een taboe op niet-positief zijn, heb ik altijd het idee. Maar negatieve gevoelens meteen wegdrukken is volgens mij ook echt niet de oplossing. Af en toe ben ik wel jaloers op die altijd maar positieve mensen, maar ik geloof toch dat je het voor een groot deel ook zélf in de hand kan hebben. Klinkt alsof jij er heel goed mee bezig bent en al veel over jezelf te weten bent gekomen:) Voor mij werkt het om gewoon mezelf éven “negatief” te laten zijn, een avondje lief te zijn voor mezelf ofzo. En dan snel weer met lieve vriendinnen afspreken en een leuke tijd hebben: dan vergeet ik m’n negatieve gevoelens vaak als vanzelf weer.

 • Beantwoorden
  Beau
  9 februari 2016 op 15:51

  Ik snap helemaal wat je bedoelt! Ik vind sommige bloggers zo eng positief, dat ik ze uit mijn lijstje heb verwijderd. Kan ik ook niet altijd even goed tegen. En bloggen is inderdaad een héle goede self help ;)

 • Beantwoorden
  Maaike
  9 februari 2016 op 21:34

  Goed artikel! Ik weet eigenlijk niet meer wat of ik nou positief of negatief ben, haha. Ik denk dat ik in essentie wel vaak van het goede uitga en ik ben ook vaak wel vrolijk, maar ik bedenk ook héél vaak doemscenario’s. Wat dat betreft is dat over je heen laten komen wel een goede voor mij. En yay voor bloggen natuurlijk! Maar goed, soms is lekker klagen ook gewoon heel leuk, haha.

 • Beantwoorden
  Week report #11 - Streets Ahead
  10 februari 2016 op 16:01

  […] mooi artikel: positief leven volgens een niet-zo-positief persoon. Hoe kun je een positievere instelling krijgen als je het vaak pessimistisch inziet? Check deze […]

 • Beantwoorden
  Myrthe
  11 februari 2016 op 13:22

  Wat een onwijs goeie tips! Heel fijn om het ook eens te horen van een wat minder positief persoon die ook niks heeft aan al die neppe positiviteit tips (like me!). Onthouden waar je gelukkig van wordt is een hele goeie, ik probeer dan momenten te herinneren waarin ik heel gelukkig was en waar ik heel positief was, waardoor ik wat meer zin krijg in dingen en wat positiever wordt :) Heel grappig dat bloggen jou daarbij helpt! Laat alleen maar zien dat je daar heel blij van wordt lijkt mij ;)

 • Beantwoorden
  Vivian
  15 februari 2016 op 15:34

  Mooie punten! Ik ben zeker wel positief ingesteld, maar op zo’n manier dat ik het ook volkomen oké vind als het af en toe eventjes niet lukt om positief te zijn.

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.