Bloggen other

Zo kom je uit je blogdip

Ik weet niet wat het is, maar ik zit in een blogdip. En dit is niet de eerste keer. Volgens mij heb ik de afgelopen twee jaar vaker in een blogdip dan in een blogflow gezeten en langzamerhand wordt dat dus wel een beetje vermoeiend. Zeker omdat ik geen zin heb om wéér een blogpost te typen over dat ik in een blogdip zit. Niet alleen omdat ik mezelf dan weer aan het herhalen ben: ik ben de laatste tijd wel meerdere blogposts tegengekomen van mensen die er last van hebben. Dus in plaats van een nutteloos artikel deel ik vandaag mijn tips om weer uit die blogdip te komen!

Stap 1: sluit je computer af

Echt, het ergste wat je kunt doen als het bloggen even niet lukt, is op internet blijven rondzoeken naar inspiratie. Of op social media blijven hangen. Ik word dan alleen maar nog gefrustreerder omdat het niet lukt en ga mezelf vergelijken met anderen. Bovendien werkt inspiratie zoeken in het geval van een echte blogdip toch nooit.

Ik vind het tijdens een blogdip dus fijn om even terug naar de tekentafel te gaan en op papier te brainstormen, zonder afleiding van het internet. Verder probeer ik zo min mogelijk negatief te zijn over het internet op internet, maar soms is het even nodig.

Dus, zet je computer uit. Ga naar buiten. Laat je blog een dag (of twee, of drie even los) en je social media ook, als je het gevoel hebt dat social media je blogprestaties belemmeren ten minste. Als het weer gaat kriebelen om blogjes te typen: pak in plaats van je laptop een stuk papier en een pen/potlood/stift.

Stap 2: ga op zoek naar de oorzaak

Ik heb de afgelopen tijd goed nagedacht over de oorzaak van mijn blogdip. Of mijn serie aan blogdips dus. Ooit, toen mijn blog groeide en vooral toen het aantal blogs in Nederland heel hard groeide (twee jaar geleden? Drie jaar geleden? Waar gaat het heen met de tijd) begon ik met regeltjes stellen. Boekreviews leest bijna niemand, dus waarom zou ik die nu nog posten? Van beauty heb ik geen verstand, en er zijn genoeg blogs met meer expertise die over bloggen schrijven, dus dat onderwerp kan ik beter skippen. En op random updates over mijn niet-zo-interessante leven staat al helemaal niemand te wachten, dus buiten mijn fotodagboekjes kan ik die het beste zo veel mogelijk vermijden. 

En ja, dan blijft er niet heel veel meer over natuurlijk. Ik wil schrijven over mindstyle en nuttige tips delen, maar ik kan simpelweg niet twee tot vier van zulke blogs maken als de tips ook nog origineel moeten zijn en mijn artikelen een persoonlijke insteek moeten hebben, zonder té veel weg te geven. Kortom: ik denk er veel te veel over na. Op die manier wordt het een te grote barrière om zo’n blogpost te maken. En dan gebeurt het dus ook niet. Als ik in de flow zit lukt het me wel, maar ik kom dus alleen in die flow als ik ook over andere dingen post die ik leuk vind.

En waarom heb ik die regels? Ik kan doen wat ik wil met mijn blog en verdien er ook geen geld mee. Mijn blog heet letterlijk Lisa Loves. En ik laat mezelf niet eens schrijven over waar ik van hou (dat is niet beauty trouwens, maak je geen zorgen). Dat slaat helemaal nergens op, eigenlijk. Laatst las ik dit krachtige artikel van Lianne: You don’t have to do anything. En als ik ziel vervang door blog, komt dat wel redelijk in de buurt met wat ik op dit moment met mijn blog zou moeten doen.

Dus: ga op zoek naar de oorzaak. Dat kan simpel zijn: misschien ben je je layout zat of passen de onderwerpen waar je over schrijft niet meer zo goed bij wie je bent als persoon. Misschien vergelijk je je te veel met anderen of ben je niet tevreden over je fotografie.

Stap 3: Bedenk hoe je bloggen weer leuk kunt maken (en voer dat uit)

Als je het probleem achter je blogdip hebt gevonden, is het al een stukje minder moeilijk om er weer uit te komen. Of in ieder geval om een oplossing te vinden. Als je de onderwerpen van je blog niet meer bij je vind passen, is het dus tijd om te kijken naar wat je wel aanspreekt. Als je je layout niet meer leuk vind, moet je misschien eens op zoek naar een nieuwe. Een oplossing verzinnen is natuurlijk een heel stuk makkelijker dan die oplossing daadwerkelijk uitvoeren, maar het is een eerste stap.

Ik vind bloggen niet meer zo leuk omdat ik te veel regels voor mezelf heb gemaakt. De oplossing zou dus zijn om die regels af te schaffen en gewoon weer lekker te bloggen zoals ik drie jaar geleden deed. Helaas blijf ik een beetje een perfectionist en wil ik dus niet alles zo maar op mijn blog hebben. Daar moet ik dus nog een beetje een balans in vinden. Ik ga écht niet iedere week random feitjes over mezelf delen, maar ik kan best eens wat vertellen over wat er speelt in mijn leven. Voor mij gaat het dus denk ik vooral over balans vinden. En ik denk dat het op dit moment geen zin heeft om er nog langer over na te denken, maar dat ik gewoon een tijdje moet gaan schrijven over de onderwerpen waar ik graag wat over kwijt wil.

Denk dus kritisch na over hoe je bloggen weer leuk kunt maken voor jezelf. En zet dan de eerste stap om het daadwerkelijk te doen. Spit een fotografieblog uit en ga oefenen met je camera. Installeer een nieuwe layout of schrijf eens over compleet iets anders. Ja, het is eng om nieuwe dingen te proberen, zeker als je al een tijdje op een bepaalde manier bezig bent. Maar als het je uiteindelijk uit je blogdip helpt, is het het zeker waard.

Lees ook: 4x jouw twijfels en angsten bij het bloggen omzetten in iets positiefs. Een blogpost van Deisy over hoe je om kunt gaan met negatieve gedachten tegenover het bloggen.

 

Stap 4: ga brainstormen

Als je het gevoel hebt dat je weer verder kunt met je blog (door je nieuwe layout/nieuwe focus/etc.) is het tijd om nieuwe ideeën voor blogposts te gaan verzinnen. Dit vind ik altijd het allerleukste onderdeel. Het voelt gewoon heerlijk om al mijn ideeën op een stuk papier te kladderen. Tijdens het brainstormen kan ik mijn gedachten opzij zetten en gewoon alles opschrijven wat in me opkomt. Dat leidt tot een heleboel onzinideeën en negentig procent kan ik uiteindelijk weer doorstrepen, maar het helpt wel. In die onzinideeën zit altijd iets wat wél bruikbaar is voor een eventuele blogpost.

Ik heb verder niet echt een goede strategie voor brainstormen. Soms doe ik het heel netjes met een idee erachter. “Wat wil ik bereiken met mijn blog?” Bijvoorbeeld. Of ik schrijf ideeën op per categorie. Maar juist in het geval van een blogdip moet je even niet zo groot denken. Het belangrijkste is dat je je plezier in en energie voor het bloggen terugkrijgt, en door meteen zo groot te denken werk je dat alleen maar tegen.

Stap 5: open een nieuw concept

Nu is het tijd om je laptop weer open te klappen en een blog te gaan schrijven. Dat is lastig en misschien staat je hoofd er nog niet helemaal naar. (Als het nog niet lukt, wacht gewoon nog even, of ga nog even lekker door met brainstormen) Maar echt. Het is zo’n grote opluchting als je uiteindelijk weer eens iets hebt geschreven.

En dan nog iets: je hoeft geen perfecte comeback te maken. Een persoonlijke update, een lijstje met favorieten (of favoriete blogposts) van de afgelopen tijd of een overzichtje met Instagramfoto’s werkt ook. Juist door zoiets te schrijven kom je weer terug in de blogflow, en dan gaat het vanzelf weer makkelijker!

Nog wat losse tips

Ben je er nog steeds niet helemaal uit of heb je gewoon een mini-blogdipje en niet de behoefte om alles helemaal om te gooien? Ik heb ook een aantal losse tips.

Zoek nieuwe inspiratiebronnen 

Misschien heb jij je vaste inspiratiebronnen, zoals Instagram, Pinterest of van die lijstjes met x ideeën voor blogposts. Maar er is zo veel meer! Voer een goed gesprek, lees een boek, ga naar buiten of denk na over een aantal sterke blogposts die je de afgelopen tijd hebt gelezen en reflecteer daarop. Zoek in je statistieken of archief naar blogposts die heel succesvol waren of die jij heel leuk vond om te schrijven. Zoek een mooie foto die jij hebt gemaakt en verzin daar een verhaal bij. Misschien lijken de onderwerpen waar jij je veel mee bezighoudt blogwaardig, maar ik geloof dat iedere gedachte een potentiële blogpost is.

De schrijf-een-paginamethode

Soms heb ik wel onderwerpen, maar lukt het me gewoon even niet om te schrijven. Soms helpt het dan gewoon om een worddocumentje te openen en een pagina vol te schrijven over de dingen die ik kwijt wil. Niet nadenken, niets deleten en niets anders doen voordat die pagina vol is. Ik doe ook wel eens een persoonlijke update over wat grotere ontwikkelingen in mijn leven. Dit is eigenlijk hetzelfde idee, alleen komt het niet op mijn blog terecht. Dat betekent dat ik niet hoef na te denken over wat ik schrijf en hoe ik het schrijf en dat is soms gewoon heerlijk. 

Praat er met iemand over 

Het is mijn blog en ik doe alles alleen. Dat betekent echter niet dat ik altijd alles maar alleen op moet lossen. Soms helpt het om je gedachten en twijfels met iemand te delen. Die persoon kan altijd met nieuwe inzichten of ideeën komen en je uit je eeuwige gedachten en twijfels halen.

Het kan verfrissend zijn om met iemand buiten het blogwereldje te praten, maar dat vind ik wel lastig. Ik heb dan toch het idee alsof ze niet helemaal begrijpen waar ik het over heb, haha (of ik moet gewoon te veel uitleggen). En juist andere bloggers hebben waarschijnlijk hetzelfde meegemaakt als jij. Als je bloggers kent met wie je kunt afspreken voor een kop koffie is dat natuurlijk perfect, maar anders zijn er altijd nog Facebookgroepen en Twitterchats. (Oh en trouwens, als je al een tijdje wat contact hebt met een blogger is het echt niet vreemd om wat af te spreken. De meeste bloggers vinden dat alleen maar leuk!)

Doe wat werk achter de schermen

Verander je layout (ook als dat niet de hoofdoorzaak is van je blogdip), experimenteer met fotografie, lees een boek over bloggen, geef je social media/about page een update, ruim je Bloglovin’ op of werk aan je SEO. Zo hoef je niet te schrijven, maar raak je ook niet helemaal vervreemd van je blog. Want hoe langer je je WordPress ontwijkt, hoe moeilijker het wordt om weer te beginnen.

En if everything else fails: gun jezelf gewoon even blogpauze. Tijd om na te denken, of tjid om juist helemaal even niet aan je blog te denken. Over een tijdje komt die nieuwe energie echt wel.

Zo. Door deze blogpost heb ik mijn eigen ideeën wel een beetje tegengewerkt. Niet te moeilijk beginnen. Uiteindelijk zijn we een paar uur en achttienhonderd woorden verder. Ik hoop dat deze blogpost het begin van het einde van mijn blogdip is en ik snel weer inspiratie heb om leuke blogjes te gaan schrijven. En voor jullie geldt natuurlijk hetzelfde!

Heb jij wel eens last van een blogdip? Hoe ga je ermee om? 

3 Reacties

 • Beantwoorden
  Soesja
  17 april 2016 op 12:49

  Interessante post, ik heb hem van begin tot einde gelezen! Ik herken het gevoel wel heel erg, al gaat het de afgelopen maand bij mij best wel goed. Wat bij mij altijd helpt als ik even geen artikel weet is inderdaad gewoon niet te moeilijk doen en mezelf afvragen “waar ben ik de afgelopen tijd mee bezig geweest?” Het gewoon heel dicht bij mezelf houden, dan kom ik uiteindelijk altijd wel ergens op uit!

 • Beantwoorden
  Maaike
  17 april 2016 op 20:03

  Betekent dit dan ook het einde van jouw blogdip, haha? Hoe dan ook: met brainstormen verzin ik altijd vet veel blogposts, maar een dag later vind ik ze allemaal stom, dus ik geloof niet dat dat de beste oplossing is voor mij. Ik merk wel dat brainstormen met iemand anders altijd helpt, maar als ik met iemand afspreek om te brainstormen, komt het er nooit van, haha. Wel een fijne blogpost trouwens!

 • Beantwoorden
  Vivian
  22 april 2016 op 15:20

  Goed stuk! Ik kan me goed vinden in deze tips, dat van het ”pagina vol schrijven” heb ik nog nooit zo bedacht maar ga ik ook eens uitproberen!

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.