Canada Personal

Canada #2: campuslife en settelen in London

Inmiddels woon ik alweer ruim een week op de campus. Ik heb de oriëntaties achter de rug, ik weet hoe ik het snelst bij de winkel kom en ik heb al wasjes gedaan. De laatste dagen gaat het steeds meer vanzelf, maar dat was de eerste week eigenlijk wel anders…

Op donderdagochtend vertrok ik met Eline, mijn koffer en mijn twee rugzakken naar het Greyhoundstation. Daar ontmoette ik een meisje uit Groningen. Via Facebook waren we erachter gekomen dat we dezelfde bus zouden nemen. De busrit was vrij saai maar verliep gelukkig goed en toen we om 13:00 uur in London aankwamen pakten we de eerste taxi naar de campus.

Daar werden we onthaald met een gratis keukenpakket (zo fijn!) en snacks (yay) en konden we onze sleutel ophalen. Met een shuttle gingen we naar ons gebouw, helemaal aan de andere kant. Gelukkig was er genoeg te zien: deze campus is zó groot! Dat zeggen zelfs de Canadezen, haha.

2016-09-02-10-33-19

Mijn gebouw

dormroom

Eenmaal in ons huis kwamen andere vrijwilligers helpen met de spullen. Het was eh… leeg? Er was nog niemand in de suite en dat vond ik eigenlijk best jammer, haha. ‘s Middags ging ik met de twee Groningse meisjes met de bus naar de Wallmart. Nou, het leek echt uren te duren… stiekem werd ik een beetje bang van de grootte van de stad. Inmiddels hebben jullie wel kunnen lezen dat ik inderdaad erg afhankelijk ben van de (onvoorspelbare) bussen hier! Ik haalde handdoeken, kledinghangers en toiletpapier. Vet spannend, I know.

‘s Avonds aten we in de dining hall van een eerstejaarsgebouw. Ik ben erg blij dat ik daar niet dagelijks hoef te eten. Op zich is zit genoeg variatie en rotatie in de menu’s en het was prima eten. Maar je kunt dus nooit maken waar je zin in hebt.

2016-09-01-19.04.14

Toen ik weer thuis kwam, was Roos gearriveerd. Ik ken haar van mijn studie en we hadden niet gepland dat we samen gingen wonen. Gelukkig is het heel gezellig! De volgende ochtend ging ik met haar en twee andere Nederlandse meisjes onze buspas ophalen en langs het internationale kantoor om een pakket met informatie op te halen. Ik heb inmiddels niet normaal veel planners en boekjes met coupons. Die middag ging ik voor het eerst boodschappen doen, want ik had niet eens ontbijt in huis. Hoezo successful adulting?

2016-09-03-09-56-08

Zaterdag begon de eerste oriëntatie: international residence orientation. Het begon met een introductie in de lobby en daarna gingen we naar een zaal (wel een van de mooiste op de campus, slim gedaan Western) waar we werden onthaald door een blaasorkest. Het was echt leuke muziek en ze gingen er echt vol voor! Daarna kregen we gratis lunch. Nou, dat gratis eten (en mensen ontmoeten, natuurlijk) was wel het grootste voordeel aan al die oriëntaties, haha. Maandag had ik nog international orientation en dinsdag exchange orientation. Oké, eerlijk gezegd heb ik bij niets het hele programma meegedaan. Niemand had zin om terwijl het 30 graden was in een collegezaal te zitten of campustour nummertje zo veel te doen. Maar dan nog was het veel.

Het grootste voordeel van de oriëntatie op zaterdag was dat we met een rits coole gele schoolbussen naar de grootste Wallmart in de stad werden gebracht. Daar was het vooral erg druk, dus spendeerde ik het grootste deel van mijn tijd bij de Dollarama een eindje verderop. Dollarama is eigenlijk gewoon de Action en de place to be voor snijplanken, afwasteiltjes en vergieten. Uiteindelijk was het nog een heel gepuzzel om alle mensen en spullen in de bus te krijgen, maar het was sowieso beter dan klooien met het OV.

2016-09-05-19-08-00

Zondag begon O-week: de orientatieweek voor eerstejaars. Het begon met een interessante openingsceremonie waarin elk gebouw en iedere faculteit zijn eigen cheers deed. Omdat ik in een upper-year building woon, moesten we meedoen met een ander gebouw. Nou, we voelden ons veel te oud voor die cheers en we woonden niet eens in Elgin, dus het was best wel hilarisch. Uiteindelijk was ons gebouw best slecht, dus ik ben blij dat ik daar niet tussen stond.

En zo ging de rest van de week eigenlijk ook. Alles was specifiek voor eerstejaars, die hun eigen sophs (ouderejaars begeleiders die helemaal gek deden en een codenaam hadden) hadden en activiteiten met hun eigen gebouw. Het zou een stuk beter zijn geweest als er exchange activiteiten, shirts en sophs waren, maar dat was er dus niet. Je hebt ook niet echt groepjes om mee op te trekken zoals met introweken in Nederland. Heel veel heb ik dus niet gedaan met mijn bandje, best jammer!

Toen we terugkwamen van de oriëntatie op maandag, was er iets veranderd in huis. Er stonden een hele hoop spullen op de keukentafel… allebei onze huisgenootjes waren gearriveerd! Ik woon dus met twee Canadezen, een tweedejaars en een derdejaars. Echt superleuk om zo wat dichter in contact te komen met locals. Je hoort vaak dat mensen op exchange het moeilijk vinden om locals te ontmoeten. Daar heb ik dus geen last van!

2016-09-09-14-01-24Supermarktstruggles: welke tofu moet ik kiezen? Het ging nog veel verder door rechts, haha. Uiteindelijk is het toch allemaal family size en betekent tofu kopen dus vier dagen achter elkaar tofu eten.

Dus, mijn week bestond vooral uit gratis eten, oriëntaties, té veel tripjes naar de bookstore op campus, de supermarkt en de mall. Eigenlijk was ik iedere avond te moe door alle indrukken om nog uit te gaan of zo, haha. Het was ook nog eens boven de dertig graden iedere dag. En aangezien de luchtvochtigheid hoger ligt en de wind minder sterk is dan in Nederland, betekent dit dat de gevoelstemperatuur makkelijk kan oplopen tot boven de veertig graden.

2016-09-07-17-05-44

2016-09-06-11-21-49

Donderdag had ik mijn eerste college. Ik had wel even een culture shock: het gebouw was heel oud en de apparatuur ook. Mijn docent liet de syllabus zien met een analoge projector. Hij had dus de syllabus geprint en die op zo’n glazen plaat met licht gelegd (tot zo ver mijn natuurkundige kennis, je snapt me) en liet daarna een dertig jaar oude video over de eerste steden (rond Mesopotamië) zien. Nou, ik ben blij dat ik urban sociology neem en geen urban history, haha. Gelukkig is dit geschiedenisgedeelte dus al bijna voorbij.

Inmiddels heb ik dus al mijn lessen gehad. Ik zal volgende week, nadat ik alles nog een keer heb gehad, wel een stukje schrijven over de vakken die ik nu precies doe. Zodat mijn moeder het ook ietsje beter begrijpt… Grapje mam! Bloggen is echt handig: zo hoef je niet tien keer hetzelfde aan mensen te vertellen en kun je gewoon zeggen: “lees mijn blog”. Verder waardeer ik alle betrokkenheid van iedereen natuurlijk heel erg hoor.

2016-09-09-11-16-18

2016-09-09-13-20-57

Vrijdag begon de joy weer: boodschappen doen! Ik ging eerst naar downtown om een beetje rond te wandelen, maar ik denk dat ik iets te zuidelijk ben gegaan want ik kwam nou niet echt in het levende gedeelte terecht. Wel vond ik een hoop lelijke gebouwen. Daarna ging ik via een Starbuckspauze (veel te duur als je ook Tim Hortons hebt, maar oké) bij Indigo (mijn favoriete winkel in Canada) naar de supermarkt.

2016-09-10-14-25-45

Zaterdag was het tijd voor de eerste American Football-wedstrijd van het jaar! Ik vond het echt vreselijk moeilijk om mijn aandacht erop te houden. Ik snap de regels wel een beetje, maar bij letterlijk alles werd de tijd stilgelegd. Na ruim anderhalf uur was het spel op de helft. Toen vond ik het wel welletjes en ben ik gegaan. Western won wel, met 75-14! Toen ik wegging had de tegenstander pas 1 touchdown gemaakt dus het was ook wel gewoon saai, haha.

Sorry, ik heb even geen goede foto van mezelf in mijn paarse shirtje. Die krijgen jullie nog!

Zondag ging ik naar een park gathering voor internationale studenten. London staat wel bekend om zijn parken. Er zijn er inderdaad heel erg veel! Ik ben heel benieuwd hoe het daar in de herfst is.  Ik heb me aangemeld voor een peer en die heb ik inmiddels ook gekregen. Op die dag had ik nog niemand, dus heb ik gewoon gezellig met andere peers gepraat. Twee daarvan waren het semester ervoor op exchange geweest (naar Europa), dus het was leuk om wat ervaringen te delen. 2016-09-11-19-42-15

2016-09-11-21-11-40s Avonds ging ik met een van mijn huisgenoten naar een concert op de centrale heuvel van de campus. Omdat het podium er toch stond vanwege O-Week, werd er een groot concert (van de Arkells, nooit van gehoord, maar blijkbaar wel populair) voor alle studenten georganiseerd. Tussen de optredens door kwam een seksuoloog vertellen (only in Canada). Je kon haar vragen SMS’en die ze dan beantwoordde. Het was nogal random maar wel grappig. The Arkells waren inderdaad leuk. Ze deden wel een beetje popiejopie voor alle studenten en probeerden ons over te halen om mee uit te gaan na het concert. Op zondag, ja.

Dus, dit was even een korte overview van mijn eerste “week” (voor het gemak even van donderdag tot zondag) op Western! Inmiddels heb ik mijn draai wel een beetje gevonden. Ik vind het dus nog lastig om een balans te vinden over schrijven wat ik heb gedaan en hoe ik me daarbij voel/hoe het gaat buiten de grote events, maar ik ga mijn best doen.

5 Reacties

 • Beantwoorden
  Romy
  15 september 2016 op 07:51

  Wauw, wat een gaaf avontuur! Geniet ervan!

 • Beantwoorden
  Charelle
  15 september 2016 op 08:50

  Het klinkt allemaal zo gaaf Lisa! Ik heb echt heel veel spijt dat ik nooit op exchange ben geweest, het lijkt me een geweldig avontuur. Geniet ervan!

 • Beantwoorden
  Marjolein
  15 september 2016 op 11:27

  Zo leuk om te lezen! De campus ziet er echt bijna middeleeuws uit, haha. Maar lijkt me echt leuk om een keer op een campus te wonen :) ik ben stiekem nu wel benieuwd of ik die meisjes uit Groningen ken…?

 • Beantwoorden
  Beau
  16 september 2016 op 10:31

  Ah wat fijn dat het allemaal een beetje rustiger is geworden, dat je je draai hebt gevonden zeg maar. Kan niet wachten, haha. Ik moest ook lachen om dat stukje over bloggen, ik heb dus precies hetzelfde. Enige ongemakkelijke nadeel is nu dus dat al mijn tantes ook meelezen.

 • Beantwoorden
  Joost (NerdyGeekyFanboy)
  16 september 2016 op 10:43

  Echt heel leuk om te lezen Lisa, jij maakt eens wat mee zeg! En ik vond het ”lees mijn blog maar” echt heel herkenbaar haha, telkens wanneer mensen vragen wat ik van een boek vind zeg ik gewoon dat ze mijn recensie maar moeten lezen xD

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.