Canada Personal

Canada #11: laatste colleges, Toronto en scriptiestress (?!)

Hoi! Ik heb het schrijven van deze blogpost weer zo lang uitgesteld dat ik nauwelijks meer weet waar ik gebleven was. Inmiddels heb ik mijn eerste twee tentamens achter de rug en is London begraven onder een dikke laag sneeuw. Maar bij deze week zijn we nog niet, dus eerst: het fotodagboek van 28 november tot en met 10 december! 

Alvast een waarschuwing: op het Toronto-weekend na heb ik echt nauwelijks foto’s gemaakt. Ik deed dan ook niet zo veel. Stom om toe te geven, maar niet iedere week zit vol spannende dingen, ook hier niet.

2016-12-17-21-33-33

Op woensdag kwam mijn spannende Black-Fridayaankoop binnen: een externe harde schijf. Ik had er eentje nodig en als ze dan voor de helft van de prijs (en dus minder dan de helft van de prijs dan in Nederland) worden verkocht, dan kun je daar maar beter gebruik van maken. Wat ik met twee TB moet weet ik alleen niet, want op mijn laptop zit 120 gig en dat werkt ook prima. Behalve oude schoolbestanden in de cloud staat alles er gewoon op.

2016-12-01-21-17-42

Nog even snel proberen zo ver mogelijk te komen met mijn assignment, onder het genot van een snack natuurlijk. 2016-12-02-12-17-18

Vrijdagochtend stond ik om half acht bij de bus om naar Toronto te gaan! We zouden op zaterdag naar de kerstmarkt en schaatsen, maar ik ging al een dagje eerder met een groepje want anders is het ook zo zonde van je busticket.

We besloten wat andere buurtjes van Toronto te ontdekken en gingen daar ook langs de Whole Foods. Ik grapte dat ik hier best zou kunnen werken, gewoon de hele dag een beetje groente en fruit netjes opstapelen. Ja, ik word hier dus echt gelukkig van, haha. 2016-12-02-13-45-34

Sorry voor deze onsmakelijke foto… ik vond hem nog op het randje, haha. Misschien kennen jullie het Canadese gerecht poutine wel: friet met jus en cheese curds (kaaswrongels). In Montreal had ik de lekkerste ooit, maar de blogpost daarvan is nooit online gekomen en de foto dus ook niet. Goed, jus is natuurlijk niet echt vegetarisch (de kaas waarschijnlijk ook niet, maar goed) maar op de plek waar we gingen eten hadden ze poutine met chili! Heel interessant en machtig haha, maar wel een leuke combi.

De rest van de dag gingen we rondwandelen, koffie drinken, shoppen, uit eten bij een leuk Mexicaans restaurant en naar een bar, waar ik allemaal geen foto’s van heb gemaakt (whoeps). Die bar was echt leuk: er waren vooral mensen van in de dertig/veertig en ze gingen helemaal los op de dansvloer. Op gegeven moment had iemand haar date gedist en stond ze met allemaal andere mensen te dansen… wij zaten gewoon rustig in een hoek een biertje te drinken terwijl we verhalen verzonnen over alle mensen, haha.

De volgende dag gingen we eerst brunchen (ik had een simpele pancake met citroen en suiker en een reusachtige bak aardbeien, heerlijk!) en daarna richting de kerstmarkt. Als cheape studenten gingen we natuurlijk lopen (meer dan een half uur) maar het was op zich te doen, haha.

Kerstmarkten zijn normaal van die dingen die ik een beetje vermijd en ik heb dus niet zo veel vergelijkingsmateriaal, maar ik vond het wel leuk! Het was wel heel druk en veel mensen hadden hun kinderen meegenomen, terwijl er dus helemaal niet zo veel te doen was voor kinderen. En ik durf te wedden dat die ouders ook gewoon liever gluhwijn wilden drinken, haha. dsc_0038dsc_0041dsc_0079dsc_0117

Daarna gingen we schaatsen… en ja, het was inmiddels al weer avond, maar ik kan je verzekeren dat je met een groep van minstens vijftien nou niet echt snel op gang komt, haha. Ik was moe, zag al die mensen en dacht: nee, dit ga ik niet doen. Achteraf was ik ook mijn wollen sokken vergeten en die schaatsen zijn altijd veel te breed voor mijn voeten/enkels. Ik ging dus maar rustig een broodje en thee halen en even voor fotograaf spelen. Daarna gingen we alweer naar huis! Het was een kort maar krachtig weekend, haha. Maar met al die deadlines vond ik het wel chill om zondag gewoon de hele dag thuis te zijn.

2016-12-18-16-20-49

Die vrijdagochtend kreeg ik ook het mailtje met mijn scriptieonderwerpen. Toen ik het voor het eerst zag sprak echt niets me aan, maar gelukkig werd het later wel ietsje beter. Ik besloot alles maar netjes op een rijtje te zetten, inclusief de keuzevakken die ik misschien nog zou moeten doen. Inmiddels heb ik mijn voorkeuren voor m’n scriptie opgegeven en mijn keuzevakken komen als het goed is volgende week!

Toen ik met het scriptiemailtje werd geconfronteerd begon ik wel meteen behoorlijk op te zien tegen het komende half jaar. Studeren is leuk, maar die stage… en daarnaast moet ik dus nog een scriptie van 5 (voorbereiding) + 10 studiepunten maken. Ja, dat wordt best wel aanpoten (en stressen, als je mij kent).

Op de dag dat ik dit typ kreeg ik ook weer een beetje een paniek-en-mijn-master-dan-moment. Ik kan daar dus precies niets mee op dit moment en probeer het maar een beetje van me af te zetten. Maar irritant is het wel: ik wil gewoon zekerheid, haha.

2016-12-06-16-57-40

Dinsdag ging ik studeren en daarna uit eten met mijn peer guide in het campusrestaurant. Kwam goed uit, want ik had nog steeds geen boodschappen gedaan. Ik bestelde mayo bij mijn friet en maakte toen een grapje over Nederlanders. Toen begon de serveerster een heel gesprek over kroketten met mij, haha. Nog steeds best wel zin in. Nog steeds vegetariër.

2016-12-08-13-24-32

In de boekwinkel op de campus was het kerstsale Ze hadden wel interessante cadeautjes, haha.

2016-11-29-15-09-27

Verder zag mijn week er vooral zo uit. Met mijn laptopje in een van de bibliotheken op de campus. Ik kan een heel betoog schrijven over het gekke biebleven hier, maar dat laat ik maar achterwege. De bieb was de dagen voor en de eerste zeven dagen van de tentamenperiode 24/7 open en ‘s nachts waren er shuttles om je naar huis te brengen. Dat de bieb 24/7 open was zorgde inderdaad ook voor een behoorlijke handdoekjessituatie: mensen lieten hun spullen gewoon ‘s nachts liggen. 2016-12-11-23-41-52

Dit hangt er bij mij in het gebouw in de gang, met daarnaast dingen om te doen en nummers om te bellen als je je niet goed voelt. Verder heeft de bieb activiteiten voor je mentale gezondheid, kun je positieve berichtjes voor elkaar achterlaten, zijn er regelmatig therapy dogs en hangen er op meer plekken borden met pennen en nummers. Ik vind het heel goed dat er hier zo open wordt gepraat over mentale gezondheid en ik zou in Nederland bijvoorbeeld niet weten wat voor nummer ik moet hebben. Bovendien is de studentenpsycholoog thuis iets heel anders dan het hele centrum hier op de campus.

Maar ik heb ook gemerkt dat de druk hier gewoon veel en veel hoger is, zeker in de betastudies. De semesters zijn superkort en je cijfer wordt bepaald ten opzichte van de rest. Omdat hier veel meer studenten naar de universiteit mogen, is een hoog cijfer (en daarmee bedoel ik gewoon een negen gemiddeld, minstens) veel belangrijker dan in Nederland. Tsja, die zesjescultuur (waar ik niet eens heel veel van merk overigens) in Nederland heeft ook z’n voordelen.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het supergoed dat hier veel meer aandacht en mogelijkheden zijn voor dit soort dingen en Nederlandse universiteiten en scholen kunnen hier zeker wat van leren. Je mentaal slecht voelen heeft ook lang niet altijd een verband met studiedruk en iedereen gaat er anders mee om.  Maar ze kunnen hier ook best overwegen om de semesters iets langer te maken en studenten wat meer studietijd te geven. Ze doen zichzelf met al deze initiatieven heel goed voor, terwijl ze best door hebben dat veel studenten bijna bezwijken onder de stress. Einde rant, haha.

Nu ik dit schrijf is er eigenlijk alweer een week voorbij, maar een fotodagboek van drie weken lijkt me toch iets te veel van het goede. Ik kan wel vast zeggen dat de structuur hierna een beetje wegvalt. Ik ga proberen het volgende dagboek te maken tot en met het einde van mijn tijd hier in London (donderdag al, waaah!) en daarna komt er dus eentje van Boston. Wat ik met die van Costa Rica ga doen weet ik dus nog niet! 

Ik wil jullie nog even heel veel succes wensen met de laatste loodjes voor de vakantie. Ik probeer nog motivatie op te brengen voor mijn laatste tentamen, maar eigenlijk moet ik nog zo veel regelen (en heb ik nogal rugklachten) waardoor dat tentamen eigenlijk ergens onderaan mijn prioriteitenlijstje is beland. Ehh, oeps?

2 Reacties

 • Beantwoorden
  Marjolein
  20 december 2016 op 10:30

  Succes met je laaaatste loodjes meid! Zo leuk al die christmassy foto’s :)

 • Beantwoorden
  Hester
  26 december 2016 op 20:49

  Oooh jij bent gewoon alweer toe aan je scriptie en sowieso je laatste jaar bachelor toch? Bizar. Drie jaar is eigenlijk ook helemaal niet lang.

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.