Canada Studentenleven

Studeren: Nederland versus Canada

Ik studeer hier pas twee maanden, maar over een maand zit ik alweer in mijn laatste les. Stiekem probeer ik daar nog niet te veel aan te denken: niet omdat ik bang ben voor mijn finals, maar wel omdat mijn tijd hier dan weer bijna voorbij is. In die twee maanden heb ik een aantal interessante observaties gedaan over studeren. Het leek me wel leuk om daar een blogpost over te schrijven: hoe gaat studeren hier nou in vergelijking met Nederland? 

Deze ervaringen zijn natuurlijk gebaseerd op een persoon op een universiteit. Een vriendin van me studeert een eindje verderop en zij noemde wel wat dezelfde dingen, en als ik mijn huisgenoten zo hoor zijn dit redelijk normale dingen in Canada. Goed, laten we snel beginnen!

Vier maanden zomervakantie

Weet je nog, dat je vroeger tijdens het kijken van Phineas en Ferb afvroeg waar ze óóit 104 dagen zomervakantie vandaan haalden? Nou, hier hebben ze dus nog langer vakantie. Het eerste semester begint in de tweede week van september. De lessen lopen door tot begin december en daarna zijn de finals, tot 21 december. Na de kerstvakantie begint semester twee, dat doorloopt tot begin april en daarna zijn er tentamens tot 30 april. Het tweede semester duurt ietsje langer vanwege spring break.

Studenten strijden hier al jaren voor een week lesvrij in december, om goed te kunnen studeren. Niet iedere student kan de studiedruk aan. Ik denk oprecht dat het zou helpen om de studielast over iets meer weken te verspreiden, maar zo werkt het hier simpelweg niet. In Nederland haal ik hetzelfde aantal studiepunten in vijf maanden in plaats van vier.

Hoorcolleges van drie uur

In Nederland zijn ze zich er goed van bewust dat studenten geen heel grote concentratieboog hebben. Thuis had ik al moeite met mijn 45 minuten college – 15 minuten pauze – 45 minuten college. Hier zijn colleges van drie uur geen uitzondering, en met een beetje geluk heb je tien minuten pauze. Ik dacht dat ik er wel een béétje aan zou wennen, maar in werkelijkheid is de docent me nog steeds na een uur kwijt.

College in de avond

In Nederland was het enige college dat we van 18:00 uur tot 19:45 hadden al een drama, en weer is dat hier geen uitzondering. De collegedag duurt in principe van 08:30 tot 22:00 uur (!). Mijn avondcollege duurt tot half negen en dat vind ik al laat! Volgens mij hebben we in Nederland alleen colleges ‘s avonds als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld voor een vak met gastcolleges of als er een lokalentekort is. Deze campus is echter zó groot dat ik me niet kan voorstellen dat er te weinig ruimte is.

2016-10-18-18-16-22

In Nederland ben ik verdrietig als ik met zonsondergang naar huis fiets, hier ga ik met zonsondergang naar college toe.

Groepsoverleg in het weekend of ‘s avonds

Het wijde begrip van lestijden wordt ook gehandhaafd wanneer je moet overleggen over groepsopdrachten. In Nederland is het echt not done om zoiets buiten kantooruren te doen, tenzij het net na de les is. ‘s Avonds hebben mensen verenigingen of sport, in het weekend zijn mensen thuis of is hun OV niet geldig. Hier is het anders. Het groepje van mijn huisgenoot stelde voor om om 22:00 uur te meeten (terwijl ze het liefst een uur later in haar bed ligt). Mijn andere huisgenoot heeft nu, op zondagmiddag, een meeting. Ik probeer altijd te hinten naar een andere tijd, maar geloof dat ik er binnenkort ook aan moet geloven…

maingates

Tentamens in het weekend

En ja, tentamens op zaterdagavond zijn dus ook geen uitzondering. Dit komt op Erasmus ook alleen voor als er geen ruimte is, geloof ik. Ik heb er eentje op de laatste dag van de tentamenweek en mijn huisgenoot had twee keer een midterm op dat tijdstip. Waarom wil je als docent op zaterdagavond naar de universiteit komen om je tentamen te surveilleren? Waarschijnlijk omdat het niet van de normale lestijd afgaat. Gemeen.

Volgens mij vind de universiteit het ook gewoon goed om mensen te ontmoedigen om te feesten in het weekend. Alsof dat niet mensen hun eigen verantwoordelijkheid is….

Teacher’s assistants & office hours

Waar wij gewoon werkgroepen hebben met de professor of docent van het vak of een PhD-student, zijn hier teacher’s assistants. Ook al heb je geen les met ze: zij beoordelen je opdrachten en beantwoorden je vragen.

Omdat je dus lang niet altijd werkgroepen hebt waar je extra vragen kunt stellen, is het hier vrij normaal om naar office hours te gaan. Zowel de professor als de teacher’s assistants hebben wekelijkse office hours waar je binnen kunt lopen voor extra uitleg of begeleiding. In Nederland kun je ook wel een afspraak maken als er iets is waar je hulp bij nodig hebt, maar hier zijn er specifieke tijden waarop de deur open staat.

Of ze heel populair zijn, weet ik niet. Misschien bij vakken met ingewikkelde opdrachten, of zo. Iedereen zegt namelijk dat je ook gezellig mag komen praten over andere dingen en problemen, over je hond of over het leven. Ehh, oké?

universityofwestern

Zoek het zelf maar uit

Waar ik in Nederland voor ieder vak een gedetailleerde syllabus krijg, inclusief een overzicht met hoeveel tijd alles kost en tabelletjes met specifieke informatie over hoe we worden beoordeeld voor een opdracht, is alles hier nogal karig. Je krijgt wel een omschrijving van je opdracht, maar die is niet altijd duidelijk en er zit geen grading rubric bij. Voor een opdracht dat iedereen dat we een essay moesten schrijven, maar uiteindelijk mocht je de artikelen gewoon achter elkaar samenvatten.

Dat je dus geen duidelijke handleiding hebt, maakt de beoordeling in mijn ogen wel erg subjectief. Bovendien heb je als docent zo niet echt een richtlijn wat nou precies 6ECTS inhoudt.

Wat ik ook mis? Onze handleiding voor schrijven, papers opbouwen, en citeren. Hier zeggen ze niet wat je moet gebruiken (maar met 12pt Times, dubbele spacing en 1inch margin zit je altijd goed) en hoe je moet citeren is afhankelijk van de docent.

Niveau, cijfercurves en gemiddeldes

Een vak haal je als je 50% of hoger scoort. Hoe hoog het gemiddelde van het vak moet liggen hangt af van de faculteit, het jaar, of het een keuzevak is en het aantal studenten dat het vak volgt. Laten we ervan uitgaan dat het tussen de 70% en 75% ligt. In Nederland ligt het gemiddelde vaak rond de 6,5 en moet je een 5,5 staan om het vak te halen. Je raadt het al: in Canada is het een stuk moeilijker om een vak niet te halen.

Bovendien struggle ik met het niveau. De stof is ongeveer even moeilijk als thuis, maar de beoordeling, zowel in opdrachten als in tentamens, is minder streng. Daardoor is het uiteindelijk makkelijker om alles te halen. In Canada heb je ook niet echt een mbo: je hebt college wat iets hoger is dan mbo, en universiteit wat net iets lager is dan hbo. Ik kon geen exacte statistieken vinden die je perfect kunt vergelijken, maar er gaan hier een hoop meer mensen naar de universiteit dan in Nederland. Misschien zijn Canadezen slimmer, maar ik neem aan dat het ook wel een niveauverschil is.

Mijn vriendin die aan een andere universiteit in Canada studeert had nog een interessante toevoeging: ze zijn hier veel minder bezig met statistiek en andere onderzoeksvaardigheden. Je moet het wel kunnen, maar het is minder belangrijk. In media en informatie hebben ze pas in het derde jaar een onderzoeksvak en in een tweedejaarsvak legde de docent uit wat een wetenschappelijk artikel is… 

2016-10-14-13-32-37

Verder worden de cijfers dus gebaseerd op een curve: de cijfers worden aangepast op het gemiddelde van de klas (dat dus altijd rond de 75% moet liggen). Als er voor een midterm dus te hoog wordt gescoord, moet het volgende tentamen moeilijker worden, en andersom. Nu is dit in Nederland ook wel zo, maar de richtlijnen zijn minder streng.

Die curve betekent ook dat studenten best wel competitief zijn. Als je onder het gemiddelde hebt gehaald, is het dus eigenlijk niet zo goed. Er is een Facebookgroep waar je medestudenten kunt vragen voor vakaanraders, en regelmatig zoeken mensen vakken om een 90+ in te krijgen. Goed om je gemiddelde een kleine boost te geven. In Nederland is hoger dan een negen krijgen echt bijna onmogelijk, volgens mij hebben ze alles zo dicht mogelijk rond de 6,5 als kan.

2016-09-10-14-25-45

Niet alleen studeren

Op de campus vind je niet alleen (veel) winkels en eettentjes, maar ook een tandarts, chiropractor, opticien en huisarts. Er zijn zo’n tweehonderd clubs waar je lid van kunt worden en de sportschool is gratis. En er is veel eten. Hier brengen mensen gewoon dagen op de campus door, terwijl ik in thuis het liefst niet eens lunch op de campus.

De sportteams zijn sterk verbonden met de universiteit en worden allemaal de Western Mustangs genoemd. In Rotterdam voetbal of roei je voor je studentensportclub die wel erkend wordt door de universiteit, maar daar niet per se onderdeel van is. Je bent “gewoon” het studentensportteam uit Rotterdam.

Je kunt hier hulp krijgen met papers schrijven, mentale problemen en ook voor internationals is er veel begeleiding. In Nederland is er ook een hoop, maar hier wordt het duidelijk gepromoot. In iedere syllabus staat uitleg met wat je moet doen als je problemen hebt. Daarmee bedoel ik dus waar je heen moet gaan, in plaats van alleen een doktersverklaring halen.

Ik krijg regelmatig mailtjes met nieuwe workshops die worden aangeboden (ook nog een verschil: ik krijg hier zo veel rotzooi in mijn mailbox) en er was een mental illness awareness week, waarin ook het nieuwe mental health center werd geopend. In de gebouwen voor eerstejaars wonenoudejaarsstudenten om te helpen met allerlei problemen.

Er worden dus een hoop goede dingen aangeboden, maar mijn docenten zeggen wel terecht dat dit de reden is van het hoge collegegeld. Het collegegeld gaat ieder jaar omhoog, maar de kwaliteit van onderwijs niet.

snapchat-3265230113009762580

Trots op de universiteit

Nog een laatste dingetje: iedereen draagt hier gewoon hun Western-kleding. Ik heb volgens mij wel vaker verteld over de winkels hier op de campus, maar je kunt alles met Western-logo kopen. En die dingen zijn niet alleen souvenirs: je doet ze ook gewoon aan. Bovendien voel je je gewoon een onderdeel van Western, en dat geldt ook voor alumni. Wellicht komt het doordat iedereen zo veel tijd op de campus spendeert?

 

Misschien heb je het wel een beetje door, maar over het algemeen ben ik wel tevreden met het schoolsysteem in Nederland. Ik vind het goed dat hier meer aandacht is voor je gezondheid en dat je je vakken makkelijker haalt is mooi meegenomen. Dat er een hoop te doen is is leuk, maar daartegenover staat dat er in Rotterdam juist meer te doen is voor studenten. Verder is het hier echt zo slecht niet hoor, en omdat ik een exchange student ben ervaar ik het allemaal net wat anders. Hoe dan ook: het is alleen al leuk om iets anders mee te maken, ook al is het niet per se beter dan thuis!

Heb jij wel eens in het buitenland gestudeerd? Wat viel je op?

 

5 Reacties

 • Beantwoorden
  Beau
  7 november 2016 op 08:22

  Oeh dit is interessant om te lezen! Bij mij in Griekenland heb ik ook van die eeuwige lessen, terwijl ik ook 45-15-45 gewend ben. En het went niet. Daarnaast is het niveau hier ook een stuk lager ja, je kunt al veel sneller naar de universiteit.

 • Beantwoorden
  Soesja
  7 november 2016 op 14:40

  Dit was allemaal precies zo op UBC!! De tentamens in het weekend, ‘s avonds afspreken voor groepsopdrachten, iedereen die in UBC apparel loopt, het komt me allemaal zo bekend voor. Enige verschil is dat mijn colleges standaard 50 minuten waren (en dat ik dat erg kort vond), haha!

 • Beantwoorden
  Audrey
  7 november 2016 op 21:23

  Leuk artikel! Interessant om over die verschillen te lezen. Het lijkt mij allemaal maar verwarrend als alles zo anders is!

 • Beantwoorden
  Marjolein
  8 november 2016 op 11:09

  Super leuk om deze analyse te lezen, haha. Het lijkt me ZO tof om op zo’n enorme campus te wonen! En stiekem wil ik dus ook vét graag een trui van de RUG, maar in Nederland is het niet zo normaal om daar mee rond te lopen en echt fashionable is het nu ook weer niet… Wel echt balen trouwens dat je op zulke onmenselijke tijdstippen college/tentamens hebt. Maar goed, ik heb ook altijd tentamens van 18:30-21:30 en daar word ik ook nooit heel blij van ;)

 • Beantwoorden
  Vivian
  14 november 2016 op 18:45

  Wat heb je dit leuk geschreven! Best grote verschillen, als ik het zo lees.. vooral die weinige begeleiding maakt mij huiverig, haha. Wel fijn dat het je goed bevalt!

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.