Canada My life Personal Studentenleven

Ik ga naar Canada! En nu?

Het voelt ergens best stom, om een update te schrijven over iets waar nog niet heel veel vordering in zit. Toch wilde ik graag mijn gedachten even ordenen en bij mij werkt het dan het beste om gewoon te gaan schrijven. Daarnaast wil ik jullie graag meenemen met mijn avonturen in Canada en daar hoort de reis ernaartoe natuurlijk ook bij. Dus vandaag: een update over Canada! 

Ga ik dit echt doen? Op het ene moment vertel ik vrolijk aan iedereen dat ik in Canada ga studeren, maar een moment later word ik overspoeld met het gevoel: shit, ik ga dit echt doen. En het zijn vier maanden, maar weet je hoe veel er kan gebeuren in die tjid? Ik word steeds vaker geconfronteerd met dingen die ik misloop als ik daar ben. En ook al zijn die dingen echt niet zo leuk als in freaking Canada studeren: ik ga toch echt weg.

Regelen

De voornaamste reden waarom ik het nog niet helemaal besef, is dat het allemaal zó lang duurt. Na een paar weken zonder bericht heb ik mijn exchange coördinator gemaild die nog een keer contact heeft opgenomen met mijn universiteit. Toen moest ik een formulier invullen en nu wordt mijn aanmelding pas vanaf deze week in behandeling genomen. Pas als ik mijn bevestiging heb kan ik mijn vlucht boeken en housing en dergelijke regelen.

Dat betekent niet dat ik ondertussen stilzit! Ik ben de papieren bij elkaar aan het zoeken zodat ik die zo snel mogelijk kan laten tekenen (volgens mij ben ik daar zelfs al een beetje laat mee), ik kan mijn transcript aanvragen en vakken uitzoeken. Ik probeer toch nog een beurs te krijgen en maak mijn financiële plan opnieuw, want mijn housing valt dus nóg duurder uit. Ook ben ik alvast een lijstje aan het maken van dingen die ik nog wil doen voordat ik vertrek. Mijn ogen opnieuw laten meten, bijvoorbeeld. En mijn laptop backuppen. Van die dingen die je eigenlijk sowieso moet doen, maar nooit doet. Tot het straks vierenhalve maand niet kan.

Oké, Lisa… maar hoe zat het ook alweer?

Ik wist al voordat ik deze studie begon dat ik een semester naar het buitenland wilde. Mijn studie is al internationaal en het wordt erg gestimuleerd om op exchange te gaan, maar ik wil het zelf ook gewoon heel graag. Afgelopen winter heb ik me aangemeld en ik werd uiteindelijk geselecteerd voor mijn eerste keuze: Western University in London, Ontario, Canada! Ik ga vanaf september tot en met december voor 30 studiepunten (mijn minor en verder keuzeruimte binnen mijn studie, dus vakken binnen media en communicatie) halen.

Ik heb de universiteit vooral gekozen voor het aanbod aan vakken. Ik wist al dat ik naar Canada wilde, dus was het een kwestie van de leukste universiteit kiezen. Western heeft een hoop leuke vakken, de accomodaties worden goed beoordeeld en het is ook nog eens één van de grootste party-universiteiten in Canada, woehoe (grapje. Maar ik ben wel benieuwd). Ik heb een hoop info opgezocht en Youtubefilmpjes gekeken en bij Western kreeg ik gewoon het gevoel dat het klopte.

Western University ligt in London (lekker verwarrend, maar ik ga dus niet naar Engeland), een plaats met 300,000 inwoners, twee uur rijden vanaf Toronto. London ligt in de snow belt, wat betekent dat het vanaf oktober/november nogal gaat sneeuwen. Echt iets voor mij, haha. Het is de geboorteplaats van Rachel McAdams, Ryan Gosling en Justin Bieber en er zijn blijkbaar heel veel parken. Het is vooral de universiteit die de stad levend maakt en het lijkt me echt leuk om eens in een studentenstad te wonen!

Reisplannen

Het belangrijkste wat ik dus nu nog niet kan, is vliegtickets boeken. Ik wil dus écht eerst die bevestiging hebben dat ik ben toegelaten. Maar dan nog is vliegtickets boeken nog best lastig. Ik weet nog niet wat ik ga doen als ik klaar ben met studeren, maar ik weet wel dat ik nog even wil blijven om wat rond te reizen. Alleen die plannen zijn er nog niet, ik weet niet wie er met me mee zou willen en… het sneeuwt overal, wat niet iedere plek even geschikt maakt. Bovendien wil ik niet terug naar London vliegen om naar Nederland te kunnen. Ik moet dus nu kiezen: boek ik een rondreisticket, een retourtje Toronto (maar hoe kom ik dan in London?) of een enkele reis? Natuurlijk kan ik altijd nog omboeken, maar ik kan niet zo goed tegen die onzekerheid, haha.

Ik ga dus sowieso naar Toronto, Ottawa en Niagara Falls, maar wil ook een paar mooie parken zien (en stiekem ook het noorderlicht) en hopelijk nog naar Montreal en Quebec. Ergens wil ik ook een tripje naar New York boeken, want het kriebelt toch wel weer om terug te gaan. Mijn moeder en oom zijn er in oktober en een vriendin van me studeert daar dan ook, dus ik heb genoeg redenen om te gaan. Een studievriendin van mij studeert dan in Waterloo waar tevens het grootste Oktoberfest van buiten Duitsland is. En vanaf Canada kom je ook heel makkelijk in Cuba (dat is ons backupplan als het te hard sneeuwt, haha). Kortom: vierenhalve maand is veel te kort!

Wonen

Ik weet nu zeker dat ik graag op de campus wil wonen. In een dorm, dus. Met een kamergenoot en een badkamer die je met heel veel mensen deelt. En een meal plan, dus niet zelf kiezen wat je eet. Ik heb de menu’s bekeken en het ziet er allemaal goed uit (ook qua vegetarische en veganistische opties) en het geld dat ik niet opmaak krijg ik terug, al betaal je dus al wel heel veel servicekosten. Maar voor de volle experience lijkt het me toch wel heel leuk om op de campus te wonen en dit is wel een kans die je maar één keer in je leven krijgt. Het is duur, en dat is een understatement, maar ik vind het wel een fijn idee dat ik al een kamer heb en niet nog op zoek hoef als ik daar ben. Ik ben echt heel benieuwd hoe het is! Nu maar hopen dat ik dus daadwerkelijk een kamer op de campus toegewezen krijg.

 

Dus nu… wachten. Weer door die ellendige vakkencatalogus scrollen (waarom is een overzichtelijke website met handig filtersysteem maken zo moeilijk?). Door de Lonely Planet bladeren en alle dingen opschrijven die ik wil zien. Aftellen. Me druk maken over hoe ik ooit voor vier maanden spullen in een koffer ga proppen. Onderhuurders voor onze kamers zoeken. Maar vooral: heel veel voorpret hebben. Want wát heb ik er zin in!

Is er nog iets specifieks dat jij graag wil weten over studeren in het buitenland of heb je een onderwerp waar je graag een blogpost over wil zien? Ik weet niet zo goed wat leuk is om te delen en wat niet, dus laat het me weten! 

8 Reacties

 • Beantwoorden
  Charile
  19 april 2016 op 06:41

  Wat ontzettend tof om te lezen! Heel veel succes met alles :)

 • Beantwoorden
  Soesja
  19 april 2016 op 13:44

  Ik vind dit zooo leuk om te lezen, het is zo herkenbaar! Dus ga vooral door met dit soort updates schrijven, haha. De voorpret, de stress: het hoort er allemaal bij. Maar Canada is fantastisch, de mensen zijn ongelooflijk aardig en op een campus wonen is een geweldige ervaring, ik weet zeker dat je het zó te gek gaat hebben!

  • Beantwoorden
   Lisa
   22 april 2016 op 12:10

   Zo excited ajteawrekjt (als ik er even doorheen zit ga ik gewoon al jouw blogs teruglezen en dan weet ik zeker dat ik meteen weer zin heb, haha)

 • Beantwoorden
  Beau
  19 april 2016 op 14:20

  Ah echt zo leuk! Ik ben benieuwd naar nog meer updates, als je mij maar niet te gestrest maakt want dat ben ik dus nog helemaal niet :p

  • Beantwoorden
   Lisa
   22 april 2016 op 12:09

   Ik ga mijn best doen! Ik ben ook nog helemaal niet gestrest maar soms heb ik even zo’n momentje dat het me een beetje overvalt, haha.

 • Beantwoorden
  Linda
  20 april 2016 op 13:55

  Zo gaaf! Je gaat het vast héél geweldig vinden! Ik ben wel benieuwd wat je van de sneeuw gaat vinden, want volgens mij kan dat nogal heftig zijn daar haha! Oh enne als je moet kiezen Montreal of Quebec dan zou ik Quebec aanraden, heel ouderwets schattig stadje, Montreal vond ik minder sfeer hebben.

  • Beantwoorden
   Lisa
   22 april 2016 op 12:09

   Haha ja, ik volg Buzzfeed Canada op Facebook en daar zag ik afgelopen winter toch foto’s voorbij komen… Maar we gaan het allemaal meemaken! En, thanks voor de tip!

 • Beantwoorden
  Marjolein
  22 april 2016 op 08:33

  Super leuk dat je ons meeneemt met je voorbereidingen. Ik kan me voorstellen dat dit ook voor jou een perfecte manier is om alles op een rijtje te hebben. Het blijft echt SUPER tof dat je daarheen gaat :)

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.