Books Life improvement Lisa loves Mindstyle

Review: The Happiness Project

Happiness project

Een tijdje geleden las ik The Happiness Project van Gretchen Rubin. Ik weet niet precies waarom ik het kocht, maar het gebeurde in ieder geval in een opwelling. Van de verhalen van anderen, of überhaupt grote hypes, word ik in eerste instantie niet echt warm, maar uiteindelijk wel erg nieuwsgierig. Dus kocht ik dit boek van een vrouw die een jaar besteedde aan het vergroten van haar geluk. In deze blogpost deel ik een review en mijn bevindingen.

Het boek

The Happiness Project is het verhaal van Gretchen Rubin, die een jaar van haar leven besteedde aan gelukkiger worden, omdat ze merkte dat het leven voorbij vloog en ze geen tijd had om stil te staan. Ze maakte haar eigen Happiness Project. Een Happiness Project is een project (goh) van een jaar waarin iedere maand een bepaald thema bekend staat, zoals relaties, vitaliteit of vrije tijd. Iedere maand had ze een aantal doelen of plannen waar ze aan werkte, zoals rotzooi opruimen, zingen in de ochtend en om hulp vragen. Natuurlijk neem je iedere maand ook de dingen van voorgaande maanden mee.

Een Happiness Project is iets persoonlijks en met dit boek probeert ze jou te inspireren om een eigen project te beginnen. Er staan wel wat tips voor je eigen project in, maar dat zijn echt maar een paar pagina’s. Een gemiste kans! Wellicht kan haar site je beter helpen.

Het boek is verder aangevuld met een hoop anekdotes en quotes (serieus, ik moet ook beter quotes gaan verzamelen) en wat oppervlakkige informatie uit onderzoeken. Aan het einde van het boek staat wel een lijst met onderzoeken en boeken over geluk, interessant dus als je wat meer diepgaande kennis wil!

Review

Ergens vond ik het best vervelend dat het boek vanuit haar perspectief was geschreven. Ze was er klaar mee om griffier te zijn, dus stopte ze ermee om te gaan schrijven en een jaar lang aan haar eigen geluk te werken. Hartstikke leuk, maar hoe realistisch is dit nou? Het boek was een beetje een ver-van-mijn-bedshow. Even een voorbeeld: Gretchen voelde zich ongelukkig, dus kocht ze een geurkaars die omgerekend meer dan veertig euro kost. Dit werd een beetje onhandig gebracht: alsof iedereen dat zou moeten doen. Bovendien is het wel een tikje narcistisch om een heel boek aan je eigen geluk te besteden, maar goed. Misschien moet ik dat als persoonlijke blogger wel helemaal niet zeggen, haha.

Aan de andere kant geef ik haar groot gelijk. Iedereen heeft het recht om aan zijn of haar eigen geluk te werken. Ook als je met je gezonde gezin, goed contact met familie en vrienden en voldoende geld in een appartement in Manhattan woont. Dat je een ogenschijnlijk perfect leven hebt, betekent nog niet dat je ook echt gelukkig bent. Ze had alleen ietsje meer aandacht kunnen besteden aan dat wat zij doet, niet voor iedereen haalbaar is. Hierdoor, en omdat ze gewoon in een hele andere levensfase zit (met een appartement, man en kinderen), kon ik me niet echt met haar identificeren. Ze is een erg extravert persoon en het boek gaat ook veel over relaties en nieuwe mensen ontmoeten, wat voor mij echt totaal niet nodig is.

Een ander probleem is dat dit boek heel makkelijk wegleest, terwijl dat juist niet zo handig is. Ik denk dat je juist tussen de regels door moet lezen om er echt wat uit te kunnen halen. Het is een persoonlijk verhaal, maar wel eentje vol met interessante quotes, algemenere regels en concrete tips. Je moet niet proberen de auteur te volgen want een Happiness Project is iets heel persoonlijks en veel van haar dingen zou ik nóóit doen. Je kunt hier echter wél een heleboel inspiratie uithalen: voor je eigen Happiness Project, maar ook in het algemeen.

Nog even een sidenote over de Nederlandse vertaling: niet doen. Dat zeg ik niet alleen omdat ik Nederlandse vertalingen op zich al lelijk vind: het is gewoon echt heel slecht vertaald. Er zitten een hele hoop dat-alsconstructies en andere grammaticafouten in. Misschien moet ik ook maar gewoon blij zijn dat de Nederlandse versie niet “Het Geluksproject” heet, haha.

Eigenlijk is mijn conclusie bij alles hetzelfde: ga er kritisch mee om. Toch geloof ik dat het bij dit boek extra belangrijk is. Sommige stukken heb ik echt vol ergernis gelezen, omdat ze gewoon geen toepassing op mijn leven hebben en omdat het boek verder niet echt een toevoeging is voor je algemene kennis of begrip voor anderen. Of ik het zou aanraden? Hm. Verwacht niet dat je na dit boek gelukkiger wordt, maar het was wel verhelderend en het is ook geen duur boek.

Wat ik leerde

Zoals ik al zei, moet je echt kritisch kijken naar wat voor jou van toepassing is. Ik voel bijvoorbeeld totaal geen behoefte om iedere ochtend te zingen onder de douche of een verzameling te beginnen. Toch stonden er een hoop grappige en interessante gewoontes/doelen in en ook een hoop fijne inzichten. Om dat te illustreren heb ik drie voorbeelden gekozen.

Iets doen is belangrijker dan hoe goed je het doet

“Don’t let the perfect be the enemy of the good” – Voltaire

Dit weet ik heus wel, alleen als ik eenmaal bezig ben, vergeet ik het wel eens. Dus hoe vaker ik dit lees, hoe meer het (hopelijk gaat doordringen). Perfectionisme weerhoudt me ervan om te beginnen. En dan wordt het zo’n grote drempel, dat je het maar helemaal niet meer doet. En dat is zonde. Want iets doen is beter dan niets doen. En het goed doen is nog beter dan iets doen, maar als het daardoor niet meer lukt, bereik je uiteindelijk niets.

Ik moet deze quote echt inlijsten, jongens. Misschien gaat hij na 200 keer een keer doordringen.

 Doen wat je leuk vindt

In plaats van wat je denkt dat je leuk vindt.

“Ik heb een voorstelling van wie ik zou willen zijn en dat verdoezelt mijn begrip van wie ik werkelijk ben.”

Ik hou van lezen. Maar het allermeest hou ik van young adult boeken. Daar zit wel enigszins diepgang in, maar het is bepaald geen literatuur. Ik dwing mezelf vaak om serieuzere boeken te lezen, maar ik kom er vaak moeilijk doorheen, en als ik een literatuurboek heb gelezen heb ik weer behoefte aan iets lichts. Ik heb lijsten met films die ik nog wil kijken en dingen die ik nog “moet” doen. Maar wat nou als ik daar helemaal geen zin in heb? Misschien is het een verrijking voor mijn leven om een bepaalde plek te bezoeken en moet ik die classic gelezen hebben, maar uiteindelijk is het voor je geluk het belangrijkst om te doen wat je écht leuk vindt.

Geld uitgeven aan je eigen geluk

Vooral het hoofdstuk over geld vond ik verrassend interessant. Het ging natuurlijk over de kwestie “geld maakt niet/wel gelukkig”, maar vooral over hoe je geld op zo’n manier kunt gebruiken dat je er gelukkiger van wordt. Door geld te investeren in familie en vrienden bezoeken en samen te lunchen, of door dingen te kopen die je vaak gebruikt maar waarvan je het eigenlijk zonde vindt om geld aan te besteden. Voor mijn zijn dat zwarte basic hemdjes die ik onder álles draag, bijvoorbeeld. En in plaats van je iedere keer weer te ergeren aan je tekort aan wasknijpers, kun je ook gewoon voor een euro een pak extra wasknijpers kopen. Het is goed om zuinig te zijn, zeker nu ik zo veel mogelijk geld opzij zet voor Canada, maar het moet ook niet ten koste gaan van je eigen geluk.

Dit zijn zo maar even drie inzichten die ik er zelf uithaalde en mij, nu ik twee weken later deze review schrijf met een minimale hoeveelheid aantekeningen, zijn bijgebleven. Misschien lees ik het later nog eens en vallen dan weer hele andere dingen mij op!

Wil ik zelf een Happiness Project doen?

Nou, nee. Ik denk dat het voor mij averechts werkt om er zó continu mee bezig te zijn. Ik merk dat ik juist het plannen maken, doelen stellen en continu reflecteren een beetje los moet laten. Misschien een beetje tegenstrijdig met wat ik normaal op mijn blog zeg, maar dat doet er even niet toe. Er zitten echter wel kleine dingetjes in die ik (één voor één) in mijn leven wil (of kan) gaan toepassen.

Ben je wel van plan om een Happiness Project te doen of wil je er meer over weten? Linda schreef deze hele handige blogpost!

Benieuwd geworden? De Nederlandse versie  (klik hier voor de eBook) is slechts €7,95 en de Engelse €9,00  (klik hier voor de eBook). Dit zijn affiliate links, wat betekent dat ik een klein beetje geld krijg als jij dit boek via mijn link koopt, maar dit maakt het boek voor jou niet duurder.

Om af te sluiten nog even een interessante quote van mijn grote vriend Erasmus (Oké niet echt, maar ik zit natuurlijk wel op de Erasmus Universiteit):

” Het grootste geluk voor en mens is om te zijn wat hij is”

Ja. Denk daar maar eens over na.

4 Reacties

 • Beantwoorden
  Vivian
  26 mei 2016 op 16:53

  Haha leuk stuk! Ik herken me er wel in want ik lees dit soort boeken dus ook niet en ik denk dat dat deels is omdat het eigenlijk altijd té persoonlijk is waardoor je er niet snel iets aan hebt.

 • Beantwoorden
  Marjolein
  27 mei 2016 op 10:56

  Zo, dit geeft even stof tot nadenken inderdaad. Ik weet niet of het boek me nu aanspreekt of niet. Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Maar ik zie mezelf niet zo’n project doen. Niet bewust en officieel in ieder geval. Ik hou het wel gewoon bij m’n leven op een andere manier op orde krijgen ;)

 • Beantwoorden
  Hester
  29 mei 2016 op 20:41

  Oeh ja, ik snap wel dat het iets teveel op haar leven gericht is om er zelf ook echt veel mee te kunnen. Algemeen geldende tips (die op meer dan alleen haar ervaring zijn gebaseerd) zijn in dat geval soms handiger dan een inspirerend verhaal waarbij je denkt ‘ja, en nu?’. #1 New York Times bestseller vind ik echt wel heftig haha, maar jij kan ook wel kritisch zijn moet ik zeggen (in a good way op zich). Bij Urban Outfitters hebben ze trouwens ook vaak van dit soort happiness boeken liggen, bijvoorbeeld Get Happy! Book en You Are a Badass. Die laatste is Annemerel nu aan het lezen voor haar Summer Reading, dus ik ben stiekem wel benieuwd naar die review haha – het is niet per se heel wetenschappelijk, maar wel gewoon van een lekker niveau volgens mij. Oja en ik heb vorig jaar Le Bonheur est en vous gekregen van mijn Frans docente, die moet ik ook nog een keer écht lezen. Joe ik dwaal een beetje af geloof ik haha maar er zijn gewoon wel echt leuke geluksboeken in elk geval (en daar praat ik best regelmatiger over in comments op jouw blog). Bij ‘Doen wat je leuk vind (…) in plaats van wat je denkt dat je leuk vind’ moet het allebei vindt zijn, trouwens.

 • Beantwoorden
  MC Kleuver
  25 augustus 2016 op 17:21

  Ik heb ook mijn eigen project en dat is mijn positieve dagboek. Daarin schrijf ik een aantal punten dat goed ging die dag. Erg leuk om te doen en af en toe komt er ook een psychologisch opdrachtje erin :) En quotes! i love quotes.

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.